понедељак, 9. април 2018.

REČ PO RIJEČ (1774)



ZET
Piše: Ilija Ozdanovac
Hm! U djetinjstvu i ranoj mladosti, samo sam slušao, kako mom ocu, u konkretnim obiteljskim  prilikama, kad se već šira familija nađe na hrpi, govore: " Pa, zete, eto nas k vama...",  " De, zete, il' se napi il' pomakni!", pa, za "zeta se čuva najduža kobasica na svinjokolji", valjda kao neka velika počast, " ..ma, moj zet ovo, ma moj zet ono...", zet je uvijek sjedio za prednjim stolom, i bilo je pravo čudo što tada nisu znali za "red carpet", jer bi se (bar, ponegdje ), i on rasprostirao. A onda sam shvatio! Pa to je moje mame muž! Nije mi bilo jasno, uvažavaju li ga doista, il' se tako "mora", il' mu samo podilaze? 
Da počnem ispočetka? Točnije od onog vremena kad sam i ja to trebao ,i na kraju, postao, i priskrbio si tu zvučnu titulu. Misleći olako da svi razmišljaju jednako, "utuvio" sam si u tu moju ludu, rastrešenu, hormonima poremećenu pamet, da i mene ubuduće čekaju raznorazni benefiti, u kući mog budućeg punca i punice" (tate i mame), ali mi se taj ružičasti balon rasprsnuo već kod drugog ili trećeg posjeta, budućoj mi supruzi!
Naime, osamdesetih je bilo neko drugačije, konzervativnije, vrijeme, pa se i ulazak u "curinu" kuću i upoznavanje s obitelji, smatrao događajem ekstra-stres klase.
Jedva sam skupio kuraža, i kradomice, da mama i tata ne vide, ušao u prostor koji će mi kasnije postati i "domaći teren", kao ono: opuštena atmosfera, nešto se slavi, raspoloženje na vrhuncu, "tata" sjedi na čelu stola i pored mutnih očiju (od suza radosnica što me, napokon, vidi,, spazi me! I krene pjesma za dobrodošlicu: "Zete, psete, ne dolazi često...." (ovo "psete" je pejorativ za kućnog ljubimca plemenite pasmine, pa mi je to kao malo i laskalo). I tako je krenulo, sve do "Diko 'uljo i obješenjače, ne pravi mi staze oko bašće". Ali ja sam se ravnao po onoj " Voli zeta zbog djeteta"! Eh, bilo je to "vrime bajkovito"!
Pogodili ste! Ono,točnije "onaj" o kom pišem je ZET! Ne zagrebački električni tramvaj, (validna kratica), nego ovaj češće zastupljen: Kćerin muž, u odnosu na njene roditelje, sestru ili brata,  mada se naziv koristio i u cijeloj mnogoobožavanoj tazbini, koliko iz poštovanja, toliko iz činjenice da mnogi i ne znaju kako mu je ime! U tri slova toliko toga stane! A kad bismo bili pošteni (i dovoljno samokritični) moralo bi biti, barem, sudeći po značaju i vokaciji  "ništanasnesmijeiznenaditi"!
Riječ ZET porijeklo vuče iz praslavenske i staroslavenske riječi zetb (rus zjat i polj zieć, lat. gener) i zabilježena je u gotovo svim rječnicima!
Za kraj, pošalica: Krenuh u selo, a on će: "Zete, ajd' kupi mi cigare!. Kako ne bih, tata!  Dravu ili Zetu? (zaključujte sami).
Napomena: Likovi i događaji iz teksta nisu izmišljeni, a svaka slučajnost sa stvarnim događajima je namjerna!

9 коментара:

  1. U mom kraju se kaže: Ko nema zeta nema ni kenjca (bagarca).

    ОдговориИзбриши
  2. Otkud "B" umesto "M" kad nisu jedno pored drugog na tastaturi.

    ОдговориИзбриши
  3. Kad bih ja sa zakonitom odlazio kod njenih u Krivodol (kod Imotskog), najčešće bi nastala strka da se nađe načina ugoditi mi. Zete hoćeš ovo, zete hoćeš ono. Valjda zato da je ne vratim!

    Moj prvi dolazak je također vezan za jednu anegdotu.
    Šurjakova mala starosti 3-4 godine, pita: Tete, di će ti ovaj mali čpavat?
    Moja buduća veli: Pa kod tebe na katu (krevet).
    Mala će njoj: Pa vidiš koliki ti je, neće ti moć čtat!
    nije tiskarska greška, već je je umjesto S izgovarala Č.

    Često se koristi i ona: De, zete ne muči mi dijete!

    ОдговориИзбриши
  4. Meni tetak Najbolje od svih žena i sada "nabija na nos" da sam mu potamanio sve kokoši iz kokošinjca (Najviše mu je žao pijevca). Naime, u vrijeme kada su me Miloševići "namamljivali u stupicu" povremeno smo išli u goste kod Milijanine najdraže tetke, a kada smo dolazili ona je naređivala mužu: Mladene, deder zakolji neku kokoš da se pravi supa i peče na ražnju.
    (Naravno, bilo je tu i raznih pita, kolača,...)

    ОдговориИзбриши
  5. U mojem kraju jedna "mudra" izreka glasi: "'Ko nema zeta, nema ni smeta"!

    ОдговориИзбриши
  6. Jedan moj rođak je govorio da kada pođe(i dođe) u ženinu rodbinu pijetao sam stavlja glavu na panj..

    ОдговориИзбриши
  7. Ilija je i danas bio vrijedan pa je poslao nekoliko tekstova za ovu rubriku.

    ОдговориИзбриши