понедељак, 1. април 2019.

ACTA AENIGMATICA (53)



OCJENJIVANJE NATJEČAJNIH RADOVA (2)
Piše: Stjepan Horvat
U Prvenstvu sastavljača zagonetaka Jugoslavije za 1984. godinu drugi zadatak je bilo sastavljanje premetaljke na zadanu temu: BIBLIOGRAFIJA ENIGMATIKE ili SLAVKO PELEH: BIBLIOGRAFIJA ENIGMATIKE. Pristigle su 92 premetaljke, koje su u tajništvu „Čvora“ šifrirane te je priređen popis za članove ocjenjivačkog žirija. Odlukom Predsjedništva članovi žirija za ocjenjivanje premetaljki bili su: Pavle Bogdanović, Petar Bizumić (zamijenio ga je Marijan Jurčec), Zlatko Stipaničić, Branko Polić i Slavko Peleh.
Od 92 natječajne premetaljke svaki član je trebao, na osnovu svojih zagonetačkih znanja i iskustva, napraviti svoju listu od 25 najboljih premetaljki. Važno je znati da su sve premetaljke bile šifrirane i da ocjenjivači nisu mogli znati tko im je autor. Članovi žirija su napravili svoje liste te ih u okviru potpisanog zapisnika dostavili u tajništvo „Čvora“, gdje su šifrirani radovi dobili svoje autore te zbrojene ukupno osvojene ocjene.
A evo i nekoliko mišljenja članova žirija.
Pavle Bogdanović: Očito je da se među plasiranim premetaljkama nalazi nekoliko autora, pa će bolje proći oni koji su poslali slabije radove, jer je odviše preuzetno očekivati da od 92 sastavka čak 27 % uđe u konkurenciju za bodove. Stoga držim da ovakav sistem još nije sasvim dorađen i precizan. Možda bi više odgovaralo biranje jednog selektora, koji bi vodio prvenstvo od početka do kraja, tj. od izbora teme do ocjenjivanja, kada bi se eventualno uključio još netko. Ovogodišnja tema bila je „preuska“, s teškim slovima, pa nije za širi krug sastavljača. Izgleda, kao da je prvenstvo samo sebi svrha, pa neće imati odjeka i među odgonetačima.
Marijan Jurčec: Pošto je prvotno potrebno odrediti metodologiju ocjenjivanja, to se određuje za prvu fazu sistem eliminacije, a za drugu fazu sistem selekcije. Sistemom eliminacije ponajprije se eliminira onaj rad koji nije ispravna premetaljka, zatim svi logogrifni anagrami, potom oni koji u sebi sadrže riječ knjiga, jer natječajna tema nema u sebi slovo nj. Potom slijedi eliminacija radova što u postavci sadrže slovo bez posebnog značenja, potom rečenice bez smisla… Tako se dobio uži izbor od trideset natječajnih radova pa se pristupa sistemu selekcije…
Branko Polić: 1. Dopada mi se ovaj sistem ocenjivanja, jer obezbeđuje realno i objektivno vrednovanje svih sastavaka; 2. Ocenjivanje bi bilo još realnije ako bi žiri imao deset članova i to je moj predlog za ubuduće; 3. U žiri treba birati ljude, specijaliste za sastavke koje ocenjuju, ali i druge enigmate; 4. Članovi žirija treba da imaju bar 15 dana na raspolaganju za ocenjivanje radova.
Je li od onda do danas što promijenjeno? Na žalost, čini mi se da se ponekad neka natjecanja održavaju samo da se zadovolji forma, nema nekih zajedničkih propisanih kriterija, a sve se svodi na „sudačko uvjerenje“ trenutno raspoloživih sudaca. Možda će i ovo biti poticaj da u komentarima produbimo ovu enigmatsku tematiku.

2 коментара:

  1. Mislim da Jurčecov sistem zaslužuje ozbiljno razmatranje.

    stjena

    ОдговориИзбриши
  2. Upravo sad juće žirirao rebuse kod Baneta (jutros sam poslao). Priznajem da je bilo po "slobodnom sudaćkom uvjerenju" (ne znam drugačije!)

    ОдговориИзбриши