понедељак, 1. април 2019.

REPETITIO EST MATER

Nova priča Miodraga Ivaniševića na sajtu Nove Galaksije.

REPETITIO EST MATER
Sama priča o brojnim ponavljanjima počela je pre nekoliko godina, onog časa kada sam presekao dilemu i konačno krenuo s malo ozbiljnijim prikupljanjem građe za knjigu o jednom od mojih čukundedova, poznatom dubrovačkom trgovcu Hristiforu, kojeg sam već pominjao. To je stari dug prema precima, i obaveza da ispunim obećanje svojevremeno dato mom ocu, na jednom od naših putovanja do Veličana, da ne kažem do Popovog polja.
Posle povratka s Boninova, kroz laganu priču s čestitim starinama, došao sam do saznanja da je Hristifor, odnosno Risto, imao i rođenog brata Đuru, koji je, gle čuda, takođe bio trgovac. Morao sam sesti i popiti još jednu kafu, koju mi je strina odmah nasula i pošećerila. Dok sam o Risti Ivaniševiću već našao dosta informacija, u raznim knjigama, ali i na internetu, o Đuri nigde nije bilo ni reči.
Trudio sam se da bilo šta pronađem, i nadoknadim propušteno, ali sve mi je bilo uzalud. A onda sam se jednog dana zainatio i seo za kompjuter, čvrsto rešen da ne ustajem dok nešto ne pronađem. Otišao sam na „Gugl”, i otpočeo potragu. Otkucao sam: Đuro Ivanišević (Đuro Ivanišević), Trebinje, trgovac… Ništa! Pa Đuro Ivanisevic (Djuro Ivanisevic), Trebinje, trgovac… Ništa! Duro Ivanishevich (Duro Ivanishevich), Trebinje…
Ceo tekst možete pročitati: OVDE.

1 коментар: