понедељак, 14. септембар 2020.

REČ PO RIJEČ (2183)


Ljuta paprika

Moram da priznam da mi se indijska kuhinja svidela. Indusi su uglavnom vegetarijanci, a oni koji jedu meso najviše konzumiraju ribu i piletinu. Kravlje meso je, kao što je poznato, zabranjeno. Jede se uglavnom povrće, žitarice, pirinač uz korišćenje velike količine začina. Jedini problem koji sam imao sa lokalnom kuhinjom je velika količina (baš) ljute paprike u svakom jelu. Inače, iz indijske države Nagaland potiče paprika naga jolokija (na slici) koja je 2007. godine ušla u Ginisovu knjigu kao najljuća paprika na svetu.

Prilikom posete Agri, boravili smo u hotelu, pa smo večerali u hotelskom restoranu. Kako ovaj hotel uglavnom posećuju stranci, jela su u jelovniku bila označena kao „ljuta“ i „neljuta“. Pošto sam već saznao kako Indijci vole da zafafre, poručio sam neko jelo označeno kao „neljuto“. U njemu je bilo toliko ljute paprike da, što bi rekao moj pokojni stric, „izuva“. Kakva su tek ona „ljuta“ jela, mogu samo da zamislim.

Hvala svima koji su pratili moj serijal tekstova o Indiji. Pozdrav do sledeće prilike!

(Vanja Tomašev)

 

5 коментара:

  1. Bravo Vanja! Izvanredan serijal! Ako treba dati ocenu od 1 do 10, od mene imaš 11

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se.
    Mislim da je ovaj serijal obogatio sadržaj bloga.
    Zahvaljujem.

    ОдговориИзбриши
  3. I ja pohvaljujem Vanjin azbučni serijal o Indiji. Većina nas neće nikad putovati u tu daleku i nema neobičnu zemlju pa je to bila prilika da saznato nešto više o njoj.
    Mogli bi i drugi enigmatski putnici da na takav ili neki drugi način opišu svoja putovanja. Dosad smo uglavnom viđali slike s nekih dalekih destinacija, a mogli bismo ponešto i pročitati...

    ОдговориИзбриши