понедељак, 8. новембар 2021.

"ASTRO SKANDI" STIGAO U BELI MANASTIR

Danas, 8. novembra 2021. godine, na moju adresu u Belom Manastiru stigla je zatvorena koverta s prvim i drugim brojem "Astro skandija". Zahvaljujem Željku Petroviću na ljubaznosti i trudu oko slanja brojeva u kojima su objavljene i moje skandinavke.

Pošiljka teška 160 grama predana je na pošti 11250 Beograd 1. novembra 2021. u 17 sati, što znači da joj je trebalo skoro sedam dana da prevali put od samo – 200 km. U neka druga vremena takve pošiljke su sutradan stizale na svoja odredišta.

Ne samo da danas pošiljke idu puževim korakom, nego ni poštarina nije baš jeftina. "Astro skandi" košta 70 dinara, dva broja onda vrijede 140 dinara, a za njihovu dostavu plaćena je poštarina u iznosu od – 370 dinara (23,78 kuna; za usporedbu, "Feniks" košta 12,50 kn).

Da je pošiljka poslana kao tiskovina / tiskanica, poštarina bi iznosima 300 dinara, a u unutrašnjem prometu – 42 dinara (2,7 kuna). U hrvatskom unutarnjem prometu tarifa za takvu tiskanicu (101-250 g) iznosi – 3,75 kuna, a za dostavu u Srbiju – 19 kuna (isti iznos vrijedi i za Mađarsku, ali npr. i za Australiju, Burkinu Faso ili Fidži). Kao da je sve smišljeno da se onemogući slanje novina u druge zemlje.

Na koncu, provjerio sam i tarife iz Srbije za Australiju, Burkinu Faso i Fidži: 300 dinara, kao i za Hrvatsku. Nevjerovatno!

Jovan Nedić

6 коментара:

  1. Danas sam, iz opravdanih razloga, vrlo malo vremena na internetu i na ličnom i personalnom blogu. Tako će biti i naredna 2-3 dana pa molim sve koji su poslali mejlove da se malo strpe.
    Blog radi na autopilotu, a povremeno ću objaviti neke hitne priloge.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja treba da pošaljem jedan paket u Hrvatsku, a kad sam se raspitivao koliko će to da košta, službenica mi je (ne tim riječima, ali je to suština): Dođi 'vamo pa da vidiš kako Musa dere jarca.

    ОдговориИзбриши
  3. Dobro sam upoznat s cijenama pa je zato Jovanova pošiljka još uvijek kod mene.

    ОдговориИзбриши
  4. Baš me zanima ima li s takvim cijenama npr. u BiH pretplatnika na listove iz Hrvatske (ili obrnuto)?

    ОдговориИзбриши