понедељак, 1. април 2013.

SA OAZINOG SAJTA

Iz beogradskih "Jutarnjih novosti" prenosimo članak objavljen ovih dana, koji se odnosi na jednu baranjsku zanimljivost i potencijalnu turističku znamenitost.
Bolmanski 'krokodildžija' sa svojim 'štićenicima'Bolmanski 'krokodildžija' sa svojim 'štićenicima'Razočaran slabom otkupnom cenom živih svinja, Nenad Jović, ugledni stočar iz Bolmana u Baranji, početkom prošle, 2012. godine napravio je, za naše podneblje, krajnje neobičan poslovni potez - na svom imanju uz bolmansko jezero počeo je uzgajati – krokodile, a Bolmanci su mu zbog toga dali nadimak Krokodildžija.
- Na ideju sam doš'o gledajući na televiziji prilog o krokodilskoj farmi u Australiji pa sam rek'o sam sebi: "Kad mogu oni, mogu i ja". Malo sam se raspit'o i, kad sam sve izračun'o, vidio sam isplativost tog posla. Nisam nepripremljen kren'o u avanturu, već sam se najprije snabdio odgovarajućom literaturom, pronaš'o poslovne partnere i tek onda kren'o s poslom – priča za "Jutarnje novosti" bivši svinjar Jović.
Danas je na njegovoj farmi 30-ak krokodila iz trećeg turnusa, koji se "baškare" u delu jezera bogatog muljem i trskom. Taj prirodni bazen ograđen je čvrstom i visokom ogradom, a nalazi se u delu Bolmana koji se od pamtiveka zove – Pariz. Krokodil je, po rečima novopečenog baranjskog biznismena, vrlo isplativa životinja. Ne zahteva mnogo posla, a donosi veliku korist. Najveća zarada je od prodaje kvalitetne kože, a može se "ubrati" još pokoji evro prodajom mesa.
- Već sam ugovorio prodaju kože za iduće dvije god'ne. Sve ide u izvoz, a od kože mojih krokodila prave se najkvalitetnije italijanske cipele. Najveći problem mi je bio da naučim kako da oderem krokodila, a da se koža ne ošteti. Priznajem da sam se dobro namučio da
savladam tu vještinu, ali kad se čojk zainati sve se može nauč'ti. Sad mi stižu samo pohvale za kvalitet kože. Nove narudžbe stižu iz dana u dan – zadovoljno trlja ruke bolmanski uzgajivač krokodila
A za njegovu krokodilsku farmu već se nadaleko čulo pa u Bolman stiže sve više turista da vide i to – čudo. Saznajemo da će uskoro u centru Bolmana biti postavljena i turistička signalizacija koja će putnicima namernicima pomagati da lakše stignu do baranjskog Pariza i do bolmanskog "krokodildžije".

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Sajt uređuje kolega Jovan Nedić, a zašto je tekst ovdje...pa...znate!

Анониман је рекао...

PRVI APRILLLLLLL ! ! !

jOVICA

Rok Ban је рекао...

Jednom je Eri uspjela ta priča.

Slavko Bovan је рекао...

Uspjela, i još se prepričava.
Čak se i proširila...
(Mora da je krokodilogojstvo isplativa grana stočarstva)

Slavko Bovan је рекао...

Sada smišljam način kako da zsštitim autorska prava.

Da uzmem jedne čizme od krokodilske kože?

Slavko Bovan је рекао...

Na ovom blogu je svaki dan prvi april :)

Belirac је рекао...

Ovo je najčitaniji članak na "Oazinoj" web-stranici.

www.oaza-bm.hr