LJUTENICA
Danas u rubrici “Reč po riječ” recept za zimnicu. Ovako se
priprema ljutenica:
Pet kg. paradajza ispeći u rerni ohladiti i oljuštiti.
Staviti u šerpu u kojoj će se kuvati. U to dodati 100-150 gr. ulja, 1 šoljicu
šećera, oko 100 gr. sirćeta po ukusu, soli po ukusu. Kuvati na šporetu i posle
10 min. dodati oko 1 kg pečenih, oljuštenih i iseckanih ljutih papričica (i
količina papričica ide prema ukusu tj. koliko volite ljuto, mada ljutenica ide
veoma ljuta). Dodati manju glavicu belog luka sitno seckanog i vezu peršuna.
Sve to kuvati do gustine kakvu želite. Ja volim da je malo gušća. Ako je
potrebno još dodati soli i sirćeta. Na kraju dodati 1 konzervans. Sipati u
tople tegle. Ostaviti u rerni do sutra dan. Sutra tegle zatvoriti.
2 коментара:
Godinama pravim ljutenicu. Ovo j moj recept. Skuhajte, nećete se pokajati.
LJUTENICA ILI PINĐUR
3 kg paradajza ( oguliti , samljeti)
½ litra ulja
2 kašike soli
125g. šećera
Sve kuhati jedan ipo sat.
Zatim dodati:
4 kg paprika - crvene roge (prethodno ih ispeći, oguliti i isjeći na manje komade )
2 dcl sirćeta
1 glavica bijelog luka ( isjeckati)
1 vezica peršuna (isjeckati)
Sve zajedno kuhati još pola sata. Sipati vrelu ljutenicu u vrele tegle.
Ovaj blog ima i edukativni karakter :)
Постави коментар