петак, 22. новембар 2013.

EROTEKA /SLAGALICA/



O Slagalici sam pisao u više navrata u "Eroteci" na Criptomanovom blogu. Evo teksta broj 41 /29.03.2011/. Preporučujem da pročitate i komentare OVDE

Veoma popularni kviz "Slagalica" koji se emituje na RTS-u svako veče u 19 sati, i koji je posljednjih godina poznat i po "supervizoru" Milki Canić, koja nam umilnim glasom poželi "Dobro veče" na početku kviza, u početku se zvao "Muzička slagalica" i urednik mu je bio Nikola Nešković, a voditelj Ivan Bauer. Kasnije se izmijenio niz voditelja, a već duže vrijeme kao voditeljke smjenjuju se Danijela Pantić i Marija Veljković.
Nedavno sam čitao jedan tekst u kojem se iznose "činjenice" na početak ovog kviza, odnosno, meni se čini, pogrešno se interpretira predistoriju same organizacije i priprema. Pošto se dotični tekst ne poklapa sa mojim sjećanjem, ovo što ću napisati uzmite sa rezervom (ponešto se i zaboravilo).
Naime, skoro sam siguran da su kviz napravili Nešković i pokojni Tomislav Munišić, a da je od početka u izradi zadataka bio uključen Željko Dimović. Sjećam se nekih razgovora sa Tomom Munišićem i prije nego što je kviz krenuo. Nedavno mi je Željko Dimović govorio kako ima sačuvanu dokumentaciju o pregovorima i ugovorima sa početka "Muzičke slagalice".
Ja sam kao takmičar učestvovao u drugom ciklusu i zabilježio sam jednu pobjedu i jedan poraz sa poenom razlike. Sjećam se da nisam bio oduševljen kako sve to funkcioniše na snimanjima. Prije snimanja, na snimanju i poslije snimanja bilo je nekih stvari koje mi se uopšte nisu dopale. Možda ću vam i o tome napisati jednom prilikom. Podsjetite me!
Više ne znam da li sam radio neke zadatke za prvi ciklus, ali je sigurno da sam se, nakon razgovora  sa Neškovićem, ubrzo priključio Munišiću i Dimoviću. Koji je to ciklus bio ne mogu tačno tvrditi (to će znati Željko), ali znam da sam u kontinuitetu radio zadatke za oko 150 emisija. Prvi zapis u mojoj arhivi  koji se odnosi na "Muzičku slagalicu" nosi datum 18.mart 1994. godine (dakle, prije 17 godina).
U mojoj arhivi nalazim neke ukrštenice, asocijacije, vretena i anagrame.
Izdvajam neke anagrame iz 1994. godine:
ČEKA STIŽE LI ZNANAC
URAĐEN KAO BELI MONOLIT
E, VRLO SI KAMENA
PROPADA MI KAO I SVE
(traže se rješenja)
Tih 150 emisija je bilo baš teško raditi. Pozovu me telefonom i kažu: "Treba toliko i toliko toga i toga za tri dana". Onda je ostavim sve ostale poslove i radim, radim, radim... (napomena: nemam kompjuter, nemam literarure). Sve kucam u dva primjerka i šaljem poštom.
Posebna priča bilo je naplaćivanje honorara. Najbolje da ne pričam o tome.
Ukratko rečeno - "Slagalicu su kasnije radili neki drugi ljudi, pa onda neki treći, pa neki četvrti..."
Nekoliko godina ovaj kviz uopšte nisam gledao jer je u neko za mene nezgodno vrijeme (kada imam najviše posla). Potom sam povremeno gledao neke emisije u kojima su učestvovali enigmati, da bih opet učestvovao (uspješno) u, čini mi se, 45. ciklusu, a kasnije i u onom specijalu za najuspješnije takmičare.
Sada, opet, gledam, otprilike 30% emisija.
Sve ovo pišem onako po sjećanju, ne bi li sebe natjerao da sakupim vjerodostojne činjenice o počecima "Muzičke slagalice". Sva pomoć kolega koji su upoznati s ovom "problematikom" je dobrodošla.

Нема коментара: