субота, 7. децембар 2013.

ENIGMATIKA JE OKO NAS (46)



Piše: Stjepan Horvat
Prigodom susreta urednika zagonetačkih časopisa “Enigmapress” u Pragu, češki zagonetač Stanislav Tvrdik, poklonio mi je zanimljivu knjigu “Crosswords – Engleske križaljke”. U podnaslovu piše da je to “zbornik križaljaka za učenike od III. do X. razreda na engleskom jeziku». Knjiga ima 122 stranice  (13x20 cm), vjerojatno je otisnuta na rotaciji u nakladi od 100.000 primjeraka (nije greška: sto tisuća primjeraka). Nakladnik je “Prosveštenie” iz Moskve, a godina izdanja je 1982.
Križaljke je sastavio stanoviti B. A. Antropov. Ukupno ih je 100 — po deset za svaki razred i 20 različite težine za sve ostale. Križaljke su sastavljene na osnovu gramatičkog i leksičkog materijala primjenjenog svakom uzrastu, po principu od «lakoga do tešog». Tako križaljčica za III. razred ima format 6x6, a opisi su na ruskom jeziku, a riječi u križaljci na engleskom. Za IV. razred su križaljke 9x9 polja sastavljene po istom principu. Za učenike V. do VIII. razreda križaljke su iste veličine ali sada su i riječi u križaljci i opisi riječi na engleskom jeziku.
Na kraju su odgonetke svih križaljaka kao i rječnik (popis) svih engleskih riječi uvrštenih u križaljke s njihovim izgovorom i značenjem na ruskom.
Često su me pitali kako to križaljke doprinose kulturi i obrazovanju, pa sam znao odgovoriti da mogu poslužiti kao način kako pomoći u učenju pojedinih predmeta i stjecanju općih znanja, a ova knjiga pokazuje kako su ih ruski pedagozi primjenili na učenju stranih jezika. (sh)

Нема коментара: