уторак, 10. децембар 2013.

NOSTALGIJA (87)




Piše: Miroslav Cvetković
"Super Skandi" je bio jedan od mnogobrojnih enigmatskih listova koje je izdavalo ZD "Čvor" iz Bjelovara. List je izlazio svakog 10-og u mesecu, glavni i odgovorni urednik bio je, naravno, Stjepan Horvat, a urednik Jovan Nedić. Nisam objavio mnogo radova u njemu, svega sedamnaest: prvi u trećem broju (20. 11. 1978. godine), a poslednja dva u broju 47 koji je izašao 10. 7. 1982. Ne sećam se koliko je brojeva ukupno izdato jer sam iz privatnih razloga u drugoj polovini 1982. godine, u 1983. i 1984. mnogo manje objavljivao (ženidba, JNA, rođenje prve kćeri, zaposlenje...) i, uopšte pratio enigmatska izdanja. Ipak, ovaj list mi je veoma važan jer sam u njemu objavio svoju najveću ukrštenicu do sada - to je skandinavka 84x58 (83x57) polja. Skoro polovinu od tih 17 radova sam sastavio sa Vjekom Hudolinom, a ima i pet-šest skandinavki sa fotografijama koje sam sâm snimio i uradio. To je slučaj i sa ovom koju prilažem: objavljena je u broju 23 od 21. 7. 1980. godine. (mc)

2 коментара:

Miroslav Cvetković је рекао...

Kad sam ovo poslao Slavku, odmah je usledio odgovor da bi se mogla povesti diskusija o fotografijama na kojima ličnosti gledaju na pogrešnu stranu. Ne znam da li se to moglo izbeći u montaži - da se okrene film sa fotografijom naopako. Kod pravljenja ploča za štampu film se postavi tako da emulzijom naleže na ploču, ploča se osvetli i razvije. Ako bi se parče filma u montaži okrenulo, emulzija nebi ležala na ploči već bi bila od nje odvojena nekoliko delova milimetra - za debljinu filma (folije). Samim tim bi, verovatno, fotografija ispala za nijansu mutnija. To ljudi koji rade montažu znaju, ali mislim da to blago smanjenje kontrasta fotografije nije toliko da se film, ipak ne okrene na poleđinu.
Možda se Jovan Nedić seća tih dana (bio je urednik), a Stjepan Horvat još bolje.

Анониман је рекао...

U ovom slućaju se moglo vrlo lako izbjeći ''gledanje van'' zamjenom slika sa desne na lijevu stranu i obrnuto. Svega ih je tri takve.

stjena