недеља, 20. април 2014.

3D ČESTITKA

Piše: Zdenko Capan
Svim posjetiocima ovog veselog bloga želim sretan i blagoslovljen Uskrs. Za one koji ne vide, na slici je zec kome s ušiju vise pisanice, a iznad njega piše SRETAN USKRS.

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Hvala Zdenko!
Ja sam jedan od onih koji ne vide, ali vjerujem ti na riječ :)

Dejan Minić је рекао...

Mogu da primetim da su ove Zdenkove slike sve kvalitetnije. Ovde mi je zec najfascinantniji, ima izrazito reljefast oblik. Svaka čast genijalcu!

Ko slavi - srećan praznik!

Mirka је рекао...

Zeko ima prigodne naušnice. :) Srećno svima i ugodan dan.

Belirac је рекао...

U prvom pokušaju nisam vidio ono što je skrivena, u drugom jesam i stvarno se lijepo vidi.

Buda је рекао...

Do sada sam gledao desetke ovakvih slika i nikada nisam ništa vidio. Danas, prvi put!!

Vanja Tomašev је рекао...

Pisanice!?

Slavko Bovan је рекао...

Pisanica ili uskršnje jaje je bojom ukrašeno jaje. Običaj bojanja pisanica odvija se u vrijeme Uskrsa. Riječ je nastala od indoeuropskoga korijena *pis- = crtati, šarati; pisanice = šarenice. Pisanice su simbol novoga života i Isusovog uskrsnuća. Tradicija je preuzeta iz poganskih naroda. U prošlosti, jaja su se bojala prirodnim bojama, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama. Boje i motivi pisanica imaju simboličko značenje. U raznim dijelovima svijeta postoji tradicija pisanica, a najviše na istoku Europe. Najveća pisanica na svijetu nalazi se u Kanadi, a među najpoznatijima su Fabergé jaja, remek-djelo ruskoga zlatarstva. U Hrvatskoj pisanice su duboko ukorijenjene u tradiciju. Pisanice su osim simbola života bile i tradicionalan dar, a često su ih međusobno darivali zaljubljeni s ljubavnim motivima (srca, dva goluba) ili porukama (ovo se jaje za poljubac daje - Međimurje), kako ljubavnim, tako religioznim i čestitkama. Djevojke bi u Podravini svoje dobivene pisanice ponosno stavljale na prozore, a u Dubrovniku bi mlade zaručniku darovale tucet jaja, a budućoj svekrvi ispekle bi pletenicu od tijesta.

Slavko Bovan је рекао...

Gornji tekst je sa Vikipedije.

Vanja Tomašev је рекао...

Prvi put čujem za tu reč.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj blog ima i edukativni karakter :)

Pun pogodak je ako neko ko dosta zna (kao Vanja) ipak nauči nešto novo!