недеља, 22. јун 2014.

SA FEJSBUKA

Piše: Robert Pauletić
Slika iz zvjezdanog spomenara s proslave 1000. broja Kviskoteke: Lazo Goluža i ja. U siječnju 1981. Lazo mi je preda drvenu figuru Kviskića za pobjedu na tv Kviskoteci. Taj drveni Kvisko mi je i danas najdraži predmet na svitu. Ima san 15 i po godina. I evo, 33 godine kasnije, istoga tog momčića kako svome duhovnome ocu uručuje Kristalnog kviska za životno djelo, za sve šta je učinija za hrvatsku kvizologiju i enigmatiku, povodon 1000. broja tjednika Kviskoteka. Moj dragi Lazo Goluža i ja. Krug se zatvorija.

9 коментара:

Saša Čolaković је рекао...

Ja nisam merodavan da pričam o Kviskoteci (nisam učestvovao-nisam prošao poslednji "krug" testiranja...), ali, evo sećanja i par reči o mom prvom susretu sa Golužom. Kao dečkić (rodjen sam 1968.), sećam se kako sam nestrpljenjem i uzbudjenjem čekao svaku novu Kviskoteku (već sam u osnovnoj školi pokušavao da i sam pripremam kvizove za vršnjake). Bila mi je velika radost kada sam 1987. godine upoznao Golužu, svog idola, učestvujući u "Brojkama i slovima" a on je sedeo u stolici blizu mene. Bodrio me je posle prve emisije (mislim da je znao da se bavim enigmatikom. Ne sećam se, valjda smo nešto i govorili o tome u pauzama. Već četiri godine sam objavljivao ukrštenice).
Ja sam, manje-više bio jedan od mnogih iz bivše Juge koji su krenuli putem Zagreba, na testiranja i učestvovanja u kvizovima. Mnogim prijateljima sam pričao (prvo put i ovako, javno) koliko je veliki Lazo Goluža i ovako, privatno. Ja sam, ne znam kako (greška u telegramu ili sam ja nešto pobrkao, tek, stigao sam u Zagreb dan ranije (!?). Hotel mi još nije bio rezervisan. Po nekoj kiši sam stigao u jutarnjim časovima u Novi dom TV Zagreb. Čim su ujutro stigli Lazo i Maja Jurković (ne kritikujući me što sam stigao ranije!) stavili su me u auto i krenula je prava potraga po slobodno hotelsko mesto u Zagrebu (bila je Univerzijada i svi kapacitetli su bili "prepuni"). Trebalo je smestili nezvanog gosta koji je "poranio" jedan dan. Ponašali su se kao da im je stigla neka zvezda. Jednostavno, shvatio sam, svako je bio dobrodošao i trudili su se da se osećamo ugodno i prijatno, maksimalno ispoštovano. Po prethodnom dogadjaju, vidim i da je Robert "nasledio" neke osobine od svog duhovnog oca.
Uspeli su da mi nadju jedno mesto u Zagrebu - u hotelu Beograd.
Pozdravljam ovom prilikom svog idola iz dečačkih dana, jednog od onih zbog kojih sam još tada zavoleo - i kvizove, i enigmatiku.
I zahvaljujem što sam se tih dana osećao onako lepo, kao deo jedne velike porodice.
Robertu sve čestitke za tako redak jubilej - 1000 brojeva Kvisoteke.

Belirac је рекао...

Zanimljivo prisjećanje. Šteta što Saša nije učestvovao u Prvenstvu Hrvatske u enigmatici. Za osvojene bodove sigurno bi dobio poziv za put u Zagreb.

Saša Čolaković је рекао...

Jovane, biće još prilika...

Gojko је рекао...

LOŽA U ZALOG ?

Belirac је рекао...

LAZO GOLUŽA = ŽAL ZA ULOGOM (KEMAL ĆERANIĆ=SLAVKO BOVAN) (ORBIS 365,10.04.1990.)
LAZO GOLUŽA = O, LAŽU GA. ZLO! (BILJANA TURJAČANIN) (SPEC ENIGMA 13,APRIL-MAJ 1991.)
LAZO GOLUŽA, IGOR MANDIĆ, ZDENKO ŠENOA = ZNAMO: GOŠĆA O. LEKO DOZNA UGLEDAN ŽIRI! (-=) (VJESNIKOV KVIZ 3, 29.03.1972.)
LAZO GOLUŽA, KVISKOTEKA = A. KOŽUL: TO KOLEGA S KVIZA… (STANISLAV LUKIĆ) (VJESNIKOV KVIZ 339, 13.02.1985.)
LAZO GOLUŽA, KVISKOTEKA = SVAKAKO ZALOŽITE LOGIKU! (VES. STEFANOVIĆ=VESELIN STEFANOVIĆ) (VJESNIKOV KVIZ 364, 29.01.1986.)
LAZO GOLUŽA, PJEŠČANI SAT = LOŽAČ: TO JE SAŠA ZALEPUGIN! (BORIS NAZANSKY) (VJESNIKOV KVIZ 186, 04.04.1979.)

Luka је рекао...

LOŽA ZA ULOG Lazo Goluža Slobodna Dalmacija 27.11.2005. (autogram)
ZA GAŽU, LOLO! Stjepan Omero Kviskoteka 565 14.10.2005.
ŽALO ZA ULOG! ??? Kviskoteka 258 24.09.1999.
LOŽA ZA OLGU & LOŽA U ZALOG Vladimir Kuterovac Kviskoteka 205 11.09.1998.
LOLA ZA "ŽOGU"! Zlatko Tomljanović Kviskoteka 201 14.08 1998
UŽGALO, LOZA ... Libran (branko Lipanović) KR 335 5.9.1998.

Luka је рекао...

Zadnji list je Kvizorama

Nevenko је рекао...

Svi nešto pišu, anagramiraju, analiziraju, čestitaju... Nitko ne spomenu da je Lazo Gloluža Hercegovac.

Slavko Bovan је рекао...

Nevenko je dobro zapazio. Lazo Goluža je rođen u opštini Stolac, a mjesto je Trijebanj (Kaže se NA Trijebnju, ne U Trijebnju)

Vikipedija kao mjesto rođenja navodi Dubrave, ali Dubrave su oblast u opštini Stolac sa više sela.