недеља, 2. август 2015.

ŠPANSKA KNJIGA




Piše: Štefan Markovič
Prilikom zadnjeg puta u Španjolsku na aerodromu u Barceloni sam našao knjigu Junie B. Jones. Knjiga autorice Barbare Park i ilustratorice Denise Brunkus, u izdanju izdavačke kuče Bruno, Madrid, 2014, je prevod originalne knjige na engleskom Junie B.'s These Puzzles Hurt My Brain! Book, izdavača Random House, Inc. Španjolski naslov nosi samo ime glavne junakinje, koja nastupa u svim zagonetkama, dok bih ja engleski naslov preveo kao Knjiga zagonetki Junie B.  za ojačati moj mozak (iako doslovce stoji povrediti).
Knjiga je namenjena deci u nižim razredima osnovne škole i na 132 stranice male čitaoce uči preko zagonetki. Tako ima svaka stranica svoju zagonetku, koja je tematski prilagođena na tekst. Kao primer dajem španjolsku zagonetku SOPA DE LETRAS, koja je vrlo slična našoj osmerosmerci. U biti je to zagonetka, koju Englezi nazivaju WORDSEARCH (traženje reči). Inače se u španjolskoj enigmatici pod istim naslovom pojavljuju osmerosmerke, kakve mi znamo. U knjizi su dane zagonetke, koje su poznate i u enigmatici na našim prostorima, a i neke, koje su nama nepoznate.
Na kraju knjige data su rešenja u grafičkom obliku.
Na kraju moram reći, da mi knjiga mnogo pomaže, da lakše savladavam španjolski jezik, jer je napisana dosta jednostavnim jezikom, a i tematika mi je poznata.

Нема коментара: