уторак, 20. октобар 2015.

OGLASNIK (13)

Piše: Tonči Milat
Htio bih zbog jednog eseja kojeg pišem (a vjerojatno nikad neću objaviti, hehe :D) doći do određenog uratka iz Kviskoteke, ali nažalost moje sezonsko čišćenje najčešće završi sa hrpetinom starih enigmatskih časopisa u smeću, pa sam među ostalim bacio i broj u kojem je bilo ono što me zanimalo.

Broj koji tražim sadrži križaljku Roberta Pauletića s pojmovima DIDIER DROGBA i DINO MENEGHIN ukrižanima u središnjoj bjelini, i pojmom FADO u prvom retku križaljke (mislim da je bio drugi vodoravni pojam). Križaljka je bila nagradna za rješavače, svi koji su je riješili točno su dobili neku nagradu.

Drugi uradak koji me zanima bi trebalo biti lakše locirati: riječ je o pobjedničkom uratku s jednog od prvenstava Hrvatske, s pojmom PAUKOVA MREŽA u središnjoj bjelini.

Uz uobičajenu tarifu plaćanja pive na prvom sljedećem druženju, nudim i proizvoljan broj nedavnih izdanja hrvatskih enigmatskih časopisa (Kvizorama, Kviskoteka, Kviz, Feniks, Superfeniks) u zamjenu, većinom u potpunosti neriješenih (manjak vremena). To je i prilika da se tim časopisima pronađe dom prije nego i oni završe u smeću. Imam i svih 6 brojeva Kvalićevog Izazova, ali uglavnom porješavanih, s obzirom da je to moja ljetna zabava za plažu. Popis ostalih časopisa ću objaviti u komentaru na objavljeni post kad dođem doma.

7 коментара:

Tonci M је рекао...

Kako sam i najavio, evo popisa svega što imam za razmjenu:
https://drive.google.com/open?id=0B0oRPPsNh7DxYkdVZWlhRFVUYzQ

Nedjeljko Nedić је рекао...

Znaš li, Tonči, iz koje je godine Pauletićeva križaljka?

Marko Mihaljević је рекао...

Pauletićeva križaljka je iz broja 565. (2005. godina)

Križaljka sa pojmom PAUKOVA MREŽA je od Mladena Pauka sa jednog od Kviskotekinog Prvenstva , i ja bi se trebao pomučiti pronaći koji je broj.

Tonci M је рекао...

Hvala, Marko! Znaš li možda nekoga tko bi mi to mogao poslati i/ili skenirati?

Nedjeljko Nedić је рекао...

Paukova križaljka je iz broja 179 od 13. III. 1998. Nju je Pauletić proglasio pobjedničkom u 1. kolu II. Prtvenstva 1998. zbog bjeline 8 x 7 i s pojmom BRODSKI DNEVNIK. Najavio ju je riječima: "PAUK ISPLEO ZLATNU MREŽU"! No, istu je bjelinu Pauk poslao i Feniksu pa je objavljena u broju 87 od 9. IV. 1998. Ja, kao drugoplasirani, tada se nisam žalio pa sam na moje veliko čuđenje postao prvakom iako nisam pobijedio niti u jednomu kolu. Tu križaljku nemam, ali onu iz Feniksa imam. Trebaš mi napisati temu svojega ogleda jer ja imam izdvojenih križaljaka koje su spram ovih dviju znanstvena fantastika.

Tonci M је рекао...

Pišem o balansiranju različitih faktora pri sastavljanju dobre križaljke, i općenito kriterijima vrednovanja. Trenutno se planiram dotaknuti: bjelina, ljepote uvrštenih riječi, zanimljivosti pojmova (zato mi je trebala ova Pauletićeva), težine konstrukcije, prožetosti, ali isto tako i razloga za sastavljanje, odnosa prema rješavaču, inspiracije... Ali možda kad završim uradak istog sačuvam samo za sebe, kao dnevnički zapis. Vidjet ćemo.


Ova "Paukova mreža" me zanima jer je nastala prije nego što sam naučio procjenjivati križaljke i sjećam je se samo kroz maglu kao pobjedničke, pa me zanima kakva je zapravo bila.

Nedjeljko Nedić је рекао...

EU "Čvor" iz Bjelovara je u okviru svoje biblioteke "Zagonetačka teorija i praksa" objavio i dvije knjižice koje bi ti mogle pomoći: 1.) Dinko Knežević "Analiza učestalosti slova u križaljkama" (1980.) i 2.) Stjepan Tumpić "Struktura križaljke" (odgonetljivost u mrežastim zagonetkama), 1980.