субота, 17. октобар 2015.

REBUSANJE (1785)

Autor: Marko Mihaljević
"Dani ludaje 2015" - 17. mesto.
Rešenje: 5, 6, 6.

11 коментара:

IlijaO је рекао...

Ne poznam plivača na slici ali logikom:

TOMBA LUPETA RĐAVO

( Tom, Balu, Petar? đavo)

Ilija Đurković је рекао...

Ja bih rekao da je TOMBA LUDUJE STAZOM.

Milan Žarkovački је рекао...

Tomba luduje stazom.
Ispalo mi je baš zanimljivo sa ovim rebusom. Prvo, sastavljajući ovde pre neki dan objavljeni rebus povodom Dana ludaje - Ra Duju na S Danilu daje. - zatrebao mi je neki Duja, Dujo ili Duje, pa sam naišao na ovog hrvatskog plivača, koji se zove Duje Draganja. Tom prilikom sam video razne njegove fotografije, pa i ovu, sa sajta "24sata.hr".
A drugo, ni pored toga nisam znao (celo) rešenje rebusa, ali otvarajući ilustraciju posebno, video sam da je u njenom nazivu rešenje, tako da sam na kvaran način došao do njega. Za mene je novost da se ovaj tasmanijski đavo iz crtanog filma zove Taz, ili kako već, tako da mi je i sad rešenje neobično.
I eto preporuke blogogazdi da ubuduće ne daje tako razotkrivajuće nazive grafičkim fajlovima. :-)
Evo, vidim da je Ilija Đ. upisao rešenje. Onda mi je drago što ga nisam omeo svojom prevarom.

IlijaO је рекао...

Sve rečeno stoji, ali čemu onda rješenje odbrojčano 5,6,5?....STAZOM ima 6 slova( to me je i odvelo na druge ideje o rješenju).
Moja preporuka je da se rješavači ne dovode u zabludu pogrešnim smjernicama.
Ovo je napisano zbog svih rješavača, a zamjetno je ( gotovo na svim blogovima) da se u žurbi prave ovako zbunjujuće stvari.

Milan Žarkovački је рекао...

Slažem se sa Ilijom O. Prevideo sam tu grešku pošto mi nije ni trebalo da brojim slova.
Takođe, mislim da bi bilo lepše da kod fotografija ljudi koji nisu baš široko poznati - verovatno je Draganja najbolji hrvatski plivač, ali ja ranije nisam znao za njega - stoji napisan onaj deo imena koji se ne traži, u ovom slučaju prezime (Draganja) .

Dejan Minić је рекао...

Milane, Duje Draganja je poznata osoba i u svetskim okvirima, ne samo u Hrvatskoj. Više godina je na najznačajnijim svetskim takmičenjima imao vrlo zapažene rezultate i može da se po slavi poredi sa našim Čavićem ili Stjepanovićem.

Jeste, ko radi taj i greši, ali ipak Slavko mora da smanji broj grešaka.

Milan Žarkovački је рекао...

OK, Dejane, slažem se da ni približno nisam merodavan da procenim ko je, pogotovo među sportistima, koliko poznat; ali dajem svoj glas kao običan građanin. Ima tu još nešto, a to je da čovek imenom i prezimenom može biti vrlo poznat, a izgledom baš i ne. Doduše, u ovom rebusu se na osnovu ostalih pojmova i bez znanja moglo pretpostaviti da se čovek zove Duje, ali moja primedba je načelna.

Marko Mihaljević је рекао...

Milane ja se slažem s Vama. Iako je Duje Draganja poznati sportaš, ja sam također da se kao pomoć rješavačima stavlja ime ili prezime ličnosti sa slike (zavisno što je u rješenju). Ali pošto ovo nije moj blog morat ćemo vršiti pritisak na Slavka, ako ni to ne pomogne onda ćemo mu ponuditi mito koje neće moći odbiti ha, ha
:))

Dejan Minić је рекао...

Di su novci, sekretaru:)

Nemam ni ja ništa protiv da stoji pomoć pored ličnosti. U časopisima bi to trebalo da bude obavezno i tako bi rebusi bili pristupačniji širim masama.

Marko Mladenovic, Stari Zeland је рекао...

Mene cudi da niko od gimnazijalaca nije primetio da je pobednicki rebus u sukobu sa pravopisom i nultim zakonom fizike. Jezicari ne znaju fiziku, one drge pravopis ni ne zanima, a enigmatika trpi. Ne moze Kermit biti u morima, vec Kermiti, kao sto se i na slici vidi. Clanovi zirija bi morali da povuku svoje ocene.

Dejan Minić је рекао...

Zakoni fizike (ili neke druge nauke) nisu bitni za rebuse, povremeno se nađu i neke potpuno nerealne (fantastične) situacije (čovek leti, životinje pričaju, vanzemaljac ore njivu itd). Mašta ne treba da ima granice i takve rebuse posebno volim.

Pravopis je itekako bitan. Slažem se da više Kermita na jednoj slici mora da se tumači kao KERMITI. Taj rebus je samo vizuelno pogrešno prestavljen - trebalo je staviti nekoliko slika u kojima se jedan te isti Kermit nalazi u različitim morima.