понедељак, 6. јануар 2020.

ACTA AENIGMATICA (93)



PRIJEDLOG VELEMAJSTORĀ
Piše: Stjepan Horvat
Vrednovanje zagonetačkog rada i shodno tomu dodjela zagonetačkih naslova (najčešće majstora i velemajstora) bila je tema o kojoj se pisalo od početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Najčešće je svako uredništvo nekoga istaknulo da je on „zagonetački majstor“ ili „zagonetački velemajstor“ u tekstovima povodom obljetnice rada doista onih najaktivnijih i najboljih autora. Nikada se nisu određivali neki posebni kriteriji ni sustavno određivalo kako stjecati te naslove.
Pojavom Enigmatskog udruženja Bjelovar (EUB, kasnije EUČ i ZDČ) jedan od zadataka društva zagonetača bila je i kategorizacija zagonetačkih autora. Najviše na ovome problemu radio je Slavko Peleh, tada i iskusni šahovski djelatnik, koji je pripremio prvi prijedlog Pravila kategorizacije još 1969. godine i po tim pravilima su na I. susretu zagonetača Jugoslavije u Vinkovcima (1969.) proglašena petorica zagonetačkih velemajstora. Naravno, u to vrijeme svi oni su bili članovi EUB, jer se kategorizacija i odnosila samo na članove ovog društva, koje je imalo sve karakteristike općejugoslavenskog društva.
Bilo je već tada raznovrsnih reagiranja, od svekolike podrške do ignoriranja „veličina“ (posebno onih koji su i inače nerado prihvaćali nove načine rada i teme koje je nametalo društvo). Ustrajalo se u tome, pa se ideja kategorizacije provodila, a u Čvorovim izdanjima zagonetači su uz potpis dobivali i osvojene razrede i titule. Neki od njih čak su pisanim putem tražili potvrde o svojoj zagonetačkoj tituli kako bi mogli ostvariti bolje autorske honorare.
Čvor je ustrajavao na provođenju kategorizacije, vršile su se dopune i promjene Pravilnika o zagonetačkim naslovima za sastavljače pa je Skupština EU Čvora 27. veljače 1977. godine prihvatila novi Pravilnik (objavljen u Zagonetaču br. 141 i 142). Slavko Peleh je tom prigodom pisao:
Potreba za promjenom starog Pravilnika nastala je čim je uočena njegova osnovna manjkavost: da su uvjeti za stjecanje naslova ograničeni isključivo na dužinu zagonetačkog staža i broj objavljenih zagonetaka. O kvaliteti objavljenih radova taj Pravilnik nije vodio računa. To je i razumljivo ako se uzmu u obzir vrijeme u kojemu je nastao i težnja da se što veći broj mladih zagonetača i na taj način privuče i veže uz zagonetaštvo.
U novom Pravilniku je utvrđeno da dodjelu zagonetačkih naslova može zatražiti svaki sastavljač zagonetaka u SFRJ. Naslove dodjeljuje Enigmatsko udruženje Čvor svojim članovima, suradnicima svojih izdanja i drugim zagonetačima, kao oblik priznanja i pokušaj što objektivnijeg vrednovanja radova sastavljača zagonetaka.
O dodjeli zagonetačkih naslova odlučivao je Savjet EUČ na osnovu prijedloga Komisije za kategorizaciju (za zagonetačke razrede) i suglasnosti Vijeća zagonetačkih velemajstora (za zagonetačke titule). Sve kategorije zagonetača koje su do tada donesene ostale su na snazi, a svaki zainteresirani nekategorizirani zagonetač trebao je podnijeti Zahtjev za dodjelu zagonetačkog naslova. Uvedeni su novi brojni kriteriji, no o njima bi trebalo posebno pisati. Novim Pravilnikom omogućen je formalni pristup dodjeli zagonetačkog naslova, računajući i na to da će neki stariji, vrsni zagonetači, na taj način i službeno doći do zasluženog naslova.
Naravno, to se nije dogodilo, razloga je više, no o njima nekom drugog zgodom. Šest godina kasnije potekla je inicijativa troje zagonetača – Borisa Antonića, Borisa Nazanskog i Jovana Nedića – da se zagonetačkim velemajstorima proglasi petnaestoro vrsnih zagonetačkih autora, koji se nisu uklapali u društveni rad vezan za enigmatiku (osim za sastavljanje). U prilogu je Prijedlog Savjetu EU Čvora i upućen na više zagonetačkih adresa kako bi se dobila suglasnost za takvo proglašenje. Nadam se da će sudionici ove inicijative napisati još koju riječ o tome.
Osnivanjem Zagonetačkog saveza Jugoslavije nadležnost kategorizacije prešla je u njegove okvire, donesen je novi Pravilnik o kategorizaciji zagonetača u ZSJ, koji je odredio i nove, dodatne načine stjecanja zagonetačkih razreda i naslova. U prilogu je i jedan dopis ZSJ-u vezan za kategorizaciju odgonetačkog i autorskog natjecanja u organizaciji Varaždinske zagonetačke sekcije KUDŽ-a Ivo Mikac iz Varaždina.



5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja bih vratio kategorizaciju.

Slavko Bovan је рекао...

Kako bi to izveo?

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Šteta što ovaj duhoviti komentar nije bio potpisan. Čovječanstvo pati za ovakvim duhovitostima.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Broj radova, koji bi bio povećan za mnogo puta u odnosu na doba Čvora, i sastavljački staž.