понедељак, 13. јул 2020.

ACTA AENIGMATICA (119)



ZASTAVICE I AMBLEMI
Kada već nekoliko nastavaka pišem o enigmalijama (popratnim predmetima vezanim uz zagonetaštvo kao društvenu djelatnost), evo još nekoliko zagonetačkih suvenira. Zastavice su uvijek bile zanimljive, no njihova proizvodnja prije četrdesetak godina bila je vrlo skupa, ali se uvijek nalazilo sredstava kojima se plaćao makar osnovni materijal i tisak (tada se koristio sitotisak za njihovu izradu).
Godine 1976. Čvorova suradnja s mađarskim Fülesom već je bila toliko snažna da su počela i međusobna natjecanja odgonetača. Čvoraši su bili gosti kod Mađara u Szekszárdu i tada je dogovoren povratni susret 1977. godine u Bjelovaru. Taj događaj, nazvan II. susret odgonetača SFRJ i Mađarske, Bjelovar-Szekszárd, održan je u Bjelovaru 18. i 19. lipnja 1977. godine. Za tu prigodu izrađena je i zastavica na kojoj su istaknuti znakovi dvaju časopisa – Čvora i Fülesa. Bio je to prvi takav suvenir, koji su dobili svi sudionici tog druženja.
Dvadeset godina kasnije Čvor je bio domaćin 6. World Puzzle Championshipa (Svjetskog odgonetačkog prvenstva), koji je održan u Koprivnici od 23. do 28. rujna 1997. godine. Turistička zajednica Koprivnice, koja je bila jedan od pokrovitelja, dala je izraditi i amblem na platnu tada novom tehnologijom strojnog štikanja. Amblem su kao suvenir dobili svi sudionici.
Čvor je nastojao u međunarodnu suradnju uključiti i druge zainteresirane zagonetače i
njihove klubove. Zdenko Svoren, kao predstavnik Zagonetačkog društva Vinkovci, prihvatio je ponudu da se njegovo društvo uključi u tu suradnju i da bude domaćin mađarskim zagonetačima iz Szekszárda. Tako je 15. i 16. rujna 1979. u Vinkovcima održan susret odgonetača Mađarske i Hrvatske. Za tu prigodu uredništvo Fülesa, na čijem čelu je bio Laszlo Tiszai, dalo je izraditi lijepu zastavicu (Čvor si u to vrijeme nije mogao priuštiti takvo što!), koja je uručena predstavniku Čvora na otvaranju tog druženja.
I još jedna zastavica vezana je za događanje u Vinkovcima s imenom "XVI susreti
zagonetača Jugoslavije". To događanje održano je od 12. do 14. listopada 1984. Svi primjerci zastavice izrađeni su o trošku ZD Čvor. Tada su se već počeli koristiti posebni znakovi koji su obilježavali pojedini susret, no moram priznati: više se ne sjećam tko je bio autor ovog vinkovačkog znaka. Inače, za ovu prigodu izrađeno je više različitih suvenira: oznaka s imenom sudionika, kuverta prvog dana i sl.

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Imao sam koverat sa znakom kao na donjoj zastavici. Nisam sasvim siguran (jer mi je gomila papira još neraspakovana i ostala je na staroj adresi) ali mislim da je ta koverta preživjela razne selidbe: Buna, Sarajevo, Kikinda (nekoliko puta) jer se nalazila među najvažnijim papirima. Naime, to su bili prvi Susreti na kojima sam bio, a od tada sam redovan učesnik okupljanja enigmata. To mi je neka slatka "obaveza". Da nije otkazano, zaputio bih se i u Niš.

Belirac је рекао...

Donju zastavu i ja imam. Za ostale se ne sjećam da sam ih dosad vidio.