понедељак, 20. јул 2020.

ACTA AENIGMATICA (120)



GIUSEPPE ALDO ROSSI
Godine 1977. imao sam prigodu prvi puta sudjelovati u radu jednog skupa „zapadnih“ zagonetača, o kojima se vrlo malo znalo i nisu bili organizirani kao oni u zemljama iza „željezne zavjese“. Slavko Peleh i ja, sa suprugama, a pridružile su se i Stanija Petković i Nevena Knežević iz Eureke, bili smo sudionici 47. kongresa klasičnog zagonetaštva u Modeni (Italija) od 22. do 25. travnja 1977. godine. Domaćin ovog druženja bila je tvrtka „Figurine Panini“, čiji vlasnik je bio zaljubljenik u zagonetaštvo Giuseppe Panini pa je sufinancirao ovaj skup, kojemu je nazočilo nekoliko stotina talijanski zagonetača. O samom skupu izvijestio je Slavko Peleh u 145. broju Zagonetača, a na blogu Deseta umjetnost – enigmatika, u rubrici Zagonetačka fotoriznica, objavio sam šest fotografija s tog skupa.

Tom prigodom susreo sam se s talijanskim autorom, bibliografom i velikim zaljubljenikom u zagonetke
Aldom Rossijem. Tada nisam imao pojma što je sve on bio izvan zagonetaštva, ali ovih dana privukla me objava da je umro Giuseppe Aldo Rossi u 106. godini života. S obzirom na to da smo Slavko i ja bili u kontaktu s Aldom, nakon provjere da se radi o „našem Aldi, moram napisati ovih nekoliko rečenica o čovjeku koji je zadužio talijansku enigmatiku.
Giuseppe Aldo Rossi rodio se 6. lipnja 1913. godine u Rimu. Diplomirao je pravo, književnost i filozofiju, a radio je kao učitelj u osnovnoj školi, kao nastavnik u srednjim školama i kao profesor na fakultetu. U životopisu mu stoji da je bio publicist, pisac, autor knjiga za djecu, radio i televizijski scenarist i redatelj, esejist, bibliofil, istraživač i enigmofil. Na RAI-ju je surađivao u više od dvije stotine različitih emisija, a bio je autor vrlo uspješne TV-serije o detektivu Sheridanu.
Aldo Rossi bio je među najvećim talijanskim enigmistima (zagonetačima), poznat pod glavnim pseudonimom Zoroastro. Koristio je i pseudonime Candida, Il Chiacchierone, Messer Guido, Micron, Minor i Teseo. Zagonetkama se bavio kao autor te kao povjesničar, istraživač i zagonetački pisac, promičući zagonetaštvo kao dio kulturnog stvaralaštva. Skupljao je knjige vezane za enigmatiku i drži se da je imao najveću zbirku takvih knjiga. Sam je napisao desetak knjiga, od kojih su najvažnije: Storia dell´enigmistica (Povijest zagonetaka, 1971.), Le parole: vita, morte e miracoli (Riječi – život, smrt i čuda; 1993.), Enigmistica (Zagonetaštvo; 2001.), Dizionario
enciclopedico di enigmistica e ludolinguistica (Enciklopedijski rječnik zagonetaka i ludolingvistike, 2002.), a 2011. izašla mu je knjiga Zagonetne igre - kriptografske igre.
Bio je i urednik časopisa The Sphinx (1958.-1962.), a od 1973. do 2002. bio je ravnatelj tvrtke Il

Labirinto, koja je izdavala istoimeni mjesečnik, a Aldo je bio među njegovim osnivačima (1948.). Taj časopis dolazio je desetak godina u uredništvo Čvora. Za svoj rad nagrađen je nizom nagrada vezanih za talijansko zagonetaštvo: Zlatna sfinga (1968.), Nagrada Il Paladino (1999.), Capri Enigma (2002.), a 2004. dobio je naslov talijanskog majstora klasičnih zagonetaka. Godine 2006. njegovi su radovi prikupljeni i tiskani u knjizi Sve igre 1936.-2006. Povodom njegovog 100. rođendana publikacija Scritti bila je posvećena njemu u čast, a priloge su napisali njegovi prijatelji zagonetači.
Aldo Rossi preminuo je 9. travnja 2020. u svom domu u Rimu.

1 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Ovakva podsjećanja su za svaku pohvalu.