понедељак, 2. новембар 2020.

ACTA AENIGMATICA (135)

Enigmatska izložba u Zvorniku

Piše: Stjepan Horvat

U neka enigmatski davna vremena druženje zagonetača bilo je moguće ponajviše kroz udruženja građana (klubove, društva, sekcije i sl.) pa je sedamdesetih godina prošlog stoljeća započelo radom desetak takvih udruga. Danas su se vremena promijenila, tehnološka revolucija učinila je svoje i najvećim dijelom družimo se putem interneta, lijepo sjedeći kod kuće i pretražujući web-stranice ili blogove sa zagonetkama ili stranice s enigmatskim sadržajem na Facebooku. Ostaje nam još da netko organizira „susrete“ zagonetača putem internetskih platformi, kao što se danas već održavaju značajni skupovi političara, znanstvenika i dr. koji više ni ne putuju na neki kongres, sjednicu, skupštinu i sl. Neki oblik internetskog druženja pokreče Hajrudin Hodžić s Bezopisnim bušmanom.

Svako društvo ili klub donosilo je svoj program rada za tekuću godinu, gdje su bile pobrojene sve akcije koje bi društvo pripremilo i provelo među svojim članstvom. Često, kao jedan od zadataka, bila je zacrtana priprema enigmatske izložbe različitih sadržaja, s kojom bi se prikazalo što je enigmatika, čime se bave enigmati, kako djeluje društvo te širi značaj zagonetaštva u zemlji i eventualno u svijetu.

U Zvorniku je uspješno djelovao Enigmatski klub (*) „Simon Racković“, gdje su poticatelji i nositelji svih aktivnosti bili Fehim Kujundžić i Vojin Krsmanović. Nakon Petog susreta zagonetača Jugoslavije, održanog u Vinkovcima 1973. godine, Vojin Krsmanović uputio je pismo uredništvu Čvora (naslovljeno na Slavka Peleha), u kome najavljuje pripremu enigmatske izložbe i moli da se o tome obavijeste zagonetači. Uz pismo bila je sročena i obavijest o pripremi te izložbe, u kojoj su navedeni kriteriji za sudjelovanje u njoj. Naime, autori su pozvani da

... šalju dva rada koji moraju biti uradjeni tušem na polovici hamer papira (dijagram s rješenjem, tekstom i potpuna adresa) ako su to mrežaste zagonetke, a ako su stihovne ili u prozi (tekst, rješenje i potpuna adresa). Jedan od radova mora biti ranije objavljen (autor odabire najbolji i na njemu naznačuje: gdje je i kada objavljen, kao i osvojenu nagradu ako je s njim sudjelovao nekom natječaju).



Ne znam kako je završilo s tom izložbom, pa očekujem da se javi netko od Zvorničana i osvijetli taj dio zvorničke enigmatske povijesti.

__________

(*) Na pečatu piše: Zvornički enigmatski klub „Simon Racković".

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovih dana sam na odmoru ("odmoru"). Uzeo sam desetak dana odmora da se pokušam izboriti sa enigmatskim obavezama koje me pritiskaju. Polagano radim enigmatiku, u pozadini radi TV na kome je fudbal, povremeno odgovaram na mejlove i FB poruke, a s vremena na vrijeme "bacim oko" na TIO. Maloprije se prenerazih otkud ovaj tekst kad je danas NEDJELJA (fudbal, enigmatika koju radim nedjeljom, sam u kući /žena otišla do Luke/...). Tek naknadno mi do napaćenog mozga dođe informacije - ponedjeljak!

Ajnštajnova reorija relativiteta - Vrijeme mnogo brže prolazi kada si na odmoru nego kada si na poslu (u firmi).

Slavko Bovan је рекао...

Danas tokom dana stiglo mi je cirka 60 poruka, ogromna većina prijatnih poruka i jedna vrlo nevesela.
Šta je ovo ljudi?! Opasno zaredalo.
Čekam da se zvaničnim saopštenjem oglase kolege iz dotične redakcije.

Slavko Bovan је рекао...

(*) Na pečatu piše: Zvornički enigmatski klub „Simon Racković".

Tako ne piše u potpisu.

Neki Tip је рекао...

Na žalost, bit će istina. Godina odlaska mnogih enigmatskih prijatelja ...

Slavko Bovan је рекао...

Nažalost, u roku od nekoliko dana preminula su trojica poznatih enigmata. Danas je Nedjeljko imao tekst o jednom od njih. Uskoro ćemo morati da pročitamo oproštajne tekstove za još dvojicu, relativno mladih (AP i AI).

Belirac је рекао...

Slava im!

Zdravko је рекао...

Neka im je laka zemlja!