среда, 4. новембар 2020.

VEČERAS U 20.00

BEZOPISNI BUŠMAN BR. 4

Piše: Hajro Hodžić

Evo nas ponovo zajedno, družićemo se rješavajući bušmana bez opisa. Zadatak je jednostavan – rekonstruirati rad sastavljača, lako moguće i sa vašim originalnim varijacijama. Odsustvo opisa, spiskova pojmova, tabele kao u kriptogramki i sličnih standardnih pomagala, čini zadatak težim. Evo šta ga čini rješivim i izazovnim:

-          Sintagme (siva boja ispod crnog polja označava da počinju velikim slovom, u ovoj mreži su to sintagme 32 vodoravno i 32 uspravno)

-          Svi duži pojmovi su vrlo poznati (nekoliko manje poznatih pojmova su svi kratki i označeni su crvenom bojom broja u crnom polju, lijevi za uspravni pojam, desni za vodoravni)

-          U žutim poljima su suglasnici, u bijelim samoglasnici (na nekoliko mjesta u mreži te su skupine ključ za rješavanje)

-          U tamnožutim poljima su nefrekventna slova sa naše stare liste (Č, Ć, Đ, DŽ, LJ, NJ, Š, Ž), u današnjoj mreži nemamo DŽ I Ć.

-          sivo obojenje ispod, odnosno oko crnog polja,  označava pojam koji se piše velikim slovom

-          plavi broj u polju sa obrojčenjem označava pridjev, PLAVO KAO PRIDJEV (lijevi broj za uspravne, desni za vodoravne

-          crveni broj u polju sa obrojčenjem označava manje poznati pojam (lijevi broj za uspravne, desni za vodoravne)

-          zeleni broj označava kraticu

-          sivi broj označava množinu imenice (nema ga kod pridjeva u množini)

 

NAPOMENE:

-          ijekavica i etimologija

-          sintagma pod 30 uspravno/okomito ima alternative u drugom slovu (ovisno o jezičkoj varijanti). Izbor varijante utiče i na pojmove pod 38 vodoravno i 3 okomito/uspravno, Sve će štimati u obje varijante, zamijetićete i polovično sivo obojenje ispod crnih polja 3 i 38, veliko slovo je u jednoj od opcija… sve će biti jasno kad budete kombinirali

-          prihvatljive su varijacije dijelova mreže ako su uvršteni oblici ispravni i dovoljno poznati (opskurne stvari sa interneta nisu prihvatljive). Objavićemo prispjela rješenja po redu prijema, zajedno ćemo pogledati rješenja i varijacije.

-          prosječna dužina riječi 5.1, procent crnih polja 12.7 (bušman jeste malko crnji zbog nastojanja da rubni dijelovi mreže budu rješivi).

Zadatak je objavljen na četiri enigmatska bloga

http://dominikanac.blogspot.com/

https://enigmatika123.blogspot.com/

http://enigmatikatio.blogspot.com/

https://miroslavljevaenigmatika.blogspot.com/

VRIJEME OBJAVLJIVANJA 

20:00OPCIJA 1PDF ili JPEG zadatka sa svim gore navedenim olakšicama plus 9 upisanih slova (sva slijepa polja i ukrštanje dva crvena pojma)

20:45OPCIJA 2PDF ili JPEG  - dodano 10 slova

21:30RJEŠENJEPDF ili JPEG - originalna autorova verzija

22:00lista primljenih rješenja, utvrđivanje najuspješnijih

Komentari na blogovima će biti otvoreni, rješenja slati na e-mail hodzich@gmail.com (u bilo kom obliku, najlakše je otkucati vodoravne pojmove, ne brinite oko mogućih različitih opcija, sve će biti objavljeno svima na uvid…) 

Dobru zabavu vam želimo

Hajro, Miroslav, Nedjeljko i Slavko


 

11 коментара:

Hajro је рекао...

Pustio sam linkove koji minut ranije, evo oba (PDF i JPEG) rade.

Hajro је рекао...

GREŠKA - polje gdje se ukrštaju 8 uspravno i 58 vodoravno treba biti žuto.

Hajro је рекао...

Linkovi za 20:45 rade, greška u crtanju je ispravljena, evo ide i izvinjenje...

Hajro је рекао...

Danas bi bolje pristajao naslov BEZUSPJEŠNI pa bi kratica bila BUB umjesto BOB. Bub ili Bob, idemo vidjeti šta je problem i kako dalje...

Čini se da je veličina bušmana i nešto kraće vrijeme bilo problem. Sadržaj je bio kao i prije, naravno, nemoguće je predvidjeti gdje će rješavači zapeti.

Ako ćemo se baviti teorijom (naravno da treba, nešto iskustva imamo) onda se čini jasnim da je koncept neprovediv na malom formatu, jednostavno je nemoguće, ili super teško, obezbjediti da rješavač ima više obećavajućih početaka. Ne može se svaki rad počinjati sa ASKA I VUK i TA(O)ČKA NA I. Ako ćemo se okretati manje poznatim i manje prepoznatljivim sintagmama onda će ići opravdane primjedbe da to nije dovoljno za početak. Toliko o početku sastavljanja, odnosno rješavanja. Veći format omogućava veći broj dužih pojmova, kombiniranje sa više nefrekventnih slova, skupinama i sl. S druge strane, traži više vremena i pitanje je je li zabavno rješavati satima, možda ima smisla ostaviti pa se vratiti, nekad jednostavno sine... Valja tražiti balans.

Problem perifernih dijelova mreže je rezultat nemogućnosti da se i tu smjeste super prepoznatljive sintagme i skupine, Ovaj put sam bio relativno zadovoljan, u svakom uglu je bilo ponešto (3 sa sintagmama, desni donji sa hrpom nefrekventnih slova), no ipak je bilo teško. Možda ima smisla odustati od periferije i baviti se samo centrom (osnovna kombinacija sa dugim poveznicama isturenih krakova...), izgledalo bi čudno, ali bi rješavanje bilo lakše...

Nisam imao puno smjernica (malo je komentara) pa sam mislio da je potrebno da se druženje završi iste večeri..., no možda neki imaju volje da se malko duže bave ovakvim zadacima..., oni koji su brži ne bi izgubili ništa ako rezultati i rješenja budu objavljeni sutra ujutru, ili naredne večeri.

Kolor kodiranje ima nekoliko mana, vjerujem da je ipak smisleno. Najprije, treba usvojiti logiku, ponešto zapamtiti... bilo bi praktično da svaki rješavač odabere način kako će na svom predlošku označiti gdje su pridjevi, množine, velika slova... Ja mogu poboljšati grafički dio, ali opet ni kolor printer nije spas, presitno je da bi se vidjele razlike. Dakle, oznake treba sa monitora prenijeti na svoj predložak na neki svoj način.

Upisivati više slova je opcija koja se nameće no više slova je i manje istinskog bezopisnog rješavanja. Više zadataka će značiti više iskustva, napredak... isto vrijedi i za komentare, prijedloge ... vidimo se za dva tjedna, hvala svima.

Slavko Bovan је рекао...

Da bi neko odlučio da učestvuje u rješavanju mora imati volju, mogućnost i vještinu. Ako jedno od to troje izostani, dobijemo šta smo dobili.

Meni fali "mogućnost". Iako imam volju da omasovim bušmanijadu, nisam ni sinoć mogao. Jedva sam uspio ubaciti onu mrežu. Cijeli dan imao sam neke slatke obaveze pa sam, vjerovali ili ne otišao (umoran ko pas) na spavanje prije 22.00 (Da odem prije ponoći na spavanje nije mi se desilo najmanje 5-6 godina). Jutros sam se "izvukao iz kreveta" u 8.00. (Obično ustajem oko 6.30 radnim danom a vikendom i danima odmora kao što je ovaj današnji oko 6.00.

Što se tiče samog zadatka, meni se čini da je zanimljiv, ali valja razmisliti da se proba sa nekim "cjelodnevnim terminom", pa neka zainteresovani imaju vremena da razgode (nađu vrijeme koje im najviše odgovara).

Slavko Bovan је рекао...

Uzgred rečeno, iako na prvi pogled izgleda da na TIO nije bilo ništa spektakularno, zabilježen je DRUGI rezultat kada je broj jedinstvenih posjeta u pitanju (Najbolji rezultat je postignut prije jedno 4-5 godina kada su bili rebusi Milana Sečujskog). Brojem posjeta sam se i sam iznenadio kada mi je jutros brojač "blinkao". Možda je to zbog ove objave?!

Božo је рекао...

Po prvi put sam rešio da se oglušim o zov LŠ i da se uključim u ovo zanimljivo druženje.
Dobro sam startovao,rešio većinu sintagmi,ali zapeo na 2-3 pojma.Unazadio me pojam "ridikuloznost" i "izazovi".U prvom pojmu sam rešio "loznost" a ono "ridik" me toliko zanelo da sam se OPCIJE 2 i dodatnih 10 slova setio tek oko 21,10. Mislio sam da je većina iskusnijih bušmanlija već završila i ja sam odustao od dalje borbe.
Na kraju sam zadovoljan svojim angažmanom oko ovoga,rešio sam oko 3/4 zadatka i imam neko iskustvo.
Osim ridikuloznosti ubio me i pojam "a tempo",zatim nekorektno"izazovi" (po mom mišljenju pogrešan nastavak).Tu sam imao "tačka na aluzije".Takođe je pogreška i na ukrštanju 2 uspravno i 41 vodoravno(treba biti žuto).
Nadam se da ću ubuduće biti uspešniji,i pozdrav organizatoru.

Hajro је рекао...

Hvala na komentarima, super korisno, ne samo kao izraz podrške. S aspekta regularne enigmatike (masovnost, lakoća produciranja i konzumiranja, objavljivanje u štampanim izdanjima …) ovo je beznadežan koncept od prvog dana. Da li ga to čini besmislenim? Ni najmanje! Pogotovo ne u korona vremenima. Ipak, nije samo riječ o neželjenom višku vremena u kući. Enigmatika je kreativna djelatnost, igranje sa jezikom, idejama, prezentacijama, evo i internetom…, logična je želja da se eksperimentira, istražuje, dodirnu neke “nedodirljive” stvari (u ovom slučaje je to standardni opis). Vrijedni su i neki “nusproizvodi”, prije svega naglašen fokus na rješivost i rješavače kao super važan faktor u svakoj verziji enigmatskog stvaralaštva i prezentiranja. Nema tu nikakve misije ni mogućih velikih promjena, tek malko super ležernog eksperimentiranja i druženja. Druženje sa osmicama traje evo već tri mjeseca, svake nedjelje u 17:00, … lakše je za spremiti i riješiti, nemam nikakve dileme da li vrijedi truda. Bušman je veći zalogaj, veći izazov, logika je ista – idemo dalje, sljedeći će biti bolji u svakom pogledu.

Hajro је рекао...

Evo da dodam komentar koji napisah na svom blogu:

U grafičkom dijelu ću slijediti Svetlanin prijedlog, nameće se kombinacija oba metoda - na jednom listu papira može stati sve, i (jasnije) oznake unutar mreže i sve to tekstualno pored mreže.

Sa vremenom je najlakše, treba ga produžiti... Tu je problem vremenska razlika od 9 sati. Kad vi ustajete ujutru ja liježem u krevet, tako da pravovremena priprema rezultata ne bi bila moguća. Ako je dovoljno sat-dva duže, možda bi mogli krenuti sat ranije...

Veličina bušmana ostaje problem, vrijedi probati sa variranjem - manje dimenzije mreže će imati manje mogućih početaka, nužno je više unaprijed upisanih slova. Možda ta opcija obezbjedi više zadovoljstva rješavačima.

Možda će zazvučati smiješno, ali zašto ne bi svaki rješavač imao pravo da, nakon prvih 45 min (?) traži slovo (slova) koje mu treba..., nemoguće je predvidjeti gdje će zapeti... Bilo bi to malo više komuniciranja, ali nije problem, ionako je ovo druženje.

Бранислав Никић је рекао...

Prvo što sam uspeo da rešim bila je reč OIVIČENJE u donjem desnom uglu. Odmah su sledile reči PRŠA, RĐE, TEŠANJ, RAĐAČ (postoji u rečniku), APAČ i ALAPAČE (ili ILOVAČA). Dalje se nije moglo, pa sam tražio ključne reči u gornjem levom i donjem levom uglu. Donji sam ukapirao da je TOČKA NA I, zatim IZAZOVI, FEUZ (proverio na internetu), AFERA, AUB (grad u Bavarskoj), BERBA, NERASPROSTRANJENOST, OGNJEN. Zatim sam krenuo da razmišljam koja je to prva sintagma sa 7 uzastopnih suglasnika i posle dužeg mozganja otkrio CRN CRNCAT. Onda su se otkrile reči CRV, REA, VADUZ, NADIRA, UVERTIRA, REALIJE (zadnje polje je bilo belo), A VISTA i dalje nisam mogao. Da bi se ovako veliki lik rešio potrebno je mnogo više vremena. Probao sam i jutros da nastavim, ali nije išlo, pa sam odustao.
Moji predlozi su:
- lik mora biti manji da ne obeshrabri rešavače (povećao bi se njihov broj)
- vreme za rešavanje mora biti duži period, npr. od 18,00-24,00. Time bi se ostavilo dosta vremena za kombinovanje, a i mogućnost da se rešavači uklope sa svojim obavezama i priključe u bilo koje vreme
- ako bi se takmičenje održavalo jednom mesečno, postojala bi veća želja za učešćem nego svake druge nedelje.

Šta dobijamo sa ovakvim izmenama? Dobijamo veći broj rešavača koji će jedva čekati novi zadatak i koji će rado rešavati, ako znaju da ga mogu rešiti. Bilo kakvo da je takmičenje u rešavanju (rebusi, anagrami, logički) cilj bi trebao biti da takmičara bude što više, da se takmičari lepo razonode i budu zadovoljni svojim učinkom. U suprotnom, interesovanje za takmičenje slabi, a kada ostane samo nekoliko takmičara, onda nema ni zadovoljstva.

Hajro је рекао...

Hvala Bane, puno zanimljivog i korisnog u tvom vrlo konkretnom komentaru.

Na temu raspoloživog vremena i periodike nemam nikakvih problema da usvojim tvoje prijedloge.

Poučan je primjer (i za autora i za rješavače) tvog A VISTA umjesto A TEMPO, nije mi palo na pamet, bio sam zadovoljan što imam jednu sintagmu više.

Lako je shvatiti da veći lik može obeshrabriti rješavače, problem je što će u manjem biti manje lako rješivih sintagmi i strukturom prepoznatljivih pojmova pa će to biti obeshrabrujuće. Valja praviti balans, vjeruj nimalo lak zadatak za sastavljača. Savršena tema za teoretiziranje i na strani sastavljača i na strani autora, bilježim sve to.

Ono što je mnogo lakše je izbjeći greške, usavršiti prezentaciju i olakšanja... naći ćemo mjeru.

Koliko će rješavača biti ovisi o mnogo čemu, ne mogu zamisliti da bi bio baš veliki broj, kao što ne mogu zamisliti ni da bi bilo zanimljivo ikom izvan relativno uskog kruga enigmata. Ukinuti opise znači ukinuti šansu za iole veliki odziv. Dakle, koliko će enigmata unutar tog malog kruga imati interesa za ovako nešto pa onda baš u to vrijeme imati mogućnosti, volje, vremena (tako je Slavko nabrojao zar ne)... Lako je odgovoriti na to pitanje - malo. Moj je pristup - hvala svima koji žele, pogotovo onima koji uspiju. Razumijem one koje ne zanima... neke stvari u enigmatskoj ponudi cijenim, ali meni nisu zanimljive, savršeno normalno. Idemo dalje, nadajmo se u većem broju i sa više uživanja u rješavanju i druženju. Toliko je pozitivnog u pristupu svih, nije to mala stvar.