понедељак, 19. април 2021.

ACTA AENIGMATICA (159)

Savjet javnih glasila Čvor

Piše: Stjepan Horvat

Enigmatsko udruženje Bjelovar bilo je 1968. godine registrirano kao udruženje građana jer tako je omogućavao zakon. Društvene organizacije bile su namijenjene političkim subjektima (SKJ, SSRN, SUBNOR, SSJ i sl.). Razvojem društvenih odnosa sredinom osamdesetih prošlog stoljeća došlo je do promjene u shvaćanju, značenju i ulozi društvenih organizacija pa je prošireno područje djelatnosti koje su mogle dobiti status društvene organizacije. Paralelno s tim mijenjali su se zakoni o radnim odnosima, pravima radnika, pa tako i zaposlenih u okviru udruženja građana.

Izdavači novina, listova i časopisa trebali su tražiti oslobođenje od plaćanja „poreza na šund“, a to hoće li netko plaćati taj porez ovisilo je o tzv. komisiji za šund pri Republičkoj konferenciji SSRN. A tu su kriteriji bili različiti, što je ovisilo tko podnosi zahtjev za oslobođenje od poreza. Mora se napomenuti da enigmatika i humor nisu bili baš na cijeni pa su i akcije Čvora išle u pravcu da se to koliko-toliko promijeni. Svemu ovome treba dodati i veliku inflaciju sredinom osmog desetljeća, što je i onako skromne prihode još više smanjivalo.

Da bi se što više približio tadašnjim društveno-političkim tendencijama u izdavaštvu, ZD Čvor je morao osnovati i Savjet javnih glasila Čvor. U taj savjet, osim predstavnika Čvora (zagonetača članova), pridruživani su predstavnici tadašnjih društveno-političkih organizacija s područja sjedišta društva, pa čak i iz Republičke konferencije SSRNH.

Savjet javnih glasila Čvor imao je jedanaest članova: Bruno Pacadi (OK SSRN), Ante Rade (Privredna komora), Milenko Mrkobrad (OK SKH), Davor Jokić (OK SSO), Antun Korušec (SO Bjelovar), Milenko Lekić (NIŠRO Prosvjeta) te zagonetači Radoš Pušonjić, Ljubislav Drakulić, Marko Smolčić, Željko Jandragić i Stjepan Horvat. Obično su sastancima prisustvovali i predsjednik Predsjedništva ZDČ (u to vrijeme Petar Ivegeš) i predsjednik Poslovnog odbora ZDČ (Slavko Peleh).

Godina 1987. bila je vrlo teška u poslovanju ZD Čvora, kao uostalom i drugih gospodarskih subjekata. Smanjena je prodaja pojedinih listova, povećani su troškovi tiska, pa kako su neke aktivnosti društva ovisila o ostvarenim prihodima, došlo je do smanjivanja nekih aktivnosti (izdavanje listova, knjiga i sl.). Kako su se početkom svake godine analizirali poslovanje u protekloj godini i donosili planovi za tekuću godinu, 23. siječnja 1988. održana je sjednica Savjeta javnih glasila Čvora, na kojoj su razmatrane dvije točke dnevnog reda: 1. Problemi u izdavačkoj djelatnosti i 2. Program izdavačke djelatnosti u 1988. godini. U prilogu je zapisnik s te sjednice pa neću dodatno komentirati, a iz njega se može razabrati u kakvim se uvjetima te 1987. i dalje poslovalo.



2 коментара:

IlijaO је рекао...

Savjet javnih glasila Čvor imao je jedanaest članova: Bruno Pacadi (OK SSRN), Ante Rade (Privredna komora), Milenko Mrkobrad (OK SKH), Davor Jokić (OK SSO), Antun Korušec (SO Bjelovar),.....sve enigmati! Te nitko nije riješio do dana današnjega ( a nisu objavili niti jedan jedini rad!) Nama ostaje u amanet da dešifriramo što se krije iza ovih kratica...

Анониман је рекао...

Interesantno, urednici nisu imali nikakvu odgovornost!? Rajko