субота, 11. мај 2024.

(PROŠIRENI) KVADRAT PODRŠKE

 

22 коментара:

Zdravko је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Zdravko је рекао...

Nisam ljubitelj ovakve i ove muzike, ali moramo odati podršku našoj predstavnici.
Inače, Malmö mi je bio na putu dosta PUTA. Šest PUTA sam vozio dolje do mog Žegara i nazad. Jedan pravac oko 3 800 km, 3 dana.
Od Fauskea, gdje živim, je skoro dalje do juga Švedske, nego od sjevera Njemačke do Žegara.
Isprobao sam sve vrste tranzita između Švedske i Njemačke. Trajekt od Trelleborga do Njemačke, most Øresundbroen koji jednim dijelom ponire ispod nivoa mora, a da nisi svjestan toga, pa onda kroz Dansku, pa trajekt itd...

N. Petkovski је рекао...

Ako je SIDERITI množina od SIDERIT (mineral gvožđe karbonat FeCO3), onda je neispravno, taj mineral ne može imati množinu. Moglo se ići sa SIDERITIS - planinski čaj. Možda SIDERITI znači nešto treće, nije mi poznato.

N. Petkovski је рекао...

I još nešto: ne tvrdim da je KARAPETIJAN pogrešno, ali jermenska prezimena ne završavaju na IJAN, nego samo JAN. Primeri: AKOPJAN, PETROSJAN, OVANESJAN, HAČATURJAN ...

Slavko Bovan је рекао...

Sinoć sam gledao Pjesmu Evrovizije, prvi put nakon desetk godina. Luka i ja smo nadglasani. Mi smo navijali da se gleda Pepa Prase, ali Milijana, Miloš i Jelena su navalili da se gleda OVO. Šta je ovo, braćo moja mila?!!!!!

UNESCO је рекао...

Eurovizija se pretvorila u paradu kiča, neukusa i nastranosti. Sve normalno tamo ne prolazi.

Zdravko је рекао...

Nikola, dobro odvažem i utvrdim sve pojmove u radovima prije nego ih objavim. Ali, ostavljam mogućnost da nekad fulam, mada mi se to nije desilo do sada.
SIDERITI, u množini, nema u HJP, ali ima u enciklopedija.hr. Evo cijelog članka:
Siderit (prema grč. σίδηρος: željezo), željezni meteorit. Sadrži slitinu željeza i nikla s primjesama. Pri manjem udjelu nikla oblikuje se kristal kamacita (Fe14Ni), pri većem kristal tenita (F6Ni). Katkada siderit može sadržavati primjese troilita (željezni monosulfid), kohenita (karbid) ili silikate. Prema strukturi razlikuju se ataksit, koji obiluje niklom i nema Widmanstättenove figure, i oktaedrit i heksaedrit, koji sadrže manje nikla i imaju Widmanstättenove figure. Iako je u svemiru znatno manje željeznih nego kamenih meteoroida, u zbirkama meteorita sideriti čine 90% mase; sideriti su otporniji na veliki tlak i zagrijavanje od kamenih meteorita pa se češće očuvaju prilikom prolaska kroz Zemljinu atmosferu, a u prirodi se relativno lako prepoznaju kao izvanzemaljska tijela.
Ovdje vidimo da ima više vrsta SIDERITA: ATAKSIT, OKTAEDRIT, HEKSAEDRIT. U članku je na dva mjesta upotrebljena množina SIDERITI.

Pozdrav

Zdravko је рекао...

A što se tiče druge riječi, odnosno prezimena KARAPETIJAN, bazirao sam se na fonetske izvore, gdje se može naći jermenski fudbaler Aleksander Karapetijan, plivač Sovjetskog Saveza (Rusije) Šavarš Karapetijan, ruski test pilot i heroj Sovjetskog Saveza Gurgen Karapetijan itd.

Zdravko је рекао...

A što se tiče Evrovizije, ne gledam je od kad je Šerifovićka pobijedila. Sve je to postalo kič, nemoral, biznis i propagiranje (nametanje!) nečega što nije vredno.

Анониман је рекао...

Često enigmati bace osvrt na Euroviziju, gotovo uvijek negativistički. Nije ni čudo, jer prosjek nam je godina oko sedamdeset. Sličan komentar dobili bi od tih mladih kada bi ih pitali što misle o enigmatici, zašto ne rješavaju križaljke, anagrame ili Jovanov slogovni kvadrat 4x4. Nama je Balašević pjevao Sumnjaju neki... Zloduh

Анониман је рекао...

Usput, obje riječi su u redu, ali zašto prošireni, kad je lako sastaviti čisti 8x8 (vidi kod Miroslava Cvetkovića!). Zloduh

Slavko Bovan је рекао...

Zloduše, nema to veze s godinama već s granicama dobrog ukusa. Uslijed nedostatka kreativnosti kada je muzika u pitanju, pristupa se drugim kreativnostima (potpuno nepotrebnim).

Zdravko је рекао...

Eto, ja sam htio prošireni kvadrat, poslao Slavku i on objavio. Pozdrav

Анониман је рекао...

A ti se isto razumiješ u note. Ajde priznaj, kad si zadnji put bio na nekom rock koncertu? Zloduh

Zdravko је рекао...

Izvinjavam se, ali kome je to upućeno: meni (imenom i prezimenom: Zdravko Kubat), Nikoli ili Slavku?

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Prethodni komentar ili da prijavi svoj pseudonim (mejlom blogogazdi) ili da se potpiše imenom. Prethodni komentar će (u suprotnom) biti obrisan za 15 minuta.

Slavko Bovan је рекао...

Meni je upućeno pitanje za rock koncert.
Stvarno nisam odavno bio na nekom rok velikom koncertu. Na nekim manjim svirkama jesam.

Isto tako, odavno nisam bio ni na fudbalskoj utakmici, ali i dalje mogu da prepoznam da neko igra dobro, a da se neko popiša na sred terena da bi došao u novine i na televiziju kako bi zabašurio činjenicu da veze nema s fudbalom.

Zdravko је рекао...

I ja sam okrenut dobrom! To je ono što nas ćera napred! Mada ZLODUH može biti skroz kontra od osobe koja se predstavlja kao takva. Samo Slavko zna (ko se krije iza pseudonima) !

N. Petkovski је рекао...

Poštovani Zdravko,

Uvažavam tvoje odgovore na moja zapažanja u vezi jermenskih prezimena. To što si napisao iz interneta je tako, ali je i ovako: Alexandr Karapetyan Ալեքսանդր Կարապետյան | ალექსანდრე კარაპეტიანი | Aleksandr Karapetjan, pa onda Šavarš Karapetjan (armen. Շավարշ Կարապետյան, rus Шаварш Владимирович Карапетян ... Jermenska prezimena se ipak završavaju na JAN, a ne na IJAN. E, sad, na internetu postoji i jedno i drugo, a to je zbog sledećeg: kada se napiše ruski Карапетян, ono "я" se čita JA, ali u latiničnim transkripcijama ruskih slova se piše Karapetyan. Ono "y" je ustvari duplo "I" pa se čita IJ i zato glasi Karapetijan. To se najbolje može videti ovde: Летчик-испытатель Г.Р.Карапетян в кабине вертолета Ми-26. (Test pilot GR Karapetyan in the cockpit of the Mi-26 helicopter). Ali izvorno, ruski i napisano i izgovorno je samo KARAPETJAN. Preporučujem ti da na internetu ukucaš "Jermenska prezimena", pročitaćeš vrlo dobar tekst u vezi toga.

Što se tiče SIDERITI tako je kako si napisao, ali siderit je uopšte poznat kao ruda gvožđa, a pored nje su još i hematit, limonit, magnetit, getit, pa je zato neuobičajeno da ova imena imaju množinu.

Pozdrav.

Анониман је рекао...

Vi ste okrenuti dobrom jer ste jako dobri. Ja nisam tako dobar, jer sam uživao i u Baby Lasagni (da stvarno je drugi) i u Slimaneu i Švajcarcu, Teyi Dori i Slovenki koja je opjevala Veroniku Desinićku i u drugima, jer ja sam Zloduh.

Zdravko је рекао...

Pozdrav Zloduše :-)

Nikola, živ i zdrav bio :-) I svi Jermenci, i oni čija se prezimena završavaju na JAN i oni na IJAN :-)