понедељак, 17. јун 2024.

NOSTALGIJA (2083)



Još dva priloga iz I. godišta osječke ZAGONETKE. Rubrika ČITAOCI, SURADNICI I "ZAGONETKA" zauzimala je prostor od gotovo cijele stranice, pa čak ponekad i više. Pisao ju je Marijan Jurčec, glavni urednik, a kroz nju je često prenosio činjenice važne za povijest zagonetaštva u ovim krajevima, o autorima zagonetaka i drugim enigmatskim zanimljivosti. Naravno, odgovori suradnicima bili su vrlo opsežni i kroz njih se "učilo" kako sastavljati zagonetke.
U prilogu rubrika ČITAOCI, SURADNICI i "ZAGONETKA" na 14. stranici 9. broja od 22. VIII. 1953. godine, te 13. stranica sa zagonetkama iz 8. broja od 15. VIII. 1953. godine.
(S. H.)

4 коментара:

Анониман је рекао...

Od mojih početaka volio sam čitati rubriku u kojoj urednici pišu čitateljima i sudarnicima !

Zanimljivo je kako su u ta vremena urednici imali vremena pisati čitateljstvu, a danas, pored te silne elektronske podrške, -NEMAJU ! ! !

stjena

Анониман је рекао...

Danas se suradnici jako ljute na kritike. Probali smo i ništa nismo time dobili. Jako malo enigmata smatra da netko drugi sastavlja bolje od njega. A novih, mladih ionako nema. Pero

Анониман је рекао...


Neke odgonetke:

MAGIČNI LIK

VLAST
LISTIĆ
ASTATIN
STARALAC
TITANIJA
=ĆILIMAR
==NAJAVE
===CAREV

POMICALJKA: SARAJEVO - TITOGRAD

ANAGRAM: PRIMADONA;

ČAHURA: ZNANAC - NANA;

SLOGOVNI KLIN:

IN-DI-KA-CI-JA
IN-DI-CI-JA
IN-DI-JA
JA-DI
JA

UKLOPLJENI LIKOVI

OBLAST
BRITVA
LIMARI
ATAMAN
SVRAKE
TAINEN
===INTIMA
===KRAMER
===TIJARA (?)

Vlašar

Hajro је рекао...

Ništa se nije promijenilo preko noći. Urednici su postepeno mijenjali mnogo šta i bili i ostali najvažniji subjektivni faktor u našem svijetu. Legendarna je taština enigmata, možda treba podsjetiti da su i urednici enigmati pa nisu imuni na tu pošast. Ovdje treba naglasiti i povratni uticaj autora na urednike, bilo je i ima različitih primjera.

Ako bih šta mijenjao u svom uredničkom stažu (HIK od jeseni 1975, Orbis od jeseni 1982) bilo bi to u odnosu prema rješavačima, odnosno sadržaju naših umotvorina...