четвртак, 9. новембар 2017.

APEL JOVANA VUKOVIĆA

АМАН, ДОСТА НАДМУДРИВАЊА
Обавештен сам да су се међу енигмате увукле нове сумње, суревњивост, надгорњавање и све тако нешто што нема везе са стваралаштвом. Против сам таквог понашања, јер мислим да смишљањем загонетки доприносимо општој култури и едуковању како младих тако и старих. Ја сам се определио за истраживачки енигматски посао, и на том пољу доприносим колико могу. То што сам урадио не сматрам нечим чиме бих се издигао изнад других. У том правцу ћу и даље радити.
Нисам за препирке и свађе, већ за солидаран колегијални рад, свак да одради оно што може и колико може. Уколико се наставе омаловажавања и надмудривања између енигмата, ја ћу се повући из енигматског савеза. Како је почело да се "владари отимају о царство" (ситан хонорар), озбиљан свет ће нам се смејати. Што рече неко чије име се више не помиње, "Упамет се браћо Црногорци" тј. браћо енигматичари. Подржавам мир, другарство. поштовање, а против сам свега што тако нешто нарушава.
Срдачан поздрав, Јован Вуковић, енигматски истраживач 
06. новембар 2017.

2 коментара:

  1. Pa braćo enigmatičari hoćemo li se uzeti upamet??? Može se, ako se hoće i želi, a teško ili nikako ako jedni druge "omalovažavamo ili nadmudrujemo" kako reče autor ovog apela, ili svi iz Saveza koji ne žele napomenuto.

    ОдговориИзбриши
  2. Podržavam g. Vukovića i njegovu tankoćutnost, ali ne razumem apel. Časna reč.

    Istina, apel verovatno i nije upućen meni jer ja nisam član saveza, ali zapažam izvesnu nelogičnost u pozivanju na mirisanje cveća dok vlasnici tzv. ESS bacaju bombe. Valjda bi trebalo uputiti apel onima koji npr. izbacuju EKK iz okupiranog ESS - a, a ne onima koji protestuju protiv zuluma?!

    Tačno je: smišljanjem zagonetki se može doprineti opštoj kulturi, ali se to u tzv. ESS - u već dugo ne radi (ne znam da li je g. Vuković obavešten da tamo više ništa nema veze sa ovozemaljskim stvaralaštvom). Ta skupina tzv. enigmata koja je zaposela savez nema tako plemenite porive, već su se - za one koji slabije pamte i brzo zaboravljaju - i udružili da bi svoje privatne antienigmatske interese realizovali na štetu enigmatskih delatnika. Između ostalih, oštećuju i g. Vukovića (koji toga možda nije ni svestan).

    Koga i čime mogu da edukuju g. Dimović Željko, g. Janković Mile, g. Banović Ljubiša, g. Dodevski Voja, g. Čolaković Saša itd? To je vrhuška vašeg saveza koji će "enigmatikom obrazovati mlade i stare". Prvo, oni nisu autori, tj. listom su trgovci kompjuterskom enigmatikom, i ništa ih drugo ne zanima osim onog u tekstu pomenutog "sitnog honorara" (o tome više kasnije). Drugo, oni su listom edukativno zapušteni: u proseku imaju 4 razreda srednje stručne škole, a zapravo ni za šta nisu stručni osim za štancovanje bofl enigmatike. Dakle, eventuelno mogu da pouče mlade kako se koriste softveri (a današnja deca to ionako znaju bolje od njih), dok starima ne vredi ni objašnjavati. U svakom slučaju, to je mnogo prostije nego što bi oni koji se plaše kompjutera mogli da pretpostave, jer da nije prosto, malo je verovatno da bi tu veštinu mogli da savladaju i oni koji su jedva dobili majstorska pisma (da ih ne navodim opet po imenu).
    Treće, mladih nema (a zato ima starih u izobilju). Ivanov se trudi da animira klince, trudi se i Slavko, ali slaba vajda. To sve ostaje u lokalnim okvirima, i kratkog je daha. Jedino vlasnicima ESS - a odgovara takva situacija: oni zadovoljno pišu recke kad god odapne neki starac, jer to znači da su bliži cilju. A cilj je: da ostanu samo oni, iliti da se celo srpsko enigmatsko društvo svede na grupu polupismenih hohštaplera i njihove gluvoneme satelite (kakva crna enigmatika, kakvo crno stvaralaštvo i edukacija?!)

    E, sad ono zbog čega bi svet mogao da vam se smeje... Ne znam tačno šta je za g. Vukovića sitno, a šta krupno, ali osećam obavezu da objasnim neupućenima da grupa razbojnika koja je okupirala ESS ne čuva svoju nelegitimnu vlast baš zbog smešno sitnih para. Naravno, ako g. Vuković ima nekakvu australijsku penziju, možda mu ništa ne znači iznos od okvirno 150 evra, koliko svaki suvlasnik tzv. ESS - a mesečno zapleni od vas, ali u principu, enigmatikom se bavi sirotinja, i to ona sirotinja koja plaća članarinu razbojnicima. Taj "solidaran i kolegijalan rad, gde svak radi ono što može i koliko može" bi u ovom slučaju značio: hajde da mirišemo cveće i da se igramo ringe-ringe-raja, a kupatori neka rade hta hoće. To je njihov savez, ne naš.

    Kao što rekoh, zaista ne razumem o kakvom drugarstvu i kolegijalnosti piše g. Vuković, ali me ne čudi. Takav rezon je i doveo do apsurdne situacije u kojoj razbojnici haraju, starci pozivaju na toleranciju i sablažanjavaju se nad grubim rečima, a mladih nema ni za slikanje.

    ОдговориИзбриши