четвртак, 20. август 2020.

SEĆANJE

Seća se Žarko Đokić
 

6 коментара:

Анониман је рекао...


Ukršteni logoanagram (N=I)
+ logoanagramni osvrt (Z=LJ)- sećanje

===M
===IVOVIĆ
===LJ
CAKA
===N

Enigmata iz Natalinaca,
cenio je znanog enigmatu,
nije ga znao izbliza,
ali ga MOĆ VICA I KVIZA
njegova naučila zanatu,
u duhu pravih stvaralaca!

Odgonetka: IVICA MALJKOVIĆ

P.S. - MILJAN IVOVIĆ, enigmata iz Natalinaca, zastupljen u LEKSIKONU SRPSKIH ENIGMATA, strana 128. Rođen u Topoli, 07.10.1970).

Vlašar

Hajro је рекао...

Možda sam subjektivan, ako i jesam nije neki grijeh - čini mi se da opus Ivice Maljkovića nije dovoljno prikazan i odgovarajuće vrednovan. Razumijem da prezentiranje starih radova na blogovima nije rezultat nekakavih ocjena kvaliteta i slično, da priređivači nemaju sva izdanja ... Eto, kad se sjetim dragog kolege i prijatelja najprije ide osmijeh (imali smo brojne predivne zajedničke trenutke na enigmatskim susretima, u Primoštenu, Sarajevu... bio je izuzetna osoba, čovjek velikog kreativnog duha i još većeg srca), pa onda tuga i ova misao o njegovom enigmatskom opusu.

zarptica.53 је рекао...

Dragi Hajro,na ovim prostorima je odavno kultura sećanja prepokrivena debelim slojevima neosnovane taštine. Ivicu nisam lično upoznao, pamtim ga po originalnim i lepim radovima.

Hajro је рекао...

Sve što se objavljuje oko enigmatike ima vrijednost, od statistike kao zbirke suhih podataka, brojeva i sl do fotosa sa manje suhog susreta par enigmata uz dobar zalogaj i kapljicu... Sve nam je drago i potrebno. Ja sam se nekad zanosio nadom da ima šanse da svi zajedno izguramo predstavljanje enigmatike i enigmata, da, kao zajednički projekt, postoji nešto ozbiljno da se vidi šta i ko je nešto radio u enigmatici. Bilo bi lijepo imati tu i anegdote, zanimljive manje ozbiljne detalje, predstaviti nas i kao obične ljude ... Očito nema šanse, ono što je poželjna roba je brojanje titula i pehara (počesto i za takmičenja ili natjecanja koja niko ne smatra ozbiljnim), pa su došla druga brojanja, uključujući i nezaustavljivi pad našeg brojnog stanja.

Dragi Žarko, ako te poznanik upita gdje bi mogao vidjeti više o tom tvom hobiju, na koju adresu ćeš ga uputiti? Ja je ne znam. Štampana izdanja su ozbiljna stvar, ljudi rade vrhunski posao, efikasnost i rokovi su imperativ, žive od toga..., blogovi su manje vrhunska i ozbiljna, ali simpatična i dobrodošla stvar.., no nigdje tu nema onog što tvoj prijatelj traži - priče o enigmatici, enigmatskim vrstama, autorima... Valjda čekamo da to neko deveti napravi za nas, a u međuvremenu brojimo postove, klikove, crna polja i bjeline...

Veliki i dobri Štef (sretan rođendan njemu i ostalim slavljenicima ovog najenigmatskijeg dana u kalendaru) poziva na pisanje materijala za enigmatske knižice, krasno je to, knjiga će uvijek biti knjiga, makar i majušna. Današnja realnost je da sve što se želi predstaviti mora biti na internetu.

Veliki Ivica se sigurno ne bi ljutio što proširismo priču, imao je on širinu.



Belirac је рекао...

Podsjećam na dvije ranije objave: Evergrin 717 i Evergrin 535.

Hajro је рекао...

Hvala Jovane, zanimljivo podsjećanje... Lijepo je pročitati Perino predstavljanje Ivice, a i kritičke osvrte, zašto ne. E sad zamisli da odaberemo najbolje radove, napišemo prikaze, analize, komentare..., dodamo životopis, nekoliko fotosa, anegdota... sve lijepo ponudimo javnosti, poslije se pojave novi prilozi pa ih dodamo... Zašto to zvuči kao nemoguća stvar?