субота, 17. април 2021.

NOSTALGIJA (1203)

Orbis 155, 04.04.1986.

Prilog: Jovan Nedić
 

15 коментара:

Hajro је рекао...

Nije ovo lako napraviti, objavljeno je nekoliko radova na ovaj lik...

Meni je draži simetrični lik sa osmicama i rasutim pojedinačnim crnim poljima. Objavljeno je i nekoliko takvih, bojim se da ne izostavim nekoga, mislim da su te rasute osmice u Orbisu imali Vojin, Danko, Bilankov, Laštro, Ejub, Žarko... možda griješim sa imenima, ali sa težinom zadatka sigurno ne. Zanimljiva tema - ako zamislimo bezgraničnu mrežu onda se svaka osmica ukršta sa osam osmica što je "strava". Postojanje ivica lika olakšava, ali ponekad je i to problem. Ta stopostotna prožetost cijele mreže uzrokuje rušenje cijele građevine ako se zapne sa jednom ciglom... Nema vađenja sa jednoslovima, dvoslovima, troslovnim kraticama, odvojenim dijelovima mreže, bukvalno je sve ili ništa... u mom slučaju je uvijek bilo ništa, počinjao sam ambiciozno i uvijek zaglavio. Prava disciplina za sastavljački natječaj.

Slavko Bovan је рекао...

Šaljite priloge za Nostalgiju!
nestalo na lageru.

Slavko Bovan је рекао...

Čuj nije lako sastaviti?!
Ako neko misli da je lako, neka izvoli i pošalje svoje sastave pa da bacimo pogled. (Tipujem na dvojicu da će to i uraditi)
:))))

Hajro је рекао...

A zašto bi to uradili, nema honorara, a eto već znamo da oni to mogu? Ima i boljih načina da se utroši vrijeme.

Belirac је рекао...

Ja se ne sjećam tih ukrštenica s osmicama. Zna li neko u kojim su brojevima objavljene?

Danko је рекао...

Ja sam jednu (svoju) našao. Orbis 123, 23.8.1985 god.
Pozdrav.
P.S. Radim nešto pa mi priruci bilo, inače bi hi, hiii... bilo.

Belirac је рекао...

Našao sam tvoj sastav, vidim da sam ga i rješavao, ali ne u vrijeme kad je taj broj izišao, nego prije nekoliko godina.

Rad sam skenirao i šaljem ga Slavku. Da li je tvoj sastav bio prvi te vrste ili si se kod sastavljanju ugledao na nekoga ko je takav sastav već objavio?

Belirac је рекао...

Na ovom mjestu moram kritikovati službu ekspedita NIŠRO "Oslobođenje". Naljepnicu s adresom pretplatnika kao u pravilu lijepili su na onom mjestu naslovnice gdje piše datum i broj.

Danko је рекао...

Bilo je par radova prije mene sa ovakvim rasporedom crnih polja .
(Takozvane osmice.)

Hajro је рекао...

Bravo Danko, imam ja neke skenirane, poslaću Slavku.

Nije to bilo previše zapaženo tada, a ni sada... Feniks ima počesto sedmice, nesumnjivo dovoljno vrijedno i izazovno, no osmice su vrhunski izazov. Bilo bi zanimljivo organizirati natječaj, no valja računati sa internetskim biserima, ne baš veselo za žiriranje. Možda je rješenje da svi žiriramo, učesnici i ostali, biće dobrog druženja i ruženja.

Анониман је рекао...

Mislim da Markove osmice idu next week u Feniksu, pa do četvrtka...Pero

Hajro је рекао...

Super, biće to Markov tjedan. U srijedu ide njegov bezopisni bušman.

Danko је рекао...

Možda bi bilo interesantno reći kako je došlo do ove ideje sa osmicama i sedmicama. Kako je to sve nastalo mislim.

Hajro је рекао...

Teško je biti siguran... ja sam imao u Testu sedmice, sjećam se da je bila samo jedna nemonotona (TAOIZAM), dakle prilično tanak rad... Mislim da smo jednom ovdje pisali o tom, Jovan (uvijek proaktivan, svaka čast) je našao taj rad... ja ga imam samo u svesci sa mojim rukopisima. Poslije sam imao i malog bušmana u HIK-u sa sedmicama. Da li je bilo prije zaista ne znam.

Mandrak је рекао...

Ređao sam osmice više od 5 puta, čak i za neke novine gde to nije imalo nikakvog efekta (Alo razbibriga, jebote), ali nikad nisam pravio 3 izolovane ukrštenice kao što ovde imamo. Uvek sam ostavljao devetku odozgo i povezivao vodoravnim pojmom sredinu sa ćoškovima (bar 2 puta su mi ti vodoravni pojmovi išli celom dužinom).

Krsmanović je, inače, takve radove relativno često objavljivao u Enigmi ranih sedamdesetih. Bio je jedini, pisao sam davno na svom blogu o tome.
Ovo što vidimo nije ni mnogo loše, ni mnogo dobro (mislim, 12 pojmova u centralnom delu se završava na -ica, to je sastavljački u rangu sa - ati).