понедељак, 14. јун 2021.

ACTA AENIGMATICA (167)

Iskra Delta Partner

Piše: Stjepan Horvat

Kada sam u 164. nastavku rubrike Acta aenigmatica (24. svibanj 2021.) pisao o prvom računalu koje je nabavilo Zagonetačko društvo Čvor, odnosno o njegovoj primjeni na polju enigmatike, nisam se nadao da će biti bilo kakve reakcije čitalaca – pratitelja bloga Slavka Bovana. No, ugodno sam bio iznenađen kada sam dobio poruku kolege zagonetača Miodraga Bate Babovića:

Pročitao sam, na blogu kod Slavka Bovana, Vaše sjećanje iz polovice osamdesetih. Stjecajem okolnosti, jedan moj prijatelj je bio dio te priče. Poslao sam mu to i toliko mu je bilo drago, pa me zamolio da Vas zamolim za broj mobitela, htio bi Vas pozvati. A Slavko bi volio da dio Vašeg razgovora pretočite u priču na blogu.

A priča nije toliko vezana za enigmatiku, jer Babovićev prijatelj Rade Vesović, koliko je meni poznato, nije enigmata. Ipak, vrlo brzo smo se čuli i razgovarali gotovo pola sata, sjećajući se vremena kada smo bili poslovni suradnici. Naime, Rade je bio mladi informatičar, zaposlenik poslovnice Iskra Delte u Beogradu. Iskra Delta bila je slovensko poduzeće osamdesetih godina prošlog stoljeća, pionir na području informacijskih tehnologija i prva je proizvodila osobna računala Partner i Triglav. Na žalost, raspadom bivše države, uspješno poduzeće zapalo je u poteškoće i dugo vremena bilo u stečaju.

ZD Čvor je putem svoje stručne službe pripremao distribuciju svojih listova po prodajnim mrežama (najčešće najjačih novinskih kuća toga vremena), a to je zahtijevalo podosta posla, pripremajući otpremne naljepnice za pakete (pisalo se svaki puta iznova pisaćim strojem). Da bi se taj posao unaprijedio, odmah po pojavi prvih PC-računala odlučeno je da se nabavi prvo računalo Partner, putem kojeg su se automatizirale neke radnje. Za današnje pojmove to je bila, doslovno, igračka jer računalo je imalo ROM od 4 KB i RAM od 128 KB, pohrana je bila na 5.25“ disketama, a sve je radilo na tadašnjem CP/M operativnom sustavu.

Rade Vesović je bio tehničar koji je postavio računalo i obučio nas u osnovnom radu s njim. Zato je dolazio nekoliko puta u Bjelovar i Čvor, iz kojih su mu, bar po njegovoj izjavi iz našeg razgovora, ostale lijepe uspomene. Lijepo smo se prisjetili vremena u kojima smo bili mladi i poletni, a putovanja s jednog kraja tadašnje države na drugi, nisu bila zamorna, iako su bila dugotrajna.

U to vrijeme pripremali su se enigmatski rječnici, pa je Partner trebao poslužiti i za razvrstavanje riječi po dužini, sortiranje po abecedi od prvog ili posljednjeg slova i sl. Vođene su i evidencije svih osoba koje su se javljale u ZD Čvor po enigmatskim pitanjima, kao i baza svih članova društva (o tome sam pisao ranije).

Računalna tehnologija je započela svoj razvoj, pa je uskoro proizveden Macintosh SE 20, prvo ozbiljnije računalo namijenjeno grafičkoj pripremi, koje je imalo RAM od 1 MB, s kojim su počele grafičke pripreme skandinavki u programu Raedy, Set, Go…

I na kraju još jedna zanimljivost: Za prvo računalo Macintosh SE, prvi skener 300 dpi c/b i prvi laserski pisač 300 dpi platilo se 15.000 tadašnjih njemačkih maraka, što je bila protuvrijednost od tri Zastavina fićeka.

Нема коментара: