понедељак, 27. септембар 2021.

ACTA AENIGMATICA (182)

Kako se druže američki zagonetači?

Piše: Stjepan Horvat

Prvo druženje zagonetača u Jugoslaviji pokrenulo je Enigmatsko udruženje Bjelovar kada je u jesen 1969. godine održan Dan zagonetača u okviru kulturne manifestacije Vinkovačke jeseni. I od tada sve do 1991. godine to druženje pretvorilo se u Susret zagonetača Jugoslavije, a kasnije je to bio Susret zagonetača i odgonetača Jugoslavije, čiji je zadnji susret, dvadeset i drugi po redu, održan u Puli.

Osnivanjem većeg broja klubova, društava i udruženja zagonetača širom bivše države, stvoreni su republički savezi zagonetača (Zagonetački savez Hrvatske, Enigmatski savez Srbije…), koji su počeli organizirati republička druženja i natjecanja zagonetača. Zagonetački savez Hrvatske organizirao je u Zagrebu 1984. godine prvi Susret odgonetača i zagonetača Hrvatske, a ove godine (2021.) u listopadu varaždinski zagonetači bit će domaćini 37. SOZAH-a.

U ranim sedamdesetim godinama prošlog stoljeća u tajništvu EUB bili smo sretni kada bismo saznali za koji novi enigmatski list ili kakvu enigmatsku knjigu izdanu negdje u svijetu, posebno ako bismo došli do kojeg primjerka. Tada smo pokušavali pretplatiti se na neke nama zanimljive listove (posebno talijanske), a uspostavljane su i veze s uredništvima nekih listova (Füles, Rebus, Hádanka a křížovka, Lišiak i dr.). Posebno su bili zanimljivi primjerci iz Portugala, Španjolske, Velike Britanije, pa i SAD. Tada smo uspjeli saznati da u SAD izlazi časopis Enigma, o kojemu nismo ništa znali, ali putem agenta uspjeli smo ga dobiti u pretplati. Enigma je bio (a i danas je još!) skroman časopis sa zagonetkama američkih autora, nama vrlo nedokučivim. Imao je šesnaest stranica otisnutih c/b-tehnikom, a kao izdavač navodila se National Puzzlers´ League (Nacionalna zagonetačka liga). Tada baš nismo mogli utipkati u Google NPL i saznati što je to, ali početkom 1979. godine, uz redoviti mjesečni primjerak Enigme, stigla je i pozivnica (kao redovitim pretplatnicima!) za godišnje druženje članova NPL.

Pazite, tada je to bilo sto i četrdeseto druženje. Konvencija članova NPL trebala se održati u Stamford Marriott Hotelu u gradu Stamfordu (Connecticut). Danas se drži da je NPL najstarija zagonetačka organizacija na svijetu, osnovana 1883. godine! NPL ima nešto više od osamsto članova, koji redovito uplaćuju članarinu od 30 USD. Članovi dobivaju časopis Enigma u kojemu objavljuju svoje zagonetke. Svaki član prilikom učlanjenja registrira svoj pseudonim koji služi u međusobnoj komunikaciji.

U prilogu su pretisci pozivnice i programa, pa je zanimljivo pogledati kako to rade Amerikanci. Na konvenciji se okuplja obično oko dvije stotine članova, a coronavirus je bio uzrokom da je na ovogodišnjem skupu bilo svega stotinjak članova. Druženje 1979. trajalo je dva-tri dana. Okupljanje počinje petkom u poslijepodnevnim satima (prijave, večera i sl.), a od 21:30 sati počinju večernje igre riječima, zagonetkama i drugim zabavama. Navedeni su nosioci pojedinih natjecanja i prezentacija, no teškoj je iz kratkih objašnjenja dokučiti što se u kom dijelu događa. Willz je naš enigmatski prijatelj, danas direktor u NPL, Will Shortz, a on predstavlja novu zbunjujuću igru riječima; Brutus vodi igru u kojoj treba uočiti greške i otkloniti ih, Ginger Ella ima prezentaciju iz povijesti zagonetaka, a  zagonetke za noćno odgonetanje (cryptic crossword) pod nazivom Schizogrammata predstavljaju Spout i Jaybirds.

Drugog dana, subota do podne, održat će se poslovni susret, a u 13:30 sati počinju popodnevna nagradna natjecanja. U 17:30 je zajedničko fotografiranje, sat kasnije je večera, a poslije 20:00 sati nastavlja se „mentalna rekreacija“ sa zanimljivim prezentacijama pojedinih zagonetaka. Nedjelja prije podne predviđena je za dodjelu nagrada i oproštaj s gostima.

Možda će se u ovom programu pronaći nešto što bi moglo obogatiti i proširiti naša enigmatska druženja, vidjet ćemo u narednim susretima

Нема коментара: