субота, 1. октобар 2022.

EDL UKRŠTENICA (26)

EDL 2022 - 42 poena
 Nikola Petkovski

9 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nema komentara?

Nedjeljko Nedić је рекао...

Posve rješiva križaljka, ali s 12 crnih polja i samo 2 rijetka slova. Od mogućih 40 prema mojim kriterijima, dobila bi 22-23 boda.

Slavko Bovan је рекао...

...taman za plasman kakav je dobila od žirija.

Belirac је рекао...

Ukrštenica ima malo previše crnih polja. U posljednjem stupcu moglo se npr. kombinirati riječima AMALGAMATI (Google) ili AMALGAMERI (radnici koji rade amalgamisanje; RSANU) i popraviti donji desni dio.

N. Petkovski је рекао...

Hvala na komentarima. Moram reći sledeće: ukrštenica je objektivno osrednjeg kvaliteta, taman se i tako plasirala - u zlatnu sredinu, 13 poena manje od prvoplasirane i 15 poena više od zadnjeplasirane. Obično ne učestvujem na konkursima za ukrštenice, jer tamo učestvuju i ljudi sa kompjuterskim programima i nemam šansi da se takmičim sa njima jer ja sastavljam iz glave. Ovoga puta sam rešio da ipak pokušam nešto da sastavim. Krenuo sam ambiciozno sa levom polovinom, ali onda sam desno posustao, malo sam zaglavio, nisam imao ni dovoljno vremena da se ozbiljnije pozabavim ukrštenicom, jer sam radio na redovnim angažmanom u skopskim novinama gde redovno sarađujem, pa sam odlučio samo da bude korektan rad i da obogatim konkurs još jednim radom, sve u stilu "važno je učestvovati". Intencija mi je bila da izbegnem ono što se obično kritikuje, pa eto ukrštenica je prevashodno lako rešiva što obično veseli i zadovoljava rešavače, nema nijedan jednoslov ni dvoslov u sredini, ima samo tri jednoslova na rubnim poljima, takođe i tri dvoslova opet na rubovima ukrštenice, samo jedan troslov u sredini, sve su reči uglavnom imenice, sem dva glagola (ROVATI i ŠTEPATI), i samo tri priloga (PRI, AMA i ISPRED), nema prideva, sve su reči poznati pojmovi, nema težih odgonetki. Ima 46 grupisana slova. Naravno da ima i nedostataka - najpre čak 12 crnih polja, ima samo jedno retko slovo - Š i to izolovano, raspored crnih polja na desnoj polovini ne omogućava neku malo veću belinu i odudara od leve polovine, ima jednu troslovčanu skraćenicu (OAD). Sve u svemu - polovično dobar rad, zato je i takav plasman. Ja sam i ovime zadovoljan jer se rad plasirao u stvari na 11-om mestu prema broju osvojenih bodova. Eto - dobio dvaput 7, triput 6 i dvaput 5 = 42 poena (puna kapa).

Belirac је рекао...

Nikola, treba pohvaliti tvoj trud, pogotovo lijevi dio jer si provukao tri početne okomite desetice, koje su omogućile da svi vodoravni pojmovi budu dobri, uključujući i troslov EGE (kod Klaića turcizam koji označava oštrilo, brus). Jedino bih preporučio da se ŠTEPATI promijeni u ŠTIPATI, a time i ASE u ASI (rimski novčići).

N. Petkovski је рекао...

Sve si tačno rekao Jovane. Počeo sam dobro, ali onda stao, pa sutradan nastavio, ali sutradan nije bilo onog poleta kao prethodni dan i završilo se znatno slabije. Tačno je da je EGE turski naziv za turpiju, tačno je i to da je moglo ići sa ŠTIPATI i ASI. Inače ASE je vrsta tkanine nazvane amerikan. Tačno je i ono da sam trebao pokušati da zadnji okomiti pojam izguram do desetke, ali nisam uspeo. Sve u svemu, važno je da sam učestvovao i da se nisam obrukao. Zlatna sredina je ipak neki uspeh, ako se uzme u obzir da se eventualni rešavači kad bi trebali rešavati ovu ukrštenicu ne bi mučili sa teškim rečima i rešili bi je na svoje zadovoljstvo. Polazim od sebe - kad ja rešavam neku tuđu ukrštenici, najveće mi je zadovoljstvo kad je rešim bez muke.

Belirac је рекао...

U Klaićevom rječniku piše da turcizam ase znači "vrsta finog končanog platna", ali se ja ne sjećam da sam ga viđao u križaljkama, za razliku od rimskih novčića...

N. Petkovski је рекао...

Nije mi poznato da je ASE turcizam. U Makedoniji je naširoko poznato kao vrsta tkanine - fino pamučno platno za vezenje, izradu posteljine (ovo naročito) itd, pod drugim imenom "amerikan" (zašto ga nazivaju i "amerikan" nije mi poznato, ali u trgovini je tako). Dakle, u Makedoniji je puno više poznatija i eksploatiranija reč ASE, od ASI - rimski novčići. Zato sam i uvrstio ASE kao više domaću reč od ASI koja zvuči više inostrano i manje poznato. Ali, svejedno, i sa ASE i sa ASI ukrštenica je korektna i lako rešiva, te dve reči nisu uopšte problematične.
Hvala za komentare, eto tako nešto naučimo više i od onoga što smo dotad znali.