недеља, 8. септембар 2024.

"KVIZORAMA" (1689)


Kvizorama 1689, 07.09.2024.

Prilog: Branko Milovanović
 

11 коментара:

Анониман је рекао...

Srdašce:
Vodoravno: VADUZ, UROTA, KIRKA
Uspravno: KARIĆ, ODORA, LUTKA

Premetaljka: PULSKA ARENA

N. Petkovski

Анониман је рекао...

Pomicaljka:
SKOPAL, HALUSA, IVEGEŠ, BUTINA

N. Petkovski

Zdravko је рекао...

Moja verzija srdašca sa riječi(ma) RATKO RUDIĆ:
OTROV (ili npr. STROP)
PRUĆE
HAIKU

STRAH
DRUID
VOĆKA

Анониман је рекао...

Dobra verzija, samo da nema onih slova okolo srdašca, jer i oni igraju i moraju se uklopiti u rešenju.

N. Petkovski

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, nešto si pogrešno shvatio kada je srdašce kao zagonetka u pitanju.

Анониман је рекао...

Je li? A šta sam ja to pogrešno shvatio u vezi srdašca kao zagonetka? Jer, slova zadatog pojma (u ovom slučaju RATKO RUDIĆ) treba rasporediti u deset prazna polja srdašca, pa da se ZAJEDNO sa jedanaest već upisanim slovima po obodu srdašca sastavi suvisla ukrštenica. Dakle, u rešenju ovog srdašca MORAJU učestvovati i obodna slova: KOLVZUAKAAA. Zdravkova verzija sadrži u sredini srdašca (u praznim poljima) slova RATKO RUDIĆ (TRO, RUĆ, AIK, ali se ne uklapa slovo D koje bi trebalo doći dole levo) u rešenju. Dakle, Zdravkova verzija je suvisla SAMO ako nema obodnih slova, ali kod ove vrste zagonetke zadata obodna slova SU OBAVEZNA i MORAJU se uklopiti u rešenju. I, šta je ovde nejasno, što sam ja pogrešno shvatio?

N. Petkovski

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, prijatelju...ta upisana slova nisu UPISANA svima koji hoće da uvrste Ratka Rudića u sredinu. To i jeste svrha zagonetke, da se nađu rubna slova koja sa tri centralna daju opštepoznate pojmove. Nešto mi nisi koncentrisan danas!

Анониман је рекао...

Neka ti bude. Ti si blogogazda (L'État, c'est moi). Ali se uopšte ne slažem sa onim: "... ta upisana slova nisu UPISANA svima koji hoće da uvrste ..."! Pa kome su upisana? Upisana su da MORAJU biti upotrebljena za rešavanje. Ako ne postoje ta upisana, dakle obavezna slova, onda se srdašce može rešavati onako kako ga je napisao Zdravko. On je upotrebio, da ga tako nazovem: APSOLUTNO SRDAŠCE bez zadatih rubnih slova. Pišeš: "To i jeste svrha zagonetke, da se nađu rubna slova koja sa tri centralna daju opštepoznate pojmove". Nema so ovde zašto nalaziti rubna slova, kad su ona ZADATA. Moj komentar: "Dobra verzija, samo nema onih slova okolo srdašca, jer i oni igraju i moraju se uklopiti u rešenju" je APSOLUTNO ispravna i na mestu. I konačno: ako su rubna slova zadata, onda je JEDINO ISPRAVNO rešenje SAMO ONO gde su upotrebljena ta zadata rubna slova, jer ona su krucijalni deo zadatka. Zdravkov uradak je samo jedna bolja, teža i kvalitetna nagradnja zadatka, ALI OVDE SE TO NIJE TRAŽILO. Da je ovo bilo na nekom takmičenju, da li bi bodove osvojio ja sa mojim rešenjem ili Zdravko sa njegovom verzijom?

N. Petkovski

Slavko Bovan је рекао...

Nikola, savjetujem ti (kao prijatelj, a ne blogogazda) da na ovu temu ne pišeš više ništa.

Zdravko је рекао...

Nikola, poštujem i cijenim tvoje komentarisanje. Ja shvaćam zagonetku SRDAŠCE kao vrstu zagonetke gdje sastavljač sam odabere pojam koji želi uvrstiti, a onda ga uvrštava kako mu njegovo umijeće kombinatorike nalaže, a iz tog kombiniranja proizlaze i rubna slova. Ja sam se ovdje poslužio već odabranom riječju/pojmom RATKO RUDIĆ i uvrstio sam je kako sam znao i umio u tom trenutku. Što kaže Slavko, ta rubna slova nisu upisana, mi ih upišemo kad smo uvrstili odabrani pojam i iskombinirali vodoravne i okomite riječi. Srdašce ima malo sličnosti sa PASIJANSOM. Kod pasijansa sastavljač zada 3 (ili više) glavne riječi, a rješavač (koji je ovdje ujedno i sastavljač, jer može pronaći druge riječi koje vode ka rješenju, a koje sastavljač nije zamislio) umijećem kombinuje riječi da dodje do rješenja. Kod srdašca sastavljač odabere (zada) pojam / riječ / sintagmu i iskombinira vodoravne i okomite riječi, a mi možemo onda sastaviti novo srdašce s tim istim glavnim pojmom. Nije ovdje cilj da se takmičim sa sastavljačem srdašca i da moram upotrebiti ista rubna slova, nego da se malo igram i razonodim.

Анониман је рекао...

Ljudi, ovo se nepotrebno razvuklo. Poštujem Slavkov zahtev, ali moram da napišem sledeće. Ja sam Makedonac, maternji mi je jezik makedonski, ali odlično znam i vladam i srpskim i hrvatskim jezikom, te sam postupio kako je zadatak potavljen - da se SAMO 10 slova od imena RATKO RUDIĆ rasporede SAMO u 10 prazna polja središnjeg srdašca. Tako je zadatak potavljen i tako ga treba rešavati. Na primer - ukrštenica se rešava prema zadatim opisima pojmova, premetaljka se rešava premetanjem zadatih slova itd. Rešavač ništa ne menja svojom voljom. U ovom slučaju je Zdravko nadgradio zadatak time što je izostavio rubna slova i dobio sasvim drugo rešenje zadatka što se nije tražilo. On nije rešavao zadatak, nego sastavio novi. Ja to nisam kritikovao, naprotiv na čistom srpskom jeziku pozdravio sam i pohvalio ga, ali sam o blogogazde dobio komentar da sam pogrešno shvatio srdašce kao zagonetku i da nisam koncentrisan danas. Nemojte misliti da me je ovo uvredilo, naprotiv - nasmejao sam se, jer sam potpuno u pravu za sve što sam napisao. Ja kao enigmata kad sastavljam zagonetku, radim po svojoj volji i umeću, ali kad rešavam zadatu zagonetku, rešavam je kako je postavljena od autora. Treba samo napraviti razliku od SASTAVITI SRDAŠCE (što je učinio Zdravko) i REŠITI SRDAŠCE (što sam učinio ja). I toliko, nemam šta više dodati.

Pozdrav svima i hvala na pažnji, prijateljski smo popričali i ukrstili koplja.

N. Petkovski