уторак, 7. октобар 2014.

MEMORIJAL PAVLE-LIBRAN

Piše: Boris Nazansky (Uvodnik Kvizorama broj 1174)


Od trinaestoga po redu Memorijala Pavle-Libran dijeli nas vše od godinu i pol dana. Na redu je napokon i četrnaesti, koji - pribroje li mu se Pavlovi memorijali, kojih je do prve obljetnice smrti Branka Lipanovića-Librana (2001) bilo šest - poprima jubilarnu dimenziju: to je točno dvadeseti put da ponajbolje sastavljače zagonetaka pozivamo da odmjere svoje snage u sastavljanju bilo anagrama (danas u spomen na Pavla Bogdanovića) bilo križaljki (danas kao sjećanje na Branka Lipanovića) bilo (ranije) i nekih drugih zagonetačkih vrsta.
Ove godine, 26. prosinca, navršit će se osamdeset godina od rođenja Pavla Bogdanovića. Prošle godine temom zadanom za anagramiranje sjetili smo se Pavla povodom dvadesete obljetnice njegove smrti (17. studenoga 1993), pa ćemo ove godine obljetnicu njegova rođenja obilježiti prilikom proglašenja rezultata ovogodišnjega Memorijala Pavle-Libran. Ovo je stoga, prije propozicija novog natjecanja, prilika za poziv svima koji su poznavali, voljeli i cijenili Pavla, da nam se jave svojim sjećanjima na njega i uopće prilozima kojima bismo osam desetljeća od rođenja velikoga glumca i zagonetača što ljepše i dostojnije obiljžili.
A sada

14. MEMORIJAL PAVLE-LIBRAN
(nagradni natječaj za sastavljače)

1. Natječaj se sastoji od dviju disciplina, odnosno zadataka: prva je disciplina križaljka (skandinavka), a druga premetaljka.
2. Križaljka (skandinavka ideogramka) sastavlja se na lik 14x17 neto (15x18 bruto) kakav u svakome broju objavljujemo na 11. stranici. Križaljka mora imati (samo jedan!) izrez za sliku veličine 7x8 (8x7) polja u desnom gornjem kutu, a slika, dakako, mora biti izvor asocijacije koju smišljate sami. Asocijacija se ideogramski prikazuje u izdvojenim  poljima ispod lika što znači da križaljka nužno sadrži sva njezina slova.
3. Izbor slike i kakvoća (duhovitost, domišljatost) asocijacije utjecat će na ukupnu ocjenu natječajnoga rada u slučajevima izjednačenosti pojedinih radova pri ocjenjivanju po križaljkaπkim kriterijima.
4. U križaljku valja uvrštavati riječi prema važećim križaljkaškim i pravopisnim pravilima hrvatskoga jezika uz uobičajenu dozu takozvanih enigmatskih sloboda (licentia enigmistica). Pravopisna pravila podrazumijevaju korištenje rješenja što ih nudi bilo koji od postojećih hrvatskih pravopisa, ali dosljedno! Križaljku ne treba opisivati, no za manje poznate pojmove svakako valja navesti pouzdane izvore.
5. Premetaljka se sastavlja na sljedeću temu, koju vezujemo uz prvu obljetnicu hrvatskoga članstva u Europskoj uniji obilježenu 1. srpnja:

HRVATSKA,

DVADESETOSMA ČLANICA

EUROPSKE UNIJE

Premetaljka mora biti “čista” što znači da mora biti sastavljena samo i jedino od zadanih slova, bez dodavanja, ispuπtanja ili izmjene.
6. Svaki sudionik natječaja može poslati NAJVIŠE 5 RADOVA u svakoj od dvije discipline (dakle, do pet skandinavki ideogramki i do pet premetaljki) potpisanih punim imenom, prezimenom i adresom. Autori koji budu sudjelovali u obje discipline ući će i u konkurenciju za ukupnoga pobjednika s parom najbolje ocijenjenih radova iz svake od disciplina.
7. Radove slati na adresu: Kvizorama (za Memorijal Pavle-Libran), Veslačka 2, 10000 Zagreb najkasnije do 15. studenoga 2014. godine. Elektroničkom poštom radove slati isključivo na adresu glavnog urednika: boris.nazansky@zrenik.hr
8. Prepisane i posebno pripremljene pristigle radove ocjenjivat će eminentni ocjenjivački sud čiji članovi neće imati uvid u imena autora, a rezultati natječaja bit će objavljeni najkasnije do konca 2014.
9. Najboljim sastavljaćima, pobjednicima Memorijala Pavle-Libran, pripast će dvije jednake novčane nagrade: 500 kuna autoru najbolje ideogramke i 500 kuna autoru najbolje premetaljke. Autoru najboljega kompleta (ideogramka + anagram) pripast će novčana nagrada od 1000 kuna. U svakoj kategoriji podijelit ćemo i nekoliko utješnih, vjerojatno knjižnih nagrada.

Нема коментара: