уторак, 17. новембар 2015.

REBUSANJE (1847)

Autor: Milan Žarkovački
Rešenje: 6, 3, 4, 6.

7 коментара:

IlijaO је рекао...

he-he

TURBAN ANA MENI DONELA ( tur, Banana-men i Don Johnson i Ella Fitzg...)

Slavko Bovan је рекао...

Da.

N. Petkovski је рекао...

Ovako kako si ih nabrojao ono "I" između Johnson i Ella je višak za navedeno rešenje!

Jednom je čini mi se diskutovano o (ne)pravilnom nabrajanju jer kad se nešto nabraja onda idu reči jedna za drugom, između njih idu zapete, a veznik "I" ide uvek ispred zadnje reči. Ovako ispada da imamo: tur, Banana-men (kao da je jedan pojam), onda ide veznik "I" pa onda Don, Ela (takođe kao da je jedan pojam). Mišljenja sam da ovako nije ispravno. (to, to, to, to i to!, ali to, to, to i to, to, to?).

IlijaO је рекао...

Tek sad primio na znanje!

N. Petkovski је рекао...

Nikad nije kasno! ha-ha!

Milan Žarkovački је рекао...

Red je da se i autor oglasi. :-) Po meni, to nije naročit problem; može se reći, npr.: "Došli su: Pera, Mika i Žika, Laza, Mara i Živka.", čime se iskazuje da su Mika i Žika došli zajedno, dok su ostali možda svi došli odvojeno; a ono poslednje "i" nije obavezno. U slučaju ovog rebusa, ako mislimo da je to neophodno, stvar bi se mogla rešiti posebnim uokviravanjem Banana-mena i Dona. Meni je lepše ovako kako je.

N. Petkovski је рекао...

Ma, moze se nabrajati na razne nacine. Moze se stavljati veznik "I" posle svake reci, moze proci i uopste bez veznika, ali je uvek bilo uobicajeno i gramaticki ispravno da se kod nabrajanja taj veznik "I" stavi izmedju zadnje dve reci. U konkretnom slucaju u rebusu ne postoji uopste opravdanje da se to "I" postavi ispred Don, a ne ispred Eli. Cetiri slike su neovisne u korelaciji izmedju sebe - tur, Bananamen, Don, Ela. Nema se zasto povezati i prikloniti jedna za drugom reci "tur i Bananamen", niti "Bananamen i Don", niti "Don i Ela" sa "I" izmedju, osim postaviti "I" izmedju zadnje dve reci. I kako bi mi resavaci mogli da znamo da je autor zamislio (kako je gore naveo primer) da "se iskazije" da su tur i Bananamen zajedno, ili Bananamen i Don zajedno, ili Don i Ela zajedno. Svi smo ucili skolu i naucili kako da nabrajamo - polagali smo: jezik, matematiku, geografiju, istoriju, fiziku i hemiju, a ne: jezik, matematiku, geografiju i istoriju, fiziku, hemiju. Objasnjavajte kako hocete, ali meni je nabrajanje, tj. postavljanje veznika "I" tamo gde je u rebusu - neprirodno i neispravno.