петак, 4. март 2016.

KIKINDSKE NOVINE JUČE


Eroteke (191)
Ovo je stranica "Razbibrige" (enigmatike) iz "Kikindskih novina", a poslužiće kao ilustracija jedne kratke poučne pričice.
Medijski prostor Srbije (i šire) prepun je drumskih razbojnika i sjecikesa.
To svi znamo, i tu neki i osjetili na svojoj koži.
Otima se na sve strane, pa se često iznenadimo kada nađemo svoje enigmatske priloge i tamo gdje se ne nadamo. (Svojevremeno sam saznao da sam ponosni saradnik novina u Vranju, a da pojma nisam imao o tome).
Dakle, pojava je raširena i više nas ništa ne iznanađuje.
Ipak, iznenadih se kada sam juče u ranim jutarnjim časovima u "Kikindskim novinama" ugledao ukrštenice kolege Jovana Novakovića.
Predistorija:
U "Kikindskim novinama" sam nekoliko godina bio zaposlen, a kada smo se na korektan način razišli, i kada sam prešao da radim u Opštinsku upravu, nastavio sam da radim stranu enigmatike. Svake sedmice jedna strana, a svakog mjeseca - honorar (nikakva spektakularna suma, ali solidno!). Znao sam da oni moju stranicu šalju u još 5-6 listova, ali to sam tolerisao, najviše zbog dugogodišnje uspješne saradnje.
To je trajalo skoro četiri godine, a onda, prije tačno godinu dana, zove me direktorica novina i kaže da privremeno prekidamo saradnju jer (citiram: "Imaju problemu da obezbede redovnu isplatu honorara, te da ćemo nastaviti saradnju čim se steknu uslovi jer njima treba strana enigmatike na koju su čitaoci navikli"). Rekoh da je sve u redu, da razumijem. Upitaše me da li dozvoljavam da još neko vreme objavljuju moje stare priloge. Rekoh da mogu da objavljuju stare priloge, te da se jave čim se "steknu uslovi".
Vrijeme prolazi, a oni svakog četvrtka objavljuju stare priloge bez nekog reda, već onako kako dođu pod ruku (u objavljenim prilozima ima grešaka, propusta, prekrajanja,. Lično se uvjeravam  da se redovno strane šalju u Zrenjanin, Suboticu, Vršac, Sombor, Bačku Palanku,... (Vidio u novinama!).
Trpim tu situaciju godinu dana, i onda sam sebi kažem zašto bi neko (KN) dobijao pare za ono što sam uradio, kada to može da bude još jedan honorarčić za članove EK "Kikinda".
Prije 15 dana napišem im pismo (Kikindskim novinama, ali i centrali u NS , kao i nekim redakcijama). Odmah mi se javio direktor jednih od tih novina i pita koliko košta strana, ja kažem toliko i toliko, a on odgovori: "Javiću se sutra, verovatno ćemo sarađivati" (Nije se javio). Ubrzo mi se javila sekretarica direktora iz centrale i kaže (citiram) "Direktor kaže da je Vaše pismo u redu i da javite koliko tražite honorara". Odgovorih: Lako ćemo se dogovoriti, ali hoću prvo da se dogovorim sa "Kikindskim novinama".
Kao što sam rekao, odavno sam donio odluku da ubuduće prilozi za "Kikindske novine" (i ostale zainteresovane listove) idu preko EK "Kikinda", a o razvoju situacije odmah sam obavijestio Zlatana Pupezina, predsednika EKK. Čekam poziv (pozive) ali njiih nema!
I evo stranice sa slike!
Juče mi u kancelariju uleti vidno ljut Zlatan. Odmah sa vrata pita: "Šta je sad ovo? Ko nam to upada u atar?" Enigmatske priloge u SVIM lokalnim listovima, čak i fabričkim, od 1950. pa naovamo UVIJEK su radili kikindski enigmati, pa je Zlatanova uznemirenost sasvim razumljiva (Jedino je jedno vrijeme enigmatiku, na moju preporuku, u "Kikindskim", tzv. latiničnim, radio Željko Dimović iz Sombora). Malo smirih Zlatana, kažem to je uradio Jovan iz Požarevca i da je vjerovatno to došlo preko Novog Sada, te da ću se raspitati.
Pošaljem Jovanu poruku, a on potvrdi ono što sam i pretposatvio. Pojma nije imao da je, ni kriv ni dužan, najedio Zlatana (Čitaj: Nije znao da su ga uvrstili u saradnike KN).
Jovan mi napisa:
Hvala na ovoj informaciji, to je vrlo zanimljivo, i daleko od toga da je prvi put. Nekoliko slučajeva sam "otkrio", nešto sitno i naplatio, ali većinu ne.
Ovako stoje stvari: NIKADA ne bih preuzeo enigmatiku u nekim novinama, a da ne proverim ko je do tada radio, i u čemu je problem.
Jovan je naveo još niz sličnih primjera koji su mu se "obili o glavu".

Ovih dana sam opet pritisut nekim rokovima na poslu, ali izgleda da ću morati da posjetim redakciju "Kikindskih novina". Bićete obavješteni o razvoju situacije.

Нема коментара: