петак, 11. март 2016.

REZULTATI KONKURSA ESS

Objavljeni rezultati konkursa ESS (na sajtu ESS)
Конкурс поводом 30 година ЕСС расписан је 21.9.2015.године, са роком за достављање радова до краја године. Задаци су били:
  1. саставити класичну укрштеницу димензија 21х14, у којој су обавезни појмови: водоравно - ЕНИГМАТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ, усправно – НИКОЛА ПОПОВИЋ и БРАНКО ПОЛИЋ.
  2. саставити чист анаграм на тему: ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ.
Број радова по аутору био је неограничен, дозвољена је употреба оба изговора – екавице и ијекавице, на ћирилици или латиници, није било потребно шифровати радове, није био дефинисан графички изглед и фонт радова. Радови су достављани електронским путем Александру Јанковићу, што је смањило одзив енигмата који немају интернет. На конкурс се одазвало: 17 аутора са 20 укрштеница и 21 аутор са 58 анаграма. Поједини аутори нису водили рачуна о основним поставкама енигматског стварања или нису вршили селекцију радова, било је и неисправних анаграма. Анаграми су често били без знакова интерпункције, и тако непотребно губили на квалитету. Аутор (под шифром UMETNOST 184, имејл djolo.iznogood@gmail.com) чија је укрштеница заузела 8. место, остао је непознат до краја конкурса.
Прерађени у исти графички облик и без имена аутора, радови су прослеђени на жирирање десеторици енигмата који нису учествовали у датој дисциплини. Чланови жирија су рангирали по 10 најбољих радова, при чему је најбољем додељивано 10 бодова, а десетом по квалитету један бод. Један рад је, теоретски, могао да освоји максимално 100 бодова. Коментари чланова жирија су се углавном односили на низак квалитет приспелих укрштеница и на употребу непознатих речи.
У случају истог броја бодова, предност је имао рад са више десетки, па деветки и тако редом.  Најбољу укрштеницу саставио је Златко Делић (53 бода), друго место заузео је рад Крсте Иванова (50 бодова), а трећи је био рад Нова Зекића (42 бода).
Најбољи анаграм, оцењен са 49 бодова, саставио је Славко Бован:
РЕЦИ МИ ГДЕ СВИ БИРАСТЕ СЈАЈНЕ ЗАГОНЕТКЕ ?
Другопласиран је рад Николе ЧД Пешића, са 48 бодова:
СИЈАСЕТ ГЕНИЈА ЗАГОНЕТКИ БДИ СРЦЕМ ВЕРЕ !
Треће место заузео је Драган Матовић, такође са 48 бодова:
И ВИ СЕБИ СРЦЕМ ГРАДИТЕ СЈАЈНЕ ЗАГОНЕТКЕ !       
На 4. Седници председништва  ЕСС 23.1.2016. године донета је одлука да се најбољи радови награде: три најбоље укрштенице са 3.000, 2.000 и 1.000 динара, а три најбоља анаграма са: 1.500, 1.000 и 500 динара.
Председништво ЕСС честита победницима, а жирију и осталим учесницима се захваљује на учешћу у обележавању јубилеја 30 година ЕСС.

24 коментара:

Unknown је рекао...

CESTITAM,ZASLUZENO PRVO MESTO!

Slavko Bovan је рекао...

Hvala.

Slavko Bovan је рекао...

Na sajtu ESS je potpun izveštaj (svi radovi, ocene,...)

Slavko Bovan је рекао...

Ispod teksta, preuzetog sa sajta ESS stoji potpis:

Крагујевац, 6. март 2016. године
Председник ЕСС
Александар Јанковић

Aco za pisanje koristi neki font, i neobična ravnanja teksta, pa kada to kopiram na ovaj blog sve se pobrka i druge postove prebacuje na drugu stranu. Ne znam kako da prezaviđem taj tehnički problem. (Bez potpisa se nekako uklopi).

ljubica bilalovic је рекао...


Čestitam pobjednicima!

Slavko Bovan је рекао...

Polovina nagrađenih su članovi EK "Kikinda".

Dragiša је рекао...

Slavko, čestitam ti na pobjedi!
Koristim priliku da na ovom mjestu čestitam i pobjedniku ukrštenice Zlatku Deliću, a onda i svim ostalim nosiocima medalja !

Zdenko је рекао...

Čestitam pobjednicima!

Mandrak је рекао...

Čestitkam Slavku... i to bilo to. :)
Ovaj drugi deo konkursa je u potpunom skladu sa opštim stanjem u savezu čiji se jubilej proslavlja (slikovito: tiha jeza, gromoglasni užas), pa je tu i pobednik proglašen samo reda radi. Odaziv nikakav, dobar broj radova na amaterskom nivou, žiri većinski sastavljen od ljudi koji ne umeju da naprave ni pristojnu ispunjaljku sa jednim rešenjem (čast izuzecima... brojim 3 komada). Divno, ipak čestitam savezu što ostaje veran ukorenjenim idealima. :)

Migo је рекао...

Čestitke za najbolje!

Sneška је рекао...

Čestitke svima!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja sam glasovao izvan konkurencije. Od mojih 10 premetaljaka 8 je na koncu završilo među najboljih 10. Meni se najviše svidjela ova: SRCEM VADISTE BISERJE GENIJA ZAGONETKI (ima samo 5 riječi u postavci), dok sam prvoplasiranoj dao 7 bodova.

Kod križaljaka je sasvim druga priča. Od njih 20 čak sam 13 diskvalificirao pa sam, da bih popunio tablicu, trima progledao kroz prste. Među deset s najviše bodova na kraju u mojemu bodovanju je njih 7. Prvo mjesto dao sam broju 20.
Prvoplasiranu Delićevu križaljku sam diskvalificirao zbog para Nikola (Božidarević i Popović), a sumnjiva mi je i MAGELANOVA GUSKA (ne bi li trebala biti MAGELJANOVA?). Inače, da nije bilo previda s Nikolama vjerojatno bi i kod mene visoko kotirala. Drugplasirana križaljka Krste Ivanova ima čak dva para istokorijenskih riječi(ELEKTRIKA i ELEKTROLIZA te MLEKO i MLEKAR) i naravno da od mene nije dobila niti boda. Trećeplasiranoj Zekićevoj sam dao 5 bodova zbog dviju bjelina, ali u njoj ima svašta: 7 dvoslova, 5 pridjeva (SAMOUVEREN, PRETESNA, MRENAVO, VEŠT,NAVISTAN), pa SEKAVINA, ANTRE ...
Premetaljkašima čestitam, a nama križaljkašima nemam na čemu čestitati. ESS-u. pak. želim sve najbolje u budućem radu.

Бранислав Никић је рекао...

Čestitke za prvo mesto u sastavljanju ukrštenica, članu EK Braničevo, Zlatku Deliću, a za drugo, prijatelju kluba Krsti Ivanovu.
Čestitke i Slavku Bovanu za najbolji anagram.

Mandrak је рекао...

Malo sam proučavao ove ukrštene uratke, i mada htedoh da se zavitlavam, da pišem samo lepo, hvalim i posipam cvećem, ipak na kraju odlučih da budem realan.

Zapravo, ja ovde skoro ništa ne razumem: od 10 prvoplasiranih radova, po mom mišljenju, 5 nije ni za objavljivanje u nekom seoskom glasilu na strani sa umrlicama.

Da malo promešam: rad koji se izborio za visoko 4. mesto (ništa lično, ne znam ni ko je g. Popović) je toliko šupalj da čovek koji se iole razume u ukrštanje može samo da se zgrozi: noseća kombinacija je monotoni kvadrat 6 x 6 sa 3 ofucana kilometarska glagola (natakariti, granatirati i osakatiti) i čak 4 množine! Ostatak je samo popunjen, otprilike kao da je autor žurio na voz. Čestitke žiriju.

Dolazim u situaciju da nehotično uvredim i g. Ivanova, ali stvarno mislim da je drugoplasirani rad užasan. Jedino što tu koliko-toliko vredi je taj gornji levi ugao, ali je unakarađen besmislenim nizom slova Le Loka. Ostatak ne vredi komentarisati, kao da je samo pustio ruku da popuni mrežu, a za to vreme npr. gledao utakmicu.

Rad koji je završio na 6. mestu (autor Miroslav Lazarević) je, rekao bih, enigmatsko-humoristički sastav, jer kad čovek pošalje na bilo kakav konkurs (makar ga organizovao ESS) rad sa 2 monotone beline mahom sastavljene od glagola, koje pri tom u donjem desnom uglu imaju povratne glagole, a pri su potpuno nepovezane i potpuno besmislene, to izgleda kao sprdnja. Urnebesno.

Sedmoplasirani rad mi je potpuno jasan, jer je taj autor (Dodevski) večni početnik i tu se ništa ne može. Opet ništa lično, reč je o činjenici.

Kako je i zašto uvažen rad bez autora (8. mesto) ne znam (u stvari znam: kad EES organizuje konkurs, sve je moguće), a očito je majstorisao diletant. Taj monotoni deo od kog je započeo sastavljanje izgleda kao da ga je napravio autor iz prethodnog pasusa: akatone, natripal, kanonovo, pa tu troslovne skraćenice, dvoslovi... Sve monotono, a retki pojmovi s pregibima su ujedno i najgluplji u celom radu (izatkinati!!!). Verujem da je Nikić promašio kvadratić kad je upisivao 10 poena jer sam bio ubeđen da je on jedan od merodavnijih članova žirija.

Mandrak је рекао...

Mali Perić (9. mesto) me opet razočarao, nekad je bar umeo da napravi ukrštenicu za takmičenje, a sad ni to. Zapravo, njegov rad je odmah trebalo disvalifikovati jer reč Alačačan ne postoji.

Dakle, od 10 prvoplasiranih mislim da samo 4 preostala rada vrede nečemu: ukrštenica Nove Zekića (3. mesto) je standardno ambiciozna, ima tu lepih rešenja, ideja je odlična, ali je nažalost previše slobodno realizovana: po mom mišljenju je prilično neozbiljno poslati na bilo kakav konkurs rad sa pridevima u svim rodovima.

Rešadov rad 1 (5. mesto) je dobar, sve je tu na svom mestu, izvukao je i taj kvadrat 7 x 7 sa 3 tematska pojma bez glagola, prideva, sintagmi. Sadržinski najčistiji rad od svih 20, mada je kao celina u tehničkom smislu prilično nonšalantan.

Drugi rad sa njegovim potpisom (10. mesto) je jedna ambiciozna konstrukcija, tj. simetrična ukrštenica. To se moglo izvesti i sa većim brojem crnih polja, pa bi bilo sadržinski prostije tj. čistije, ali je izabran teži put do cilja. Vrlo je moguće da neki članovi žirija nisu ni shvatili o čemu se tu radi (jer 5/10 ne zna da napravi ni magični kvadrat 5 x 5).

I ostaje taj pobednički rad, jedna zicer-kreacija koja se od ostalih radova tog tipa (koje svakodnevno viđamo u svim novinama) razlikuje jedino po malo brižljivijoj realizaciji. Kao kad bi na takmičenju za najbolju tortu pobedila ona kod koje su ivice naoštrije, bez obzira na to što je napravljena od 2 kore i običnog pudinga, a sadrži i neke kancerogene materije. Ako ništa drugo, osmišljen je: belina centirana, malo praznjikava ali bar bez glagola, u ćoškovima samo 2-3 suvišna crna polja. Ima i ozbiljnih nedostataka: dvoslovi oko beline, čak i jednoslovi, dva povratna glagola, imenjaci, sintagme koje postoje kao nazivi nečega (nekakvih filmova) ali su posve nevažne itd. (Nedjeljko, Magellan je u srpskom Magelan, to je u redu), no ipak mislim da je to objektivno profesionalniji rad od bar 6 ovde spomenutih.

Анониман је рекао...

АЛАЧАЧАН је бивши совјетски кошаркаш (много пута се његово презиме користило у квадратима 8x8).

Unknown је рекао...

Видео сам ја двојицу Никола у укрштеници и било је ту излаза (има нека Мирјана Божидаревић, новокомпонована политичарка, председница општине Стари Град), али сам, између безначајне политичарке и дубровачког сликара из 16. века, ипак изабрао сликара.

Дакле, није у питању омашка.
Недљеко, на српском се каже Магелан, па је онај појам у реду.
Што се тиче назива филмова, врло је интересанто што се неки надрикритичари хватају за њеихову безначајност, а у својим радовима, да би извукли џиновске мегабелине, уврштавају називе песмуљака разних певаљки у покушају (претпостављам да су то значајне песмице, само нас нико није обавестио) и речи које је говорио њихов рахметли прадеда и које су као такве потврђене у речницима од пре 200 година.

Тачно је да укрштеница има недостатака (превише једнослова и двослова у средини, али нема придева у свим родовима, нема сумњивих и непознатих речи, и ако ништа, барем је решива.

Mandrak је рекао...

Tebe ne vredi ni hvaliti, De(bi)liću.

Unknown је рекао...

Заборавио сам да честитам победницима у анаграмима. И хвала свима на честиткама, поготову Муњеном Мизантропу, који је једва дочекао проглашење па да ми честита заслужену победу. То ми пуно значи. И ја њему честитам на високом пласману, на фер и коректном надметању и нека се зна да је његов рад по квалитети заслужио да се нађе на победничком постољу (исто као и онај рад у Борби за квалитет, који је незаслужено прошао незапажено, иако се ради о ремек-делу). Ја нећу покушавати бити духовит, па честитати лошије пласиранима (као што је ономад учинио наш болесник), већ ћу само рећи да је конкуренција била нешто лошија, првенствено због тога што није учествовала перјаница савремене српске енигматика (вероватно је у то време имао неодложне контролне хоспитализације).

Mandrak је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...



Debiliću, opet bulazniš. Ako ti je već toliko stalo do moje čestitke da ti se priviđa (valjda barabar sa belim miševima), evo zdravice: statistički gledano, ti si beznadežni enigmatski zonaš: milion puta si učestvovao na svim mogućim konkursima, a sakupio si 3 pobede za 40 godina. Ova poslednja je, zapravo, kruna tvoje enigmatske karijere, i tu se najbolje vidi pod kojim okolnostima i kakvim sredstvima ti jedino možeš da dođeš do cilja: nezainteresovana konkurencija + žiri s koca i konopca. Dakle, ima smisla čestitati autoru čiji je prirodni domet prosek (šta god o njemu pisao npr. Mlađenović, poznat po tome što je za 100 maraka svakoga mogao da okiti intergalaktičkim titulama), ali koji je dovoljno uporan da na svakih 13 – 15 godina dobija priliku da se popne na tron, makar bio improvizovan, klimav i truo. Ipak čestitam, znam da se prilika neće uskoro ponoviti. :)

Uzgred, u BZK – u si učestvovao samo zato što sam sažaljiv prema alkoholičarima i drugom šljamu, mada sam mogao da odbijem tvoje radove (ako se ponovo desi da ja nešto organizujem, pribeleži pored neke flaše da si nepoželjan).

Slavko Bovan је рекао...

Nemojte ljudi, k'o Boga vas molim! Makar nemojte danas kada smo proslavili prvi rođendan EKK.

Nedjeljko Nedić је рекао...

U redu je Zlatko. Ja sam mislio, ali mi se sinoć nije dalo provjeravati, da je srpska transkripcija prezimena uzeta iz španjolskoga, a zapravo je iz engleskoga u kojemu se LL čita kao L. U vezi s dva Nikole, jasno je da je Nikola poznatiji od neke MIRJANE, ali držim da nije ustaljena praksa, osim u nekim tematskim križaljkama, uvrštavati osobe istih imena i različitih prezimena u istu križaljku. A križaljka ti je dobra i vjerojatno najbolja od svih. Pozdravljam te!

Krsta је рекао...

Pridružujem se Slavkovom apelu - čemu sve ovo gospodo? Pa ovo je bila samo enigmatska igra-kolo u vidu ukrštenica i anagrama koju je organizovao ESS. U svakom kolu - igri ima pogrešnih koraka, pa ne treba toliko da se zamera, već da se ukazuje na greške, bez da se vredja. A tih grešaka u narednoj igri treba da budu u manjem obimu. U mojoj nagradjenoj ukrštenici, kolega Nedić ukazao na greške. Te greške sam napravio, jer sam ukrštenicu uradio u "minut do 12" samo da ispoštujem rok i i olimpijsko pravilo "važno je učestvovati". Da je rad "prenoćio" ne bi bilo termina poput MLEKO (moglo je ALEKO)i MLEKAR isl. Članovi žirija, verovatno da bi ispoštovali dati rok, ocenjivanje su obavili u "minut do 12". Ko greši, taj i nešto radi. Igra je završena, pobednici su svi koji su učestvovali, neki su kolovodje, a neki poslednji u kolu - tzv. kec.
To je moj stav i tako se ponašam.
Pozdrav!