понедељак, 21. март 2016.

"UNA 2016" (1)

Neki od učesnika prošle godine
Na blogu Hajre Hodžića (vidi: OVDE ) objavljeno je:
 Zasad je utvrđeno da će se Susret enigmata UNA 2016 održati u hotelu “Ada” od petka 13.5 do nedjelje 15.5. Odluka o opciji sa kvizovkom od četvrtka 12.5. i svi drugi detalji će biti objavljeni uskoro.

Diskusija o programu kvizovke - OVDE

15 коментара:

Mirka је рекао...

Ilija je iza leđa sakrio sendvič :)

Hajro је рекао...

Slavko, molim te promijeni link na stranicu (ne na blog) sajta UNA 2016, tamo će ići obavijesti (naravno, istovremeno dostavljene svim blogerima).

Dakle
http://www.abcitd.com/page16.html

Što se dskusije oko satnice tiče, vidim da nema novih komentara pa da dodam ovdje:

Perin prijedlog satnice bez četvrtka je dobar ali treba podsjetiti da bi žiriranje bušmana, a i anagrama i rebusa (sve to traži vremena) bilo žrtvovano, odnosno odgođeno (nema teorije da se bušmane žirira noću poslije cjelodnevnih subotnjih aktivnosti i večernje fešte), a s njim i dodjela diploma i pehara. Meni to nije problem, potrudiću se da sve bude super ozbiljno (dogovorićemo se o detaljima, Boris je to predložio prošle godine nakon trke da se stigne do nekih rezultata), no nisam siguran da će se dopasti autorima. Druga otkazana aktivnost bi bio izlet.

Čekam(o) nove komentare.

Slavko Bovan је рекао...

Ubačen link.

Slavko Bovan је рекао...

Predlažem da se malo smanji i gabarit bušmana koji će se sastavljati (npr. 17x12, 18 x 12, 15x15...). Time se olakšava i žiriranje (manje riječi).

Hajro је рекао...

Radije bih zadržao stari, paše za objavljivanje, a i to je nekakav standard, je li klasična ili nije. Smanjilo bi se vrijeme ali problem ostaje.

Slavko Bovan је рекао...

Organizator propisuje pravila, a na učesnicima je da se uklope u pravila.

Slavko Bovan је рекао...

Vrijeme je da se pojako planiraju i pravci dolaska u Bihać. Koliko sam informisan, već se ugovaraju rute dolaska automobilima. Jedna kreće od BG (okupljanje i sa sjevera i sa juga Srbije), druga iz pravca Baranje/Slavonije, a jedna iz pravca Hercegovine.

Hajro out је рекао...

Na temu dolaska i satnice bilo bi vrijedno kad bi imali procjenu kad bi koja grupa realno mogla stići.

Dejan Minić је рекао...

Ima ljudi koji prvenstveno dolaze zbog druženja i upoznavanja kraja, tako da bi ukidanje izleta bilo skoro pa katastrofa.

N. Petkovski је рекао...

APSOLUTNO SE SLAžEM DA BI UKIDANJE IZLETA BILO NE SKORO, NEGO PRAVA KATASTROFA. Lepu Unu treba videti, prošetati, uživati, potrošiti vreme na tu lepotu! Ako su imperativ veliki broj takmičenja i celokupna potrošnja raspoloživog vremena samo na to, onda šta će nam Una, možemo se sastati bilo gde. A pod pojmom DRUžENJE, ja podrazumevam susrete, razgovori, ćaskanja, razmenu mišljenja, razna dogovaranja za buduće susrete izmedju učesnika u vremenu koje neće biti okupirano takmičenjima. Takmičenja neka budu simbolična, revijalna i što manje obilna, neka nam ne okupiraju svo raspoloživo vreme. To ne mogu biti takmičenja na koja se osvajaju šampionati, prvenstva, titule... Ako ja sednem da se čitavo vreme takmičim, kad ću se upoznati sa onima koje ne poznajem, kad ću popričati sa njima, kad ću provesti bar malo vremena sa onima koje poznajem, kad ćemo proćaskati medju sobom, kad ćemo guštati dokoličnu atmosferu? Na prelepu Unu neću nikad doći prvenstveno da se takmičim, naprotiv, doći ću prvenstveno da se družim sa prijateljima, a takmičiću se usput.

Prošle godine nisam mogao da dodjem, ali ove 2016 ozbiljno računam da dodjem, ali ponajviše da uživam u lepoti prirode i druženju sa prijateljima, a ne da čitavo vreme sedim pognute glave za stolom i buljim u zadatke.

Анониман је рекао...

Ма свака ти част имењаче. Потписујем твој текст у потпуности. Кад бих долазио на тај сусрет много би ми важнији били сусрети и упознавања него такмичење.
Никола

Hajro је рекао...

Hvala na komentarima, lako se složiti sa željom za druženjem, uživanjem u ljepotama bihaćkog kraja, no takmičenja ne mogu biti simbolična, mnogi to shvataju vrlo ozbiljno, pogotovo zbog kvaliteta u radu uživo.

Idemo zajedno napraviti plan koji će zadovoljiti ne sve (nemoguće je to), ali većinu, razumni kompromis mora biti moguć, strpljenja i komunikacije...

Molim i druge da se jave.

N. Petkovski је рекао...

Daleko od toga da želim da umanjim važnost takmičenjima. Neka ih bude, oni su svakako neminovnost i važan segment susreta, ali ako se manifestacija zove SUSRET ENIGMATA UNA 2016, da se onome UNA dade odgovarajući značaj. Kad dodjem na Susret i kad se vratim kući, da ne moram da kažem da sam bio na SUSRETU ENIGMATA i potrošio svo vreme na takmičenjima, nego da mogu punim srcem da kažem da sam uz to bio i na UNI, dakle da sam video Unu, uživao u njenim lepotama, da sam potrošio odredjeno vreme za nju, da donesem kući uspomene na doživljaj užitka videti Unu. U tome jeste poenta mog komentara.

Ali malo naviše Hajro je napisao: "Druga otkazana aktivnost bi bio izlet". Dakle Una i užitak biti prisutan na Uni i disati njene lepote i družiti se i divaniti medjusobno rasterećeno bi se žrtvovalo samo zbog toga da bude što više (pa i kompletno) takmičenja i da se svo vreme potroši na to. U tom slučaju ova manifestacija se ne bi zvala SUSRET ENIGMATA UNA 2016, nego ENIGMATSKA TAMICENJA UNA 2016. Pojam UNA bi značio samo destinaciju i mesto održavanja tih takmičenja i ništa više.

Zato Hajro, daj ti nama kompletan program i satnicu koje ste vi tamo koji organizujete ovo zamislili, pa da vidimo šta nas čeka i na čemu smo. Onda tek možemo i predlagati neke promene, sve u cilju poboljšanja sveukupnog i istinskog kvaliteta ove manifestacije.

Slavko Bovan је рекао...

Za one koji ne znaju, hotel je na samoj obali Une.

Hajro је рекао...

Nisam se mogao prije javiti jer u toku dana nemam pristup blogovima.

Gore jesam napisao „Druga otkazana aktivnost bio bi izlet“ gdje je ovo BIO BI proisteklo iz poređenja dva predložena plana, mog sa startom kvizovke u četvrtak i Perinog bez četvrtka. Htio sam čuti mišljenja drugih i hvala svima koji su se javili ovdje ili e-mailom.

Nekoliko važnih činjenica pa ćete vidjeti da je kompromis moguć:

- Šest igrača kvizovke se javilo sa spremnošću da igraju od četvrtka, svi sa onim „ako baš nema druge opcije“. Siguran sam da bi ih bilo još, dovoljno za turnir od četvrtka, ali nema potrebe za forsiranjem tog plana i vrlo je važno da turnir okupi najjače igrače. Zaboravimo opciju kvizovka od četvrtka.

- Prošle godine je od 50 prisutnih kvizovkom bilo zauzeto manje od 15, sitnim zagonetkama još i manje, bušmanima ukupno 18. Dakle, dvije trećina učesnika nije imalo baš ništa sa natjecanjima i jedino dugotrajnije natjecanje je kvizovka. Ove godine očekujem da će taj odnos biti još povoljniji u korist onih kojima je druženje najvažnije.

- Sva druga natjecanja će biti zabavno brzopotezna ili sobna i neće biti nikakva opstrukcija druženju i uživanju u ljepotama Une i okoline.

- Na temu izleta čekam da se logistički dio organizacije (ja brinem o natjecanjima) javi sa planom. Logično je da se na izlet ide u nedjelju poslije doručka. Prošle godine je nekima satak vožnje do Martin Broda (uzgred - postoji kanadski pjevač koji se zove Martin Broda) bilo predugo i to je pitanje oko kojega očekujemo vašu pomoć. Koliko vožnje nije previše?

Dakle, program je Perin koncept uz dodavanje izleta u nedjelju ujutru. Složiću ga sutra. Super ozbiljno žiriranje autorskih natjecanja ćemo dogovoriti. Molim kvizovkaše koji putuju izdaleka da potvrde vrijeme kada će biti u hotelu.

Nas nekoliko sudionika će biti u hotelu već od četvrtka i ako imate ideja da se nešto enigmatsko dešava prije dolaska glavnine, samo naprijed, javite se, predlažite ili dođite pa ćemo se zajedno aklimatizirati.

Dakle, Nikola i ostali, vidimo se na Uni, hvala na podršci.