среда, 2. март 2016.

ZAPISNIK SA SEDNICE PREDSEDNIŠTVA ESS

Na sajtu ESS objavljen je Zapisnik sa 4. sednice predsedništva ESS.
Ceo zapisnik možete pogledati na sajtu, a ovde prednosim dve tačke:


3. тачка: Александар Јанковић је таксативно побројао активности:
- реализована је акција помоћи ЕСС Раденку Раковићу.
- ЕК ''Нова загонетка'' је издао бр. 43 и бр. 44 клупског Весника.
- са кућом Ringier Axel Springer“ d.o.o. потписан је уговор 1.10.2015.године и ЕСС је преузео сарадњу са новинама АЛО!
- издат је бр. 36. Гласника ЕСС.
- реализовани су 15. Сусрети енигмата Србије од 2. до 4. октобра 2015. године у Ваљеву.
- завршен је 10. ФЕЗ у организацији ЕК Ниш.
- ЕК Кикинда је у оквиру 30. Дана лудаје од 8. до 11.10.2015. године реализовао енигматски конкурс и организовао скуп енигмата.
- ЕК Бор је 22.10.2015.године, у сарадњи са Дечјим одељењем Народне библиотеке у Бору, организовао такмичење у решавању енигматских задатака за ђаке ОШ ''Станоје Миљковић'' из Брестовца.
- на 60. Међународном сајму књига, на штанду издавачке куће АЛМА, 30. октобра 2015. године традиционално се окупила група енигмата.
- ЕК Бор је 19.11.2015. године у оквиру ''Енигматске радионице'' одржао јавни час о енигматици ђацима ОШ ''Свети Сава'' у Бору.
-  у организацији ЕСС и ЕД ''Ђорђе Натошевић'' и уз помоћ ШК ''Студентски град'' и Клуба мисаоних игара ''Це22'' у Београду је 6.12.2015.године одржано Првенство Србије у квизовци.
- ЕК Бор је од 7. до 11.12.2015.године учествовао у ''Недељи правописа'' у Народној библиотеци у Бору.
- ЕК Бор је 24.12.2015. године у оквиру ''Енигматске радионице'' представио енигматске саставе ученицима ОШ ''Свети Сава '' у Бору.
- ЕК Кикинда је на локалној ТВ Рубин реализовао квиз ''Пет плус'' за основце.
- ЕК Кикинда је 24.12.2015. године добио Похвалницу општине Кикинда за остварене резултате на енигматским такмичењима.
- ЕД ''Ђорђе Натошевић'' је реализовао три кола Насловних анаграма.
- ЕК Кикинда је реализовао 2. и 3. коло Ананас купа.
- завршен је конкурс ЕСС поводом 30 година ЕСС.
- ЕК Ниш, ЕК ''Нова загонетка'' и издавачка кућа ''Алма'' издали су књигу ''Анадиплозе'' Марјана Радаковића.
- Енигмата Живомир Јевтић је издао четврту књигу ''Мој источник знања за енигматику''.
- Завршен је 7. Меморијал Србољуба Станковића - чика Станка у организацији ЕК ''Нова загонетка''.
- ЕК Кикинда је започео сарадњу са са подгоричком ''Побједом''.
- ЕК Кикинда је расписао 5. Меморијал Ђуро Кнежевић.
- енигмата Зоран Радисављевић је на блогу ШМЕК реализовао 14. Међународно првенство за анаграмисте.
- енигмата Зоран Радисављевић је на блогу ШМЕК реализовао Лигу решавача 2015. године у пет кола.
- Гордана Јовановић Шарић је победила на конкурсу за најбољу Винску песму.
- енигмата Динко Кнежевић је прикупио и у електронском облику разделио анаграме објављене у 2015. години.
- одржаван је и ажуриран сајт ЕСС.
Оценио је да су активности биле бројне и успешне, што је прихваћено акламацијом.

4. тачка: Александар Јанковић је изнео да међуљудски односи у савезу и даље нису добри и да се циклично обнављају сукоби. То је најочитије кроз расправе чланова председништва Зорана Радисављевића и Славка Бована, и да је коначно време да се са тим престане. Председништво треба прво то да расправи, да један другом кажу шта очекују од другог да би се спустила лопта. Подсетио је присутне на Саошштење ЕД ''Ђорђе Натошевић'' из октобра 2015. године у коме износи осврт на стање у ЕСС. Појављивање ранијег председника ЕСС Милорада Живанића на скуповима које организује ЕСС, на блогу Славка Бована у мајици са грбом ЕСС и на скуповима ЕК Кикинда, друштво сматра деловањем против ЕСС. Друштво је посебно незадовољно организацијом такмичења у састављању насловњака на блогу Славка Бована под називом Ананас куп јер такво такмичење сматра за свој заштитни знак. Даље, ЕД Ђ. Натошевић тражи да ЕСС реагује на овакве поступке и позива ЕК Кикинда да одустане од жалби на одлуке председништва. Предлажу: 1) да се М. Живанић уколико се појави на неком скупу које организују ЕСС или његови клубови или секције, прво замоли да напусти скуп, а затим, уколико је потребно, да се позове полиција; а клубове који неће да поштују ову одлуку треба одмах искључити из савеза; 2) да се ЕК Кикинда наложи да из свог чланства искључи М. Живанића, а ако то ЕКК не учини, да буде суспендован; 3) да се М. Живанићу забрани учешће на свим такмичењима које организују чланице ЕСС, укључујући и интернет турнире на блоговима.
Зоран Радисављевић је изнео да је такмичење у састављању Насловних анаграма специфично и да га је покренуло ЕД ''Ђорђе Натошевић'', а да га је Славко Бован преузео неколегијално, без консултација са оснивачем такмичења. Због тога су претрпели штету, јер им се смањио број такмичара. Славко Бован је дао значајан допринос такмичењу док је био члан ЕД ЂН, и при изласку из друштва је то ''вратио'' Жељку Димовићу, али је поново кренуо са такмичењем ''кад је чуо да ћу га убудуће ја реализовати''. Упоредио је то са поступком кад би неко паралелно са Меморијалом Чика Станко клуба ''Нова Загонетка'' организовао истоветно такмичење. У циљу смањења тензија предлаже да се више не потенцира то питање, тако што ће такмичења надаље организовати наизменично, у договору. Заузврат очекује да ЕК Кикинда повуче притужбе на одлуке председништва о ''двојним победницима''.
Славко Бован је тврдио да се не прича о суштини, већ о пропратним појавама. ЕК Кикинда је организатор актуелног 4. Меморијала Ђуре Кнежевића, а ЕД ''Ђорђе Натошевић'' нема везе са овим такмичењем. Такмичење у Насловним анаграмима је преузео јер је желео да се такмичење одвија, а оснивачи нису то чинили. Јавио је Жељку Димовићу да ће наставити - ако он не крене. ''Изричито сам рекао: ако Ж. Димовић не крене до 29. ја крећем од 1. до 15!'' Сада се десило да су се термини поклопили, код њега учествује 55 састављача, наставиће са организовањем. Никога не тера или спречава да се такмичи где жели. Упоредио је ситуацију са фудбалом који су измислили Енглези, али га сада сви играју. Такмичење се одвија на његовом блогу и он је реализатор од А до Ш. ЕК Кикинда са тим нема ништа. 
Мирослав Лазаревић сматра да не треба да буде свађа, већ да се о свему направи договор. Добар је предлог да се такмичење настави и организује наизменично, са поштовањем договорених термина. Уједно се осврнуо на вређање на блоговима која не иду у прилог афирмацији енигматике и енигмата.
Воја Додевски се такође такође осврнуо на рад блогова и да има много вређања и да би то требало смањити или потпуно избацити.
Миодраг Тошић је предложио да З. Радисављевић и С. Бован један другом прослеђују радове уколико им састављачи грешком упуте у термину кад нису на реду.
После још неколико коментара присутних, у истом смислу, Александар Јанковић је закључио да З. Радисављевић и С. Бован настављају такмичење у састављању Насловних анаграма и Ананас куп на својим блоговима, наизменично, на сваких два месеца. То је довољно за прикупљање и оцењивање радова. Тиме је један од разлога за сукобе скинут са дневног реда, па на блоговима треба престати са вређањима. 

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Четврта седница Председништва ЕСС одржана је у суботу, 23.1.2016. године у Београду, у ресторану Мажестик, Обилићев венац 28, у времену 11,00 – 15,00 часова.
Седницу је отворио Александар Јанковић, председник ЕСС, који је поздравио присутне и констатовао да седници, од 15 чланова председништва, присуствује 9 (Александар Јанковић, Љубиша Бановић, Владимир Шарић, Воја Додевски, Зоран Радисављевић, Момир Вученовић, Мирослав Лазаревић, Миле Јанковић и Златан Пупезин) и 5 чланова ЕСС (Радојица Јовичић, Миодраг Тошић, Славко Бован, Миодраг Иванишевић и Зорица Јаковљевић). Констатовао је да председништво може пуноправно одлучивати и за записничара предложио Владимира Шарића, што је усвојено. Предложио је следећи Дневни ред:
1. Усвајање дневног реда
2. Усвајање записника са 3. Седнице председништва ЕСС
3. Активности између две седнице председништва ЕСС
4. Допис ЕД ''Ђорђе Натошевић'' о Ананас-купу који се реализује на блогу Тупљење и оштрење
5. Финансијски извештај за 2015. годину
6. О сарадњи са листом АЛО!
7. Доношење одлука:
- о суфинансирању Првенства Србије у квизовки
- о суфинасирању издавања књиге о ФЕЗ-у
- о коришћењу приватног аута за потребе ЕСС
8. Конкурс поводом 30 година ЕСС
9. Такмичења током 2016. године под покровитељством ЕСС
10. Заказивање седнице скупштине ЕСС
11. Информација о 16. СЕС
12. Актуелна проблематика:
- висина чланарине у 2016. години

Slavko Bovan је рекао...

1. тачка : Дневни ред је једногласно усвојен.
2. тачка : Записник са 3. Седнице председништва ЕСС је усвојен једногласно.

Slavko Bovan је рекао...

5. тачка: Прелиминарни извештај дао је Владимир Шарић, који је истакао да је захваљујући сарадњи са АЛО! 2015. година завршена позитивно, са 29.893,45 динара на рачуну, а да ће се комплетан финансијски извештај презентирати на скупштини, после израде завршног рачуна.
Александар Јанковић је објаснио ситуацију око трошкова на 15. сусретима у Ваљеву. Пре сусрета стање на рачуну је било око 27.000,оо динара, од чега је 20.000,оо уплатила нишка општина Медијана за трошкове ФЕЗ-а и путне трошкове чланова ЕК Ниш. Тих 20.000,оо је требало на сусретима предати члановима ЕК Ниш. Трошкови израде пехара, награде граверу и превоза били су око 16.000,оо. Радња за пехаре је ове године тражила да се плати при преузимању робе. Плаћено је непосредно пред сусрете - од поменутих 27.000,оо, а преосталих 11.000,оо је предато члановима ЕК Ниш у Ваљеву. Разлику до ''нишких'' 20.000,оо у износу од 9.000,оо сносио је сам, а касније је то надокнадио од средстава сарадње са АЛО! Остало је да се види да ли ће Шаховски савез Србије као спонзор рефундирати обећаних 14.000,оо за пехаре, чиме би се финансијска ситуација поправила.
Воја Додевски је навео да су чланови ЕК Ваљево као домаћини 15. СЕС сами финансирали припреме и реализацију сусрета и да не траже од ЕСС никакву надокнаду.
Председништво се захвалило члановима ЕК Ваљево и једногласно прихватило поднете информације.

Slavko Bovan је рекао...

6. тачка: Александар Јанковић је упознао присутне са генезом сарадње са АЛО! од 2010. до 2015.године. Председништво се 18. маја 2015. године обратило писмом редакцији АЛО! Уследили су контакти, разговори, одлагања и 1.октобра 2015. године је потписан уговор са кућом Ringier Axel Springer“ d.o.o. Да привремено уређује прилоге у дневним новинама АЛО! и недељном додатку АЛО! РАЗБИБРИГА, испред ЕСС се прихватио Миле Јанковић. Позвани су сви чланови ЕСС да сарађују, без обзира на раније сукобе и клупску припадност. ЕСС доставља фактуре за предходни месец кући Ringier Axel Springer d.o.o., која је редовно уплаћује средства на рачун ЕСС. Јавно се објављују преглед радова и списак аутора за предходни месец. Пошто је ЕСС био у финансијским проблемима, аутори су се одрекли хонорара за октобар и новембар.
Миле Јанковић је доставио писани преглед радова и списак аутора за децембар 2015. године и предлог како да се расподели приспелих 43.500,оо динара.
Александар Јанковић је напоменуо да треба решити два проблема: питање уредника и начин исплате хонорара, пошто средства стижу на рачун савеза.
Воја Додевски се сложио да се хонорари исплаћују преко савеза, а пошто су мали износи треба видети како да се исплаћују у целости, без пореза, са чим се сложио и Миодраг Тошић.
Миле Јанковић је изнео да је постигнут квалитет у сарадњи са АЛО! и да је у раду било мало пропуста. Објаснио да постоји начин исплате хонорара, тако што би се правдала путним трошковима, дневницама и разним рачунима. Потребно је и да чланови савеза чланарину уплаћују појединачно на рачун ЕСС, јер се тиме најбоље доказује лично чланство и право на исплату поменутих дневница за седнице председништва, скупштине и др. Пошто је три месеца радио као уредник, предлаже да уређивање преузму Саша Чолаковић и Мирослав Цветковић, са којима је разговарао и који су се са тим сложили. Председништво је за уредника у сарадњи са АЛО! испред ЕСС одредило Сашу Чолаковића.
Мирослав Лазаревић сматра да да се трошкови могу правдати и рачунима за телефон, интернет, за оправку компјутера, замену тонера и преко других ситних рачуна.
Радојица Јовичић сматра да начин сарадње са АЛО! није добар, предлаже да се подлисци раде по клубовима, сваке недеље други клуб. Од хонорара који би припали УЕ ''В. Караџић'', 10% би оставило савезу. Предлог није прихваћен, са 7 гласова присутних чланова председништва против и 2 гласа за.
Славко Бован је изнео примедбу да у импресуму АЛО! РАЗБИБРИГЕ треба да пише име уредника који ради у име ЕСС.
Предлог Милета Јанковића о расподели хонорара за децембар председништво је једногласно прихватило, а Александар Јанковић се захвалио ауторима који су се одрекли хонорара у октобру и новембру 2015. године у корист ЕСС.

Slavko Bovan је рекао...

7. тачка:
7.1. Зоран Радисављевић је упознао присутне са током и резултатима Првенства Србије у квизовци које је одржано у Београду, 6. децембра 2015. године. Првенство су организовали ЕСС и ЕД ''Ђорђе Натошевић'', а помоћ су пружили Шаховски клуб ''Студентски град'' и Клуб мисаоних игара ''Це22''. Такмичење је било квалитетно, у две фазе, учествовало је 11 такмичара. Коначан пласман је: 1. Зоран Радисављевић, 2. Марко Обрадовић, 3. Бранислав Никић, итд. Председништво је једногласно одлучило да ЕСС подржи такмичење рефундирањем 2.833,оо динара организатору Зорану Радисављевићу, по рачуну за израђене пехаре и медаље који је доставио.
7.2. Председништво је једногласно донело одлуку да са 3.000,оо динара помогне издавање књиге ФЕЗ ЗАГОНЕТКЕ коју припрема ЕК Ниш, тако што ће средства уплатити на рачун Николе Пешића, који ће их користити за ситне рачуне.
7.3. Председништво је једногласно донело одлуку да се за потребе ЕСС користи лични аутомобил Александра Јанковића, председника ЕСС, рег. бр. KG060YR.
Одлуке формулисати као засебне документе.

Slavko Bovan је рекао...

8. тачка: Александар Јанковић је упознао присутне да се на Конкурс поводом 30 година ЕСС одазвало: 17 аутора са 20 укрштеница и 21 аутор са 58 анаграма. Поједини аутори нису водили рачуна о основним поставкама енигматског стварања и нису вршили селекцију радова. У току је оцењивање радова од стране 10 енигмата који нису учествовли у конкурсу, без имена аутора. Поједини енигмати нису желели да учествују у жирирању. Проглашење ће бити на наредној скупштини ЕСС.
Зоран Радисављевић је као члан жирија изнео да је квалитет радова био низак и да заслужује посебан осврт. Било је радова који нису ни на просечном нивоу.
Председништво је једногласно донело одлуку да се најбољи радови награде: три најбоље укрштенице са 3.000, 2.000 и 1.000 динара, а три најбоља анаграма са: 1.500, 1.000 и 500 динара.
Договорено је да се награђенима доделе и дипломе и захвалнице.

Slavko Bovan је рекао...

9. тачка: Александар Јанковић је истакао да потребу да се направи програм свих такмичења која се организују под покровитељством или у организацији ЕСС. За такмичења која су у програму ЕСС, савез би био одговоран за нихову реализацију и обезбедиле би се, зависно од могућности, одређене награде.
Зоран Радисављевић је нагласио да ће се растерећењем такмичарског дела сусрета смањити тензије. Од суштинског је значаја израда Програма такмичења, чиме би се успоставио ред. Предложио је да у Програм уђу: 1) Првенство Србије у састављању загонетака са 4 дисциплине - дописним путем. Резултати би се саопштавали и награде делиле на Сусретима енигмата Србиоје. 2) Првенство Србије у решавању загонетака би се као и до сада одржавало на СЕС. 3) Првенство Србије у састављању анаграма би се одржавало дописним путем или уживо на СЕС. 4) Првенство Србије у квизовки треба да се одржава уживо 1-2 дана. Треба ЕСС растеретити од превеликог броја такмичења.
Миодраг Тошић подржава идеје и мисли да на сусретима енигмате треба да се друже и размењују искуства и мишљења. Овако, половина се такмичи, а половина жирира.
Александар Јанковић: тешко је обезбедити жири за бројне дисциплине на сусретима; не могу у жири: домаћини због других обавеза, руководство савеза је у комисији за жалбе, гости, енигмати који желе да се такмиче, неки не желе да жирирају, неки су дошли ради упознавања града и дружења...
Закључено је да се до наредне скупштине припреме предлози за Програм такмичења ЕСС у 2016.години.

Slavko Bovan је рекао...

10. тачка: Договорено је да се седница Скупштине ЕСС одржи на Дан енигмата Србије 21.фебруара т.г. Јован Вуковић и Момир Пауновић су писали РТС, да на Дан енигмата у емисији Жикина шареница гостују представници ЕСС, па би у том случају скупштина била на Загонетну суботу 12. марта.

11. тачка: Александар Јанковић је упознао присутне да ће се 16. СЕС одржати у Чачку 26-28. августа. Од октобра је имао више разговора са помоћником градоначелника за културу и у Туристичкој организацији Чачка. Углавном, дају подршку и обећања, али ништа написмено и таксативно. Смештај ће бити у чачанском Студентском дому. Дом је нови, има сале за скупове и такмичења, собе имају купатило, интернет, клима-уређај... Пансион је око 1.850,оо динара. И Овчар Бања је подесно место за сусрете, али нема смештајне капацитете какви су потребни савезу. Удаљена је од Чачка 17 км. Како ће на сусретима бити мање такмичења, цело преподне у суботу учесници ће провести на излету у Овчар бањи. ТО Чачка је послала начелни план излета. Детаљније информације ће имати на скупштини.
Информација је прихваћена и председник ЕСС је овлашћен да настави разговоре у Чачку.

12. тачка: О висини чланарине за 2016. годину је вођена дискусија. Била су два предлога: да део за савез буде 300,оо динара (као досад) или 500,оо динара. Одлучено је да се на скупштини донесе коначно решење о висини и начину плаћања чланарине.

Седница је завршила рад у 15.00 часова. Из средстава ЕСС плаћено је 2.170,оо динара за по једно пиће присутнима.

Slavko Bovan је рекао...

Ovo gore je zapisnik po tačkama.

Slavko Bovan је рекао...

Meni je vrlo interesntna tačka 9. (o ukidanju takmičenje na SES). Slučajno se predlog poklopio sa odličnim uspehom EKK na SES-u u Valjevu.
Ako se ovaj predlog usvoji, biće to nova (treća) promena Pravilnika o takmičenjima za godinu dana, sve na predlog istog predlagača.

Slavko Bovan је рекао...

U zapisniku ne stoji, ali je rečeno da treba da se neke zvanične discipline ukinu sa SES-a, ali da se održe neka revijalna takmičenje.
Pitanje: Ako se ukida, zašto se ne ukine sve, a ako se ne ukida sve, onda je logičnije da se ukinu revijalne discipline?

Анониман је рекао...

"После још неколико коментара присутних, у истом смислу, Александар Јанковић је закључио да З. Радисављевић и С. Бован настављају такмичење у састављању Насловних анаграма и Ананас куп на својим блоговима, наизменично, на сваких два месеца. То је довољно за прикупљање и оцењивање радова. Тиме је један од разлога за сукобе скинут са дневног реда, па на блоговима треба престати са вређањима."

Da li ovo znači da su se Zoran i Slavko medjusobno vredjali?

Slavko Bovan је рекао...

Danas je predsedništvo EKK imalo kratak radni sastanak. Upućena su dva dopisa Enigmatskom savezu Srbije.