недеља, 12. јун 2016.

KO ISTRAJNO PLJUJE PO ENIGMI?

Lazarević i Vučinić


Ovih dana ovilježava se 65 godina „Enigme“ („Novosti Enigme“).  Na juče održanoj Skupštini „Nove zagonetke“, Miroslav Lazarević uručio je zahvalnice  Nebojši Vučiniću (glavnom uredniku) i Miodragu Tošiću (uredniku enigmatike). Koristim i ovu priliku da uredništvu i mnogobrojnim saradnicima čestitam vrijedan jubilej.
Ipak, povod ovog teksta je, u najmanju ruku, nespretno napisan tekst Miodraga Tošića, objavljen u „Vjesniku Nove zagonetke“.
Kada sam pročitao:
...Знатан број релевантних енигмата је позитивно оценио како садржај тако и квалитет «Енигме». Томе у прилог иде и то што је «Енигма» била на петом месту по рејтингу од све ревијалне штампе. Има и другачијих мишљења. На пример оно које истрајно негује секција ЕК «Кикинда» на свом блогу. Нело-гично је то што и њени чланови сарађују у часопису по којем «пљују»…
Bio sam više nego šokiran. Obećah čitaocima ovog bloga da ću ispitati šta je navelo kolegu Tošića da ovako nešto napiše. Najkraći izvještaj glasio bi: Tošić je malo promašio!

Ipak, evo opširnije opisanog jučerašnjeg razgovaranja (da prepričam).
Kada mi se pružila prilika da pokrenem ovo pitanje, drsko sam (priznajem!) upitao:
Da li uvaženi kolega Tošić zna značenje riječi “istrajno”?
Direktno ga upitah da mi pokaže objavu u kojoj je na TIO neko od članova EKK “pljuvao” po “Enigmi”. On mi uzvrati pitanjem: Kažeš da nije bilo?. Rekoh da sam do sada objavljivao samo pozitivne postove o Enigmi, te opet insistirah da mi kaže kada je to vidio, a on kaza ono što sam i pretpostavio: Nisam video jer ne idem na internet, ali su mi kazali da je bilo.
Kazah da nije bilo negativnih objava, a posebno nije bilo istrajnog pljuvanja od strane članova EKK. U diskusiju se uključio Miroslav Lazarević, koji, takođe, reče da ni on ne ide na blogove, ali da je čuo da je Mladen Marković  najmanje jednom neprimjereno govorio o Enigmi”na TIO.
Na ovu konstataciju upitah, da li to "najmanje jednom" znači ISTRAJNO od strane ČLANOVA EKK, te kazah da to nikako nije moglo biti u objavi, već, možda, u komentaru. Lazarević mi “održa lekciju” da sam to morao brisati. Naravno, odgovorih da jesam mogao da brišem komentar, ali ga upitah zašto on, kao urednik “Vesnika” nije brisao ovaj pasus M. Tošića, a on odgovori: “Pa, on je član mog kluba…nismo mislili da će ti ovo smetati..očigledno je da se ne misli na sve članove EKK i na tebe lično”. (Već tu zaključih da od diskusije neće biti ništa.)
Zgranut upitah: Zašto tako niste napisali? Ovako sada ovaj pasus se čita ovako: Članovi EK Kikinda, na čelu sa Pupezinom (koji je saradnik “Enigme”) svakodnevno “pljuju” po Enigmi i to na TIO, a Slavko sve to objavljuje. Kako li će sve to da shvati neki čitalac “Vesnika” za 5-6 godina?.
Opet odgovoriše da nisu mislili na EKK, ni na TIO, te da nije bilo nikakve zle namere.
Pošto očigledno dalja rasprava nema smisla, rekoh da vjerujem da nije bilo zle namjere, već da je tekst napisan jer Tošić ne razumije šta je objava, a šta komentar na blogu, te da svakako taj pasus nije istinit. Najavih da će EKK tražiti zvaničnim putam da se u narednom broju “Vesnika” ispravi ovaj navod, a da će TIO i ubuduće da piše korektno o svima pa i o “Enigmi”.

Zaključak: Ljudi sebi daju za pravo da, bez ikakvih argumenata, nekome (ovoga puta EKK) prilijepe “etiketu”, a onda se čude što se “etikatirani” čude i ljute.
U svakom slučaju – Nije bilo istrajnog pljuvanja po “Enigmi” na TIO niti će ga biti. Afirmativnih tekstova će biti (već uskoro, povodom proslave rođendana), biće i kritičkih osvrta na neke priloge, ako bude potrebe za tim, ali svakako neće biti “pljuvanja”.
(VAŽNA DIGRESIJA: Juče su mi čak četvorica kolega (prije mog obraćanja po ovom slučaju) u neobaveznim razgovorima kazali isto. Otprilike sva četvorica kolega rekoše - Šta ono Tošić piše? Pa to nije istina?  Svakodnevno sam na TIO i ništa onako nisam video.)
Slavko Bovan, gazda ovog internetskog okupljališta.


Lazarević i Tošić

8 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Pažljivi pretioci ovog bloga zapažaju da je ovo napisano ijekavicom. Dakle, ovo je moje lično viđenje "problema". Ako bude zvaničnog reagovanja EKK po ovom pitanju biće objavljeno onako kako se objavljuju zvanična obraćanja na ovom blogu.

Sneška је рекао...

E, PIJAN JE KOSTIM, RULJI POGON!

Luka је рекао...

UM GONIO NEPRIJATELJSKI "POJ"!!!

Mandrak је рекао...

Ako sam ja taj Mladen Marković koji je uzgred spomenut u ovom tekstu, sad bih mogao, recimo, da zamolim gazdu ovog bloga da više ne piše o meni na način koji podrazumeva omalovažavanje, odnosno da me više ne spominje u istoj rečenici sa izvesnim kumom Lazarevićem ili da više ne objašnjava šta je, kako i kada čuo, načuo ili isfantazirao neki auto-mehaničar u tregerašicama koristeći moje ime. Mogao bih, ali meni zapravo ne smeta čak ni to što od svih imena koja se u gornjem tekstu spominju jedino ime Mladen Marković nije boldovano (kad bi mi slučajno smetalo, verovatno bi mi ponajviše išlo na živce to što je boldovano čak ime i neke marginalne političke figure, izvesnog Vučkovića ili kako se već zove, koji je od kuma Lazarevića primio zahvalnicu ne-zna-se-zbog-čega).
Međutim, čak i ukoliko sam ja taj Marković, nemam prigovore, ništa mi ne smeta, i čak me zabavlja ponuđeno objašnjenje jer je 100 % u skladu sa rekonstrukcijom koju sam napravio već nekih pola minuta nakon čitanja etanolske paskvile (uopšteno govoreći, ne mora čovek da bude mnogo pametan da bi razmrsio ono što su dve budale zamrsile). Naravno, očekivao sam da kumovi negiraju "zle namere", samo nisam baš mogao da znam da li će reći da su sporni tekst napisali i objavili pod pritiskom zmaja koji bljuje vatru ili će tvrditi da misle nešto drugo, ali da je, eto, na papiru završilo nešto treće.
U svakom slučaju, dobro je što je razjašnjeno da su drugi članovi EKK - a ipak nevini, odnosno da ni dosledno, ni nedosledno nisu pisali ništa što ne slavi i ne uzdiže neznanje, nesposobnost i nekritičnost jednog tzv. urednika. To sam u nekom trenutku uradio jedino ja, ali bez prostačkih, kamiondžijsko-automehaničarskih uvreda i špiritusno izvitoperenih podataka kakve je tzv. urednik upotrebio u svom obraćanju enigmatskoj javnosti.

Slavko Bovan је рекао...

Da se zna- Neboldovanje imena i prezimena bilo je slučajno.

Радоја Рацановић је рекао...


Чуј, не иде на интернет и не разликује објаву од коментара на блогу, а напише такву квалификацију само на основу рекла-казала!
О, Србијо, земљо међу шљивама!

N. Petkovski је рекао...

Ne zelim da se ukljucujem u raspravu oko ovoga (najmanje zato sto sam i ja clan EKK), ali me zagolicalo da se tvrdi da je o "Enigmi" i uredniku na TIO napisano takvo nesto. Redovno citam sta je sve napisano na blogovima i ne secam se da sam procitao takvo nesto. Ipak, ako sam i procitao, pa zaboravio, da bih zadovoljio svoju radoznalost, pretrazio sam sve ranije komentare na TIO i nasao da je 24 maja 2016 godine objavljen napis "Tekst glavnog urednika Enigme" (poduzi tekst kojim se on osvrce na "Enigmin" jubilej) i da je na tu objavu usledilo 4 (cetiri) komentara u kojima veze nema o onome sto se pise - nekakva pljuvanja i slicno. Cak nigde nema ni imena Mladena Markovica. Potrazio sam i na blogu Mladena Markovica, ni tamo nema nista slicno. Pa se sad postavlja pitanje ko je izmislio sve ovo i koja mu je bila namera.

Izvinjavam se ako je ipak negde pisano o tome (o pljuvanju), ali ja nisam uspeo da pronadjem taj komentar.

Mandrak је рекао...

Nikola, kad se Novo slikao sa gosn Tanasijem (u martu, ne mogu da tražim), istina je da sam ja na ovom blogu izneo neke ne baš pohvalne stvari o bradatom gospodinu u tregerašicama i časopisu koji uređuje. Međutim, ne znam da li se može govoriti o pljuvanju, jer ako npr. napišem da je limun žut ili da je Stivi Vonder slep ili da je Tošić nepismen i da favorizujući svoje "otkriće" - starog Tanasija -propagira bofl enigmatiku, vređa čitaoce, kao i ozbiljne saradnike, ponajviše one koji su godinama slali humanitarnu pomoć i besplatno održavali nivo Enigmi dok je ovog Vučkovića koji je dobio zahvalnicu bolelo uvo za njih (nisam ja najistaknutiji, da se razumemo, bilo je i humanijih od mene) - pljuvanja realno nema. To su samo činjenice. Međutim, ako me gospodin dovoljno isprovocira (a slutim da će u narednom broju vunovlačarskog glasila opet čačkati mečku, jer to radi već nekoliko puta zaredom), ja mogu njemu za ljubav da nastavim da se bavim ovim slučajem.

No, ovde imamo problem druge prirode. Sve što sam na svom ili ovom blogu pisao o njemu i Enigmi je potpisano, tj. odgovoran sam jedino ja, Mladen Marković (ako treba, još jednom potpisujem). Sa tim nema ništa ni Bovan, ni TIO, ni EKK, niti bilo koji član kluba, i zaista nema smisla javno prozivati nekoga ko uopšte nije učestvovao u hvaljenju ili kuđenju. Koliko sam shvatio, krivica je nađena u tome što ga niko od vas nije branio - ali sama ta činjenica valjda dovoljno govori o sporu. Na primer, kad sam prvi put pisao o radovima gosn Tanasija koji su toliko skaradni da za 65 godina postojanja Enigme takvi još nisu štampani, i kad sam primetio da je taj autor postao najzastupljeniji, te da je kvantitetom (o kvalitetu da ne govorim) počeo da vređa saradnike kao što su Besničanin i Zekić - zašto se niko nije našao da kaže: "Pišeš gluposti, to nije tačno!?" Pa, prvo zato što većinu članova EKK - a Enigma uopšte ne zanima, a drugo, zato što je to što sam napisao istina (potpisujem još jednom). Prosto. Uostalom, ako ostavimo po strani druge autore (Besničanin i Zekić su pomenuti samo kao ozbiljni saradnici, i ne osporavam da su oni možda zadovoljni tretmanom) - u jednom momentu je postalo izvesno da ja za 1000 dinara ne mogu da dozvolim nekom auto-mehaničaru sa uličnom dorćolskom da me ponižava tako što će objavljivati 2-3 moja rada u paketu sa masom najamaterskijih sastava koje sam u životu video (a koje potpisuju gosn Tanasije i sam tzv. urednik). Znate, trudite se godinama - bilo besplatno ili za 1000 dinara tj. takođe besplatno - da šaljete pristojnu saradnju, i onda tzv. urednik nađe na ulici ili u kafani nekog polupismenog starca, te ga za mesec-dva učini glavnim saradnikom, generalno spusti kvalitet enigmatskog sadržaja na nivo neviđenog amaterizma, i dovede vas u situaciju da se stidite što ste saradnik Enigme!

U svakom slučaju, sve to što je meni smetalo i što me ponižavalo je okončano tačkom, tu problema više nema, neka Tošić radi šta hoće i kako ume (uzgred, ako neko nalazi da je njegovo uredničko ponašanje normalno i ispravno - neka slobodno sarađuje, to se mene ne tiče), a ako je odjednom poželeo da piše o meni, valjalo je da se drži činjenica i da ne udara na grupu pokušavajući da se obračuna sa pojedincem.