среда, 8. јун 2016.

VESNIK NOVE ZAGONETKE


Povodom Skupštine "Nove zagonetke", zakazane za subotu 11. juna, objavljen je 46. broj "Vesnika". (PDF se može pogledati na sajtu ESS)

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

U Vesniku je i teskt Miodraga Tošić o Enigmi u kome ima i sledeći pasus koji me zabezeknuo:

...Знатан број релевантних енигмата је позитивно оценио како садржај тако и квалитет «Енигме». Томе у прилог иде и то што је «Енигма» била на петом месту по рејтингу од све ревијалне штампе. Има и другачијих мишљења. На пример оно које истрајно негује секција ЕК «Кикинда» на свом блогу. Нело-гично је то што и њени чланови сарађују у часопису по којем «пљују»... (U nastavku ima još štošta na ovu temu)

Jedva čekam subotu da mi uvaženi kolega Tošić lično kaže na kakvo pljuvanje od strane EKK na ovom blogu misli, a posebno da mi kaže ko mu je nešto pogrešno prepričao jer se on stalno hvali kako on nikada ne ide na blogove, pa ni na TIO.

Slavko Bovan је рекао...

Lično mislim da je TIO sasvim korektno pratio sve aktivnosti Enigme (ako, uostalpm, i svih ostalih). Nije se nikada desilo da nešto nisam objavio, više puta je objavljen prilog iz Enigme, bilo je više puta skretanje pažnje na dobre priloge u "Enigmi". Moraće mi kolege u subotu objasniti značenje i pozadinu ovakvog pisanja. Napisati da EKK i TIO "pljuju" po Enigmi, u najmaju ruku je neutemeljeno i zlonamjerno. (Biram riječi, iako me ovo baš ljuti).

Slavko Bovan је рекао...

Ali, da ovaj nesmotreno napisan pasus ne bi prevagnuo, preporučujem da pogledte Vesnik. Ima mnoštvo sadržaja, a među njima i ove dvije strane koje prilažem.

Slavko Bovan је рекао...

Zamoliću kolege, koji imaju volje i vremena, da probaju na ovom blogu da nađu to "ISTRAJNO PLJUVANJE PO ENIGMI".
Možda sam ja subjektivan, ali to ne nalazim. Ako šta nađete, javite mi da i ja znam kako bih mogao što je moguće otvorenije i jasnije razgovarao u subotu sa kolegom Tošićem (i njegovim podstrekačima) po ovom pitanju. Vrlo mi je važno.

Andon Koloski је рекао...

Овде је 100% по среди нека грешка. Сви који пратимо овај блог можемо потврдити да, ни једним директним или индиректним прилогом, часопис ,,Енигма" није омаловажаван. То што ,,Енигма" није пуно спомињан на овом блогу је резултат вероватно томе што уреѓивачки тим ,,Енигме" није пуно интерактиван, а то значи не сараѓује у интернетским енигматским дешавањима: турнири у решавању, састављању, комантарима, дружења, презентације по школама...
Али, верујем да ќе Славко у суботу добити јасан и исправан одговор да је посреди нека грешка и то објавити на овом месту.Поздрав.

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, Andone.

Mandrak је рекао...

Gospodin Tošić (nazovimo ga tako), iako ni na ovom, ni na bilo kom blogu mesecima ni uzgredno nije spomenut, zapravo traži pažnju. On želi da se piše o njemu, možebiti da se navukao na laskanje koje mu je bilo upućeno u nekom već zaboravljenom kontekstu, i sad se, eto, džilita i lupeta bez ikakvih kriterijuma, uživljen u ulogu urednika kao matori majmun u cirkusku tačku (ovo je poređenje po sličnosti, ne uvreda).

Osećam obavezu da ukratko objasnim članovima EKK - a da su oni u tom nekritičnom pismu tj. molbi za pažnju džumle spomenuti samo kao moji klupski drugari. Vi ste, nažalost, kolateralna šteta. Razume se da nikada niste pisali rđavo o g. Tošiću i Enigmi koju je on, u svom životnom i enigmatskom rasulu prisvojio do posesivnosti - ali upravo je u tome problem: on želi da mu pisanjem potvrdite da postoji, da vredi! Razumete? Kao kad lud čovek uobrazi da njegov izmet vredi milion dolara. U ovom slučaju, gospodin je posebno pogođen činjenicom da se EKK kao klub uopšte ne kreće u njegovom pravcu (i u pravcu njegovog feseca). I on sada, jadnik, misli da sam ja za to kriv.

Elem, ne verujem da sam dovoljno stručan da bih mogao da izađem na kraj sa jednim tako komplikovanim slučajem, ali koristim priliku da se izvinim svima koji su u oktobru 2013. čitali tekst o g. Tošiću na blogu Enigmagika. U tom tekstu nije rečeno da je on "jedan od najboljih srpskih enigmata", a i da jeste, tada nije bio na mestu urednika (jer njegov konfabulirani tekst falsifikuje hronologiju, te taj slučaj navodi kao poltronisanje... ali se u tekstu ne navodi da je izvesni kum Lazarević bez mog odobrenja kasnije taj tekst štampao u svom vunovlačarskom glasilu). Enigmu je, u vreme kada sam ja bio početnik, uređivao pokojni Milan Šaban i ja sam kao radio potpuno besplatno oko 2, 5 godine. Objavljivano je do 10 mojih radova po broju. Te pare su kasnije nekome uplaćene, ali g. Tošić valjda u svom otvorenom pismu nije stigao da se pozabavi tim glupostima. Po nejgovoj iskonstruisanoj priči , on je meni - početniku - docnijem pljuvaču - dao priliku koju niko OD VAS nije imao. Kakvu priliku? Priliku mi je dao Šaban, i ja sam zaista radio ono što je malo ko hteo: pomagao Enigmi da ne crkne... ali to su mogli SVI. Gde je tu g. Tošić i gde je prilika? Prilika za šta? Inače, on je u to vreme objavljivao najviše 2 rada po broju (jer nije koristio svoju priliku da više radi besplatno, jašta). I na kraju je, po toj njegovom etanolskoj fantaziji na slobodnu temu, ispalo da je on taj kome se neko šlihtao za nešto, koji je primao početnike, davao im prilike i stavljao tačke! Vau, bravo! Kakav uspeh za jednog besposlenog auto-mehaničara koji ne ume da uključi kompjuter!

Elem, hteo sam da ostavim opsežniji i oštriji komentar, ali sam u međuvremenu shvatio da je g. Tošić, u paketu sa tom megatiražnom Enigmom, Tanasijem, Vučkovićem i onim nesrećnim slovoslagačima u ćumezu bez prozora zasta tragično nebitan, i bez obzira na to što me ophrvalo sažaljenje - mislim da sam ga već dovoljno častio na svim nivoima da nema smisla da ga dalje oobasipam pažnjom. Meni je važno da Enigmi ništa nisam ostao dužan (jer bi u tom slučaju dug mogao da se prelije na EKK), a sve što oni meni duguju, poklanjam u humanitarne svrhe, jer mislim da je zaista sevap pomoći takvima.

Uzgred, pošto mi se dva puta u životu desilo da me nazovu poltronom, i to su oba puta učinili mentalno razoreni hronični alkoholičari (jedan na mom blogu ili na ovom, nije ni važno, a drugi u vunovlačarskom glasilu Vesnik), zamolio bih neku solidniju osobu (čak ne mora da bude ni mnogo solidna, dovoljno je da ne bude pijandura) koja će potvrditi njihova zapažanja i navesti bar jedan iole smislen primer. Važno mi je to.