среда, 29. мај 2019.

NAJBOLJI BUŠMAN SA UNE

Kvizorama broj 1416, 25. V. 2019.
(Preuzeto sa bloga Nedjeljka Nedića)

20 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo je sastavljeno za ograničeno vrijeme, bez pomagala?!

Po mom mišljenju, zaslužuje sve moguće pohvale!

Vjeko Hudolin је рекао...

Križaljka je odlična, bravo Borise!

Vjeko Hudolin је рекао...

Boris mi je rekao da je križaljku na natjecanju radio bez pomagala - samo olovkom i gumicom. Vrijeme predviđeno za sastavljanje bilo je 2 i pol sata, Boris je križaljku završio za otprilike 2 sata. Majstor je majstor! Čestitke Borisu u ime Zagonetačkog kluba Dragalić.

Svetlana је рекао...

Svake godine nailazim na ovaj naziv, a još uvek ne znam šta je to. Može neko da mi objasni šta je bušman? :)

Dejan Minić је рекао...

Svetlana, to ti je ovo što se crni:)

Tako engimate u žargonu zovu klasičnu ukrštenicu / križaljku sa crnim poljima.

Svetlana је рекао...

Hvala, Dejane!
A ja uporno pokušavala da pronađem po čemu se ovo razlikuje od obične ukrštenice. :D

B је рекао...

Svetlana,
postoji prava enigmatska legenda kako je klasična križaljka dobila naziv bušman.
Pok. Marijan Kancelarić (urednik "Džepne križaljke", i, kažu, najstroži enigmatski urednik ikada), jednom je, nezadovoljan križaljkom koju mu je donio suradnik (aludirajući na prevelik broj crnih polja u liku), izjavio: "Što si mi uopće donosio tog bušmana ..."
Priča se proširila, a ime je ostalo do današnjih dana ... :)

Svetlana је рекао...

Onda Boris nije trebao da pobedi - jedva ima crnih polja. :D

Belirac је рекао...

Ne bih ja rekao da naziv "bušman" označava klasičnu ukrštenicu / križaljku s crnim poljima, a niti križaljku s puno crnih polja...

N. Petkovski је рекао...

Koliko je meni poznato tadašnji urednik Boris Janković je nekom saradniku koji mu je ponudio klasičnu ukrštenicu, a koja je imala dosta crnih polja, rekao: "Crna ti je k'o Bušman" (Bušmani su crnački narod u Africi). Ne znam da li je on prvi upotrebio ovaj izraz, ali se odonda za klasičnu ukrštenucu uporebljava izraz "bušman".

Belirac је рекао...

Mislim da ni Nikolino tumačenje nije tačno, a kako se ne javlja niko ko zna pravo značenje enigmatskog termina "bušman", ja ću prenijeti samo jedan citat iz zbirke enigmatskih naziva:

bušman-ukrštenica. "UKRŠTENE reči u čijoj se strukturi nalaze jedna do druge tri ili više reči popularno se zovu 'bušman ukrštenice'. Kod ovog rada autor je uspeo da ukomponuje pet reči od 15 slova i to je ujedno rekord u jugoslovenskoj enigmatici." (U naslovu pogrešno: Rekordna "bošman" ukrštenica). (Novosti-Enigma", 1673, 4).

Zdravko је рекао...

Bilo bi dobro da se Hajro oglasi svojim razmišljanjem u vezi ovog pojma. Na kraju krajeva, on je taj koji organizuje ovaj susret enigmata, a jedna od enigm. disciplina je sastaviti BUŠMANE.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Zamolio bih komentatora čiji sam komentar obrisao, a koji je takođe, prije nekoliko minuta napisao komentar (anonimni) na još jednom blogu, a živi u gradu sa velikom rijekom, da to ne čini. (Ne da ne živi u gradu sa velikom rijekom, već da ne piše anonimne komentare).
Bespotrebno trošim energiju na brisanje, a šteta za komentar koji JESTE bio konstruktivan (Ovaj ovdje. Onaj tamo nije)

Belirac је рекао...

Čudno da još uvijek nemamo definiciju enigmatskog termina "bušman".

Gojko је рекао...

Bolje i bušman nego dušman

Danko је рекао...

Dok se Hajro ne javi sa svojim komentarom da iskoristim "guzvu u sesnaestercu" te postavim jedno pitanje. U koju se kockicu upisuje apostrof ili se uopste upisuje ? Naprimjer u nazivu filma : I´m Fine . Da li apostrof ide u kockicu slova "I" ili ima posebnu kockicu ili u kockicu sa slovom "m" ? Unaprijed hvala !

Hajro је рекао...

Ja sam ovdje samo organizator, teško da mogu značajno pomoći odgonetanju priče o imenu meni najdraže enigmatske vrste. Dosadašnja praksa bušman određuje kao klasičnu križaljku sa ucrtanim crnim poljima i klasičnim obrojčenjem (meni najdraže ako je u crnim poljima). Format je uvijek cijelom širinom magazina revijalnog formata (A4 ili blisko tome). Ne znam odgovor na pitanje je li bušman i visoki format, nekako se ustalilo da je to samo položeni lik cijelom širinom pomenutog formata.

Evo i da zamolim za oprost što kasnim sa izvještajem sa Une, poklopile me druge obaveze, radim na tome.

Belirac је рекао...

Hajrin opis pojma "bušman" slaže se s onim kako bih ga i ja opisao. Mislim da je taj pojam nastao u redakciji "Kviza" pa bi nam to mogli potvrditi nekadašnji "Kvizovi" urednici, ali su svi oni vrlo neaktivni na enigmatskim blogovima...

Slavko Bovan је рекао...

Danko, smatram da je najednostavniji odgovor na tvoje pitanje - NE UVRŠTAVATI! :)

Nešto je slično kao sa brojevima ("1984").