среда, 20. новембар 2019.

JOŠ JEDNA KNJIŽICA „ČVORA“


ZD „Čvor“ je predstavio zagonetačkoj javnosti i šestu knjižicu ove godine. To je još jedna bibliografija koju je pripremio Stjepan Horvat a uredio Boris Antonić. Radi se Bibliografiji zagonetaka časopisa „Enigmatske novine“ (1952.), jednog od sedam časopisa koji su izlazili neposredno poslije Drugog svjetskog rata.
Knjižica ima 30 stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama i njihovim autorima objavljeni u časopisu „Enigmatske novine“. Ovaj časopis izlazio je u drugoj polovici 1952. godine kao tjednik, a otisnuto je svega deset brojeva. U njemu je surađivalo četrdesetak zagonetača a objavljeno je više od tri stotine zagonetaka (križaljke, rebusi, premetaljke, posjetnice, ispunjaljke, magični kvadrati, piramide i dr.). Bibliografija je rađena po do sada već ustaljenom sustavu tako da su podaci objavljeni u sljedećim poglavljima: Kalendarij izlaženja brojeva „Enigmatskih novina“, Autori i zagonetke, Abecedni popis autora zagonetaka, Odgonetke zagonetaka u „Enigmatskim novinama“, Nagrađeni odgonetači u „Enigmatskim novinama“, Zagonetački tekstovi I Nazivi zagonetaka. Na kraju u dijelu Najaktivniji suradnici „Enigmatskih novina“ otisnuto je šest fotografija najvrednijih suradnika Božidara Henigmana, Branka Lipanovića, Borivoja Jurkovića, Dragutina Dimca, Antona Ferderbera i Zlatana Čopa. U knjizi je objavljeno i nekoliko kopija stranica sa zagonetkama te jedna zanimljiva fotografija koju je autor dobio od Borivoja Dovnikovića.
Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 50 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 70 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.
Za uplate izvan Hrvatske cijena je 10 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swift code: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

1 коментар:

Бранислав Никић је рекао...

PANTELIJA HVATA PREPELICE