петак, 11. јун 2021.

PISMO SASTAVLJAČIMA

Piše: Željko Petrović

Izdavačka kuća Fibis Media D.O.O je novoosnovana firma sa sedištem u Beogradu. Osnovna delatnost joj je štampanje i izdavanje enigmatskih i časopisa za decu, kako putem tradicionalne štampe tako i digitalno. Posle dugog boravka u inostranstvu želja nam je da stečeno znanje i iskustvo upotrebimo za razvoj i afirmaciju autorskog stvaralaštva, enigmatskog i svakog drugog (za potrebe dečijeg časopisa koji će svetlost dana ugledati u septembru okupili smo izuzetnu ekipu pisaca i ilustratora sa prostora Srbije i čitavog regiona).

Naša ideja vodilja što se tiče enigmatskih izdanja je da pokušamo napraviti časopise sa kojima će biti zadovoljni prvenstveno čitaoci, zatim vi kao autori a na kraju i mi kao izdavači. Pošto je na našem tržištu zavladao trend "uradi sam" izdanja, uz svo dužno poštovanje, mislimo ipak da bez raznovrsnosti nema ni kvaliteta. Zato nam je izuzetno stalo da se u našim časopisima pojavljuje što više autora, kako onih iskusnih tako i nekih novih koji svojim radovima to zaslužuju. Nismo opterećeni nikakvim podelama koje su, nažalost kao što smo primetili, zavladale u enigmatici i vrata naših časopisa biće uvek otvorena za sve. Zato pozivamo i vas da nam preporučite kolege za koje smatrate da bi svojim radovima obogatili naša izdanja, biće nam zadovoljstvo imati ih kao saradnike. Nažalost, ekonomska situacija je takva kakva je i teško je spojiti nisku prodajnu cenu časopisa i neke realne iznose honorara, ali i tu ćemo pokušati da budemo maksimalno korektni jer znamo da bez zadovoljnih autora nema ni kvalitetne enigmatike.

Prvi enigmatski časopis zvaće se "Astro Skandi" i biće kombinacija skandinavki i mesečnog horoskopa. Izlaziće mesečno, na 36 strana i želja nam je da po nivou težine spada u kategoriju „lakših“, sa pitkom ali jezički bogatom enigmatikom. Za njega su mnogi od vas već dobili porudžbinu od Slavka i nadamo se da vam ne predstavlja problem način na koji smo odlučili da radimo. Pošto smo hteli da izbegnemo "standard" koji je zavladao u većini enigmatskih časopisa ("naš pevač sa slike"), želja nam je da teme budu raznovrsne, dobro osmišljene i kvalitetno ilustrovane, tako da je od samog početka u njihovu izradu uključen i grafički dizajner. Novost je i da smo odlučili da uz svaku skandinavku objavimo i ime i fotografiju autora, kao i da označimo nivo težine. Nadamo se da nemate ništa protiv!

Uporedo sa štampanim izdanjem, razvija se i platforma za internetsko izdanje gde bi čitaoci koji kupe štampano izdanje mogli da rešavaju ukrštenice i u digitalnoj formi. Tu će se naći i nagradno takmičenje za sve čitaoce sa dosta vrednim nagradnim fondom (televizori, kućanski aparati i sl).

Eto, nadam se da je ovih nekoliko rečenica dovoljno da dobijete približnu sliku o Fibis Media, ko smo i kakvi su nam planovi. Ja, Željko Petrović, koji sam najveći "krivac" za sve ovo, mnoge od vas poznajem i lično i biće mi drago da skinemo prašinu sa prijateljstava koja su pokidana mojim odlaskom u Švedsku. Nažalost, odavno sam ispao iz enigmatskog koloseka, posvetio sam se kompjuterima i programiranju, ali sam uvek ostao zahvalan enigmatici jer znam da mi je ona puno pomogla u životu.

Pozdravljamo vas sve, zahvaljujemo na iskazanom interesovanju i iskreno se nadamo da je ovo početak jedne uspešne i dugotrajne saradnje! 

Fibis Media D.O.O.

Oslobodjenja 28

11090 Beograd-Rakovica

enigmatika@fibis.rs

22 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Više posjetilaca TIO su tražili obraćanje izdavača. Evo!

Neki Tip је рекао...

Još jedan zagonetač koji je bio član ZDČ od 22. lipnja 1986. godine u vrijeme kada je još bio učenik. Vjerojatno je i prve radove objavio u Čvor Križaljci i Skandi Čvoru 1988. godine. A Skandi Čvor će dobiti još jednog imenjaka (eto kako sam u svijet enigmatike uveo novu riječ popularniju od Rebusa, Zagonetke, Sfinge i sl. enigmatskih imena). Sviđa mi se što će se pokušati raditi s mladima, ali se bojim da je to danas više nemoguće ... Sretno!

Belirac је рекао...

Citat:
("Astro Skandi") "Izlaziće mesečno, na 36 strana i želja nam je da po nivou težine spada u kategoriju „lakših“, sa pitkom ali jezički bogatom enigmatikom."
Pohvaljujem!

Zdravko је рекао...

Sretno "Astro Skandiju", a i ostalim Fibisovim časopisima. Želim im svijetlu izdavačku budućnost.

Gojko је рекао...

SAD KORISTAN

Zdenko је рекао...

SRODAN TISAK!

Slavko Bovan је рекао...

Skandinavke su već završili:
1. Žarko Đokić
2. Dinko Knežević
3. Jovan Nedić
4. Krsta Ivanov
5. Nebojša Dragomirović
6. Miloš Milićević
7. Nikola Petkovski
8. Zdenko Ćavar
9. Nevenko Soldo
10. Mladen Marković
11. Aldin Kadrić

Slavko Bovan је рекао...

12. Milan Vuković
13. Branislav Nikić

Slavko Bovan је рекао...

Autori treba odmah da pošalju broj svog tekućeg raćuna. Oni koji nisu iz Srbije šalju devizni račun.

Slavko Bovan је рекао...

14. Nedjeljko Nedić

Slavko Bovan је рекао...

15. Radoja Racanović

Slavko Bovan је рекао...

16. Branko Milovanović

Slavko Bovan је рекао...

17. Zdravko Kubat

Slavko Bovan је рекао...

HITNO.
Autori koji nisu poslali svoj broj računa (devizni ako niste iz Srbije) da to pošalju odmah.
Na spisku je takvih sedmorica. Svi ste dobili mejl, ali izgleda ne čitate poruke!

Slavko Bovan је рекао...

Inače, u međuvremenu spisak autora je znatno proširen, neki bi kazali znatno pojačan. Sad mi spisak nije pri ruci, ali pošto je kompletiranje prvog broja skoro gotovo (samo da se upajuju još 3-4 strane) vjerujem da će svi (i izdavač i učesnici u prjektu i rješavači) biti zadovoljni.

Za koji dan će i pratioci TIO imati priliku da analiziraju gotov ropizvod.

Миле Јанковић је рекао...

Može li jedno pitanje, nezavisno od ovoga, šta je sa onom hrvatskom Enigmom, da li je izašao prvi broj.

Slavko Bovan је рекао...

Može pitanje, a može i odgovor.
ZG Enigma prvi broj je urađen i poslat, a izdavač je javio da trenutno ima neki drugi (unosan) posao te da je list na "čekanju" jer mu je prioritet to drugo (nisam pitao šta).
Uplaćena je akontacija za prvi broj jer je bio takav dogovor prije početka posla. Dogovor o akontaciji je bio na inicijativu izdavača.
Ćekam signal iz ZG.

Odgovorih.

Миле Јанковић је рекао...

Hvala na odgovoru.

Slavko Bovan је рекао...

Još petorica da pošalju račune (Znaju oni, da ih ne popisujem ovdje!)

Slavko Bovan је рекао...

čekaju se još dva računa.

Slavko Bovan је рекао...

Statistika prvog broja (autori):
Srbija 15, BiH 10 (6 Federacija, 4 R Srpska), Hrvatska 3, Slovenija, Mekedonija i Norveška po 1

18 članova EK "Kikinda".

Zdravko је рекао...

E pa ništa drugo nego da poželimo Astro Skandiju uspješan start :-)