понедељак, 18. април 2022.

ACTA AENIGMATICA (211)

Kategorizacija odgonetača 1986. (7)

Piše: Stjepan Horvat

Već u nekoliko nastavaka objavljujem dokumente vezane za pojedina odgonetačka natjecanja iz 1986. godine. Želja mi je da se objave dokumenti koji pokazuju s koliko entuzijazma se pristupalo nekim drugim enigmatskim aktivnostima, kao što su natjecanja autora i odgonetača, te kako se sustav tih natjecanja unapređivao i kako se razvijao na pojedinim područjima bivše države. Iz njih možemo iščitavati brojna imena osoba kojima je enigmatika bila hobi te kulturna i obrazovna zabava.

U 1986. godini održana su brojna natjecanja odgonetača koja su kategorizirana, a odgonetački turniri bili su sve jači i kvalitetniji. U arhivi imam desetke zapisnika s natjecanja, a ovdje sam objavio samo neke od njih. Tako i za ovaj nastavak imam prilog koji će omogućiti istraživačima da točnije srede podatke vezane uz sudjelovanja pojedinaca na nekim okupljanjima.

Prvenstvo odgonetača Jugoslavije za 1986. godinu organizirano je na širokoj osnovi, od klupski natjecanja, preko četvrtfinalnih i polufinalnih natjecanja članova klubova s područja pojedinih tadašnjih republika do finalnog natjecanja održanog u okviru godišnjeg druženja zagonetača – Susreta zagonetača Jugoslavije. Osamnaesti po redu Susreti zagonetača i odgonetača Jugoslavije održani su u Lipiku 26. i 27. rujna 1986. godine.

Pored već tradicionalnih natjecanja autora zagonetaka, i odgonetači su imali finalno natjecanje u okviru Prvenstva odgonetača Jugoslavije. U finale su se plasirala dvadeset i trojica odgonetača, a u konačnici je sudjelovalo njih dvadeset i jedan. Titulu odgonetačkog prvaka Jugoslavije ponio je Željko Jandragić, tada član ZD Čvor iz Bjelovara s osvojenih 98 bodova. Devet bodova manje ostvario je Darko Galić, član ES Vazak iz Varaždina, i tako se plasirao na drugo mjesto. Treće mjesto, s dva boda manje od drugoplasiranog (87), osvojio je Stjepan Orešić iz Zagreba, član ZD Čvor. Četvrti je bio Ranko Skopal, član Enigmatskog udruženja Zagreb. O poretku od petog do osmog mjesta odlučilo je vrijeme jer su sva četvorica odgonetača ostvarili po 80 bodova: Stjepan Horvat, Demetrije Filić, Margareta Totić i Zdenko Bakotić. Ostale sudionike, osvojena mjesta i bodove možete pogledati u prilogu.

Gotovo svi sudionici ovog finala imali su određenu odgonetačku kategoriju pa je u konačnici turnir ima vrijednost od 2,81, odnosno bio je A-kategorije. Na njemu je troje odgonetača steklo više kategorije: odgonetač A-razreda postao je Stjepan Horvat (ZD Čvor), a odgonetači B-razreda postali su Duško Laštro (EK Orbis) i Predrag Bošnjak (EK Ero).


 

Нема коментара: