петак, 9. децембар 2022.

JOZIĆEVA SKANDINAVKA

Skandi Feniks broj ‚216, 01.11.2022.

 Prilog: Jovan Nedić

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Žurim na snimanje kviza 5+, pa me to asociralo da upišem tu ocjenu za ovu skandinavku :)

(Ocjene su od 1 do 5).

PS. Danas snimamo dvije emisije i sutra još dvije.

Belirac је рекао...

Lijepa križaljka.

Slavko Bovan је рекао...

Skandinavka je dokazano lijepa jer da ima kakvu manu, za ovih 24 sata ova objava bi imala 342 komentara.

Tonci M је рекао...

Odličan, izbrušen Željkov uradak:
središnja kombinacija je sadržajno bogata (TRŠĆANI/KRŠĆANIN, STOGODIŠNJAK/PITA S VIŠNJAMA), završena lijepim pojmovima (SVINJARIJA, DOBROTVORKA, STAROVRIJEMAC (!), KOTROMANIĆ, VANJA RADAUŠ, TIJANA ĆETKOVIĆ, BIKSVITI), te proširena u ostatak mreže stvaranjem dobre protočnosti (KARATE KID, ŠTO SI TI MENI) uz tek jedan dvoslov kao posljedicu (AG).Rub mreže je također uzorno kompletiran i nije dosadan (CREŠANKA, SHAKESPEARE, LUČ/ČAD, KIOSK/KOCKA, PLEĆAŠ/ŠALA), a čitava mreža nema slabih/upitnih pojmova. Ovo je uzoran uradak, koji se s guštom rješava: bravo za autora, koji pokazuje da poštuje i rješavača i principe kvalitete!

Belirac је рекао...

Riječ STAROVRIJEMAC djeluje vrlo neobično. Zabilježena je na Hrvatskom jezičnom portalu: starovrijemac s čak tri značenja, iako na Googleu nema ni jedne potvrde stvarnog korištenja te riječi, a nisam je našao ni u rječnicima, čak ni u Rječniku JAZU.

Hajro је рекао...

Za enigmatskog starovrijemca kao što sam ja ovo je vrhunski rad, rado bih ga kandidirao za križaljku godine kad bismo imali takav konkurs. Naravno, veliku većinu radova nisam vidio, sigurno postoje i drugi dostojni takve kandidature. Čestitke autoru.

Bjelina koja ima ovakav sadržaj i samo jedan dvoslov bi u nekakvom ozbiljnijem brojčanom vrednovanju zaradila ekstra skor (u poređenju s ogromnom većinom bjelina sličnih dimenzija) - valjalo bi dodati bodove za strukturu i kvalitet pojmova, odbiti za polja koja su van kombinacje (dvoslov u sredini). Kompletna mreža koja je dovršena sa ovoliko truda i perfekcije zaslužuje posebne bodove za taj dio. Pošto nemamo tako dorađen proces brojčanih pokazatelja ostaje da starovremenski opišemo to što vidimo.

Zdravko је рекао...

Odlična križaljka, koja ima mjesto među vrhunskim križaljkama napravljenih kod nas.
Bjelina je rezultirala da ima previše udvojenih crnih polja, a tu se može dodati i internetski pojam TIJANA ĆETKOVIĆ (ili ja nisam u toku?).
Jedno CP se moglo eliminisati na drugom redu uspravno, da se uvrsti PROTESTATOR. Vodoravno ne bi bilo problema uklopiti odgovarajuće riječi.