уторак, 29. јануар 2013.

NOSTALGIJA (6)


Aleksandar Janković iz Kragujevca sa brojem "Enigmom" iz 1978. godine u kojem je objavljen prva njegova ukrštenica.

8 коментара:

Анониман је рекао...

Eh, a ja sam u "Enigmi" prvi rad objavio 1984. godine.
Rešad

Rok Ban је рекао...

A JA 1986 GODINE

Aco Janković је рекао...

Славко, хвала ти за слику коју си приказао на блогу. Морам дати малу исправку.
Ја сам, што би рекли, отиш'о од куће са петнаест година, у суботу 23. августа 1975. године. Прва ствар коју сам купио у Београду био је хиљадити број Енигме, изашао дан раније - у петак 22.августа. (Од тада ово и траје...)
Први рад сам објавио после три године, у трећем разреду гимназије, наравно у Енигми. Имао сам солидан решавачки стаж, могу рећи да сам за те три године завршио Енигмину школу. Имао сам и праве учитеље: Власта Павловић, Боки Петровић, Зоран Зељковић, Љубодраг Путниковић, Милан Јеленковић, Јован Вуковић... Састанци су се одржавали понедељком у шест поподне, у клубу код Господарске механе. Гимназија ми је била (и сад је) на Топчидеру, па би ме професорица физике Драгослава Бајић пуштала са 6.часа а да ме не упише. Додуше, није се бојала да ћу због тога имати слабију оцену из њеног предмета. Боравак у клубу је за мене био дословце као боравак у храму, међу боговима... Показао бих нешто радова, прихватио сугестије и сео са стране.
Примерак са слике је тај 1000. број из 1975. године. Чувао сам га до деведестих година када сам из општепознатих разлога остао и без њега. На 10. сусретима у Крагујевцу, 2010.године, Мирослав Живковић је приредио изложбу енигматских часописа, и између осталих, изложио је и хиљадити број Енигме. Укратко сам му испричао ово што сам теби написао, а он ми је на то Енигму поклонио. Тако сам после три и по деценије опет дошао у посед тог, мени драгог, листа. Мирославу сам због тога захвалан.
Иначе, немам ни број из децембра 1978. године у коме сам објавио прву укрштеницу; али све се нешто надам да није велики проблем да до њега дођем.
Поздрав, Ацо Јанковић.

Slavko Bovan је рекао...

Ispravka, primljena k znanju ali "Nostalgija" i nostalgičnost ostaju :)

Belirac је рекао...

Ovo je odlična ideja da se autori slikaju s listom u kome su objavili svoj prvi rad.

Miroslav Cvetković је рекао...

U hiljaditom broju "Enigme" (u rukama Ace Jankovića) ja sam objavio svoja prva tri rada u tom listu, a svoj sedmi, osmi i deveti rad uopšte. Pre toga sam imao jedan rad u banjalučkom "Testu", četiri u "Čvor Razbibrizi" i jedan u "Skandi Čvoru"

Анониман је рекао...

Aco je godinu dana pre mene objavio svoj prvi rad, a ja i Rešad smo u "Enigmu" išli osamdesetih godina i bilo je slično kao i sa Acom.
Lozničanin

Slavko Bovan је рекао...

@ Belirac
Ovo je odlična ideja da se autori slikaju s listom u kome su objavili svoj prvi rad.
@
I ja mislim da je to dobra ideje. Treba samo da po[aljete takve slike (ali i druge interesantne fotografije ili skenirane stranice) pa da se svi zajedno podsjećamo.