понедељак, 21. јануар 2013.

REČ PO RIJEČ (31)

CRVENDAĆ
Mala ptica, veličine vrapca, dužine oko 15 cm. S gornje strane (leđa, rep i krila) je maslinasto-sive boje, dok su grlo i grudi kao čelo i glava sa strane žutocrvene boje, odakle mu i potiče ime. Trbuh je bele boje. Ovako su obojeni mužjak i ženka, dok su mladunci neupadljive tamne boje.
Naseljava gotovo celu Evropu i zemlje oko Sredozemnog mora, izuzev Islanda, južnih delova Španije i Francuske i severnih skandinavskih zemalja. Na istok se populacija crvendaća prostire do Altaja.


Crvendać naseljava vlažne, zasenjene različite tipove šuma, guste šibljake, parkove i vrtove, ali najradije bira stare bukve ili mešovite šume. Gnezdi se na tlu ili na trulim panjevima i žbunju blizu površine zemlje. Mužjak i ženka sede na jajima oko dve nedelje a o mladuncima se brinu još desetak dana. Prvi poletarci izleću iz gnezda u julu a roditelji odmah počinju novo leglo, ukoliko dozvole vremenski uslovi.
Crvendać nije prava selica, nego je više skitalica, seli se po celoj Evropi ali se pomera od visinskog pojasa prema podnožju planina i nizijama. Prilikom prave seobe, pojedina jata posećuju Severnu Afriku i Bliski Istok

 


Нема коментара: