субота, 23. март 2013.

REČ PO RIJEČ (91)

ĆELAVI ORAO
Najveća ptica Severne Amerike zove se ćelavi orao. Priznaćete, nimalo laskavo ime za pticu koja je nacionalni simbol Sjedinjenih Američkih Država. Ova grabljivica, koja naseljava samo Severnoamerički kontinent i živi u svim državama SAD osim Havaja, u stvari i nije ćelava. Ime je dobila zbog belog perja koje joj prekriva glavu, rep i vrhove krila, dok joj je ostalo perje braon boje. Ženke ćelavog orla su za trećinu krupnije od mužjaka. Ove ptice visoke su od 70 centimetara do metar i teške tri do sedam kilograma, dok im je raspon krila od dva do čak dva i po metra. Beloglave grabljivice gnezde se na vrhovima drveća ili na planinskim liticama u blizini jezera, močvara, reka ili mora. Prema svojoj veličini prave i kuću. Gnezdo im je duboko oko pola metra, s prečnikom od metar i po. Orlovi svake godine dodaju grančice, mahovinu i paperje, pa njihov dom može rasti sve dok se ne sruši od sopstvene težine. Pronađeno je gnezdo duboko čak šest i po metara i teško skoro dve tone.
Ćelavi orlovi su verne ptice. Kada pronađu svoj par, ostaju zajedno do kraja života. Mužjak se udvara ženki pokazujući joj svoje letačke sposobnosti.
Najveće severnoameričke grabljivice najviše se hrane ribom, a jedu i kornjače, zečeve, manje ptice i zmije. Na njihovom jelovniku često se nalaze i životinjske lešine. Vid im je veoma oštar i mogu da ugledaju zeca udaljenog više od kilometar i po. Lete brzinom od 30 do 70 kilometara na čas, a kada se ustreme na plen, jure ka tlu i brže od 150 kilometara na čas. Ovi ribolovci su i odlični plivači. Dok nose ribu u kljunu, plivaju ka obali pomažući se krilima. Kada jedu, kljunom skidaju s plena sve što se ne jede, kao što su kosti, dlake i perje. Ako je plen sitniji, ptica će ga progutati celog, a kasnije povratiti sve što nije uspela da svari.


Ćelavi orao u divljini može da doživi 40 godina. Međutim, zbog zagađenja životne sredine i uništavanja njihovih prirodnih staništa, sve je manje ovih veličanstvenih ptica. Ćelavi orlovi danas su zaštićeni zakonom i čine se veliki napori da se zaustavi opadanje njihovog broja.


Ova ptica ima i drugi naziv – beloglavi orao, ali kako je u rubrici “Reč po riječ” na redu slovo Ć, eto nama ĆELAVOG ORLA.

Нема коментара: