понедељак, 2. септембар 2013.

KVIZOVKA U VRANJU

Goljović, Perić i Bovan
Kvizovku su igrala šestorica igrača. Zbog tehničkih problema turnir je igran u etapama (četiri etape) ponekad i veoma kasno noću. Partije su bile izuzezno zanimljive a "sporna pitanja" su brzo razrešavana odlukom igrača i sudije-konsultanta Jovana Nedića. Presudne za plasman bile su reči PRAIZVEŠTAJ i POLULUDNICA koje su odigrane u pretposlednjem kolu i to u istom momentu u partijama Andonov Bovan i Goljović-Perić. Nakon kraćeg većanja, prihvaćene obe reči uz opasku da su rogobatne, ali sklopljene po pravilima kvizovke.
Poredak:
1. Sreten Perić
2. Rade Goljović
3. Slavko Bovan
4. Vladimir Šarić
5. Ivan Andonov
6. Rešad Besničanin
Koliko je turnir bio jak govori plasam Ivana Andonova koji je odigrao nekoliko solidnih partija (koje je izgubio) i nekoliko dobrih partija u kojima je pobedama iskrojio plasaman na vrhu tabele. Takođe, pridružujem se apelu Ivana Andonova: "PRAVDA ZA KVIZOVKU" jer je baš naporno igrati u gluvo doba noći!

19 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Bravo za pobednika, a onda, redom, i za sve ostale!

Boris Nazansky је рекао...

Dragi Slavko,
čestitam na uspjesima u Vranju, tebi kao i kolegama-prijateljima iz
"Tupljenja i oštrenja".
Usput, ne slažem se da su riječi PRAIZVEŠTAJ i POLULUDNICA imalo
rogobatne. Riječi su lijepe i dobre da ljepše i bolje ne mogu biti.
I nisu stvorene samo po pravilima kvizovke nego i po svim pravopisnim
pravilima!
Puno pozdrava svima,

Boris

Slavko Bovan је рекао...

Hvala, što se tiče PRAIZVEŠTAJA i mog komentara "rogobatno" to treba posmatrati u širem kontekstu. Naime, žalio sam se na PRAIZVEŠTAJ iako sam potpuno siguran da je to sve OK, samo da potrkijepim da su moje riječi u toj i prethodnim partijama takođe bile OK (u toj partiji NEKLIMATSKO).

Pošto je vladala fer-plej atmosfera, sve je bilo u redu. Nije bilo nikakvog spora. Andonovu i ovim putem čestitam na pobjedi koja je čista kao suza, a uz to i spektakularna (uspio je da preokrene rezultat u zadnjem potezu, a gubio je na početku partije 80-90 poena razlike).

Slavko Bovan је рекао...

U svim tim dešavanjima oko "spornih riječi" suština je da su se te dvije KLJUČNE riječi pojavile BUKVALNO u istom trenutku u dvije KLJUČNE partije. Možda je to još prst sudbine - Lagano i zabavno takmičenje među drugarima koji se "bore" za plasman, a kada se sve završi svima je (skoro)svejedno kakvo je stanje na tabeli.

Belirac је рекао...

Bilo bi dobro kad bismo objavili, npr. na ovom blogu, bar važnije i zanimljivije (ako ne i sve) partije s turnira. Imalo bi se, po mom mišljenju, šta čitati.

Belirac је рекао...

Ovog momenta na Googleu postoje najmanje dvije potvrde za riječ POLULUDNICA, mnogo potvrda za pridjev NEKLIMATSKI i jedna potvrda za pridjev NOTESNI:

"Značaj i značenje, inteligentni i intrigantni književno-kritički nauk Igora Mandića, čak i kada je kolumnistički, ili privatno-notesni, sažeto i primjereno
izrazio je prilično davno, preduhitreno, i ne znajući da to čini, njegov, Mandićev, sugrađanin po mjestu rođenja, Šibenčanin Niccoló Tommaseo:
si tratta dell’ analisi die quello spirito che ha tutta animata una generazione d’ autori (riječ
je o analizi onoga duha koji je animirao čitav jedan naraštaj autora)." - časopis "Republika" (broj 10, listopad 2009).

Slavko Bovan је рекао...

Slažem se Jovane da će o Vranju imati da se piše danima (ima dosta interesantnog)
Moj plan je da prvo dam najvažnije informacije da zadovoljim znatiželju, a onda krećem prvo u prianje proširenih izveštaja i na kraju pisanju "Eroteka" (lični utisci iz malo ležernijeg ugla). Za sve te "akcije" biće mi potremno desetak dana.

Dakle, biće razloga za posjetu ovom blogu.

Belirac је рекао...

Ovog momenta na Googleu postoje najmanje dvije potvrde za riječ POLULUDNICA, mnogo potvrda za pridjev NEKLIMATSKI i jedna potvrda za pridjev NOTESNI:

"Značaj i značenje, inteligentni i intrigantni književno-kritički nauk Igora Mandića, čak i kada je kolumnistički, ili privatno-notesni, sažeto i primjereno izrazio je prilično davno, preduhitreno, i ne znajući da to čini, njegov, Mandićev, sugrađanin po mjestu rođenja, Šibenčanin Niccoló Tommaseo: si tratta dell’ analisi die quello spirito che ha tutta animata una generazione d’ autori (riječ je o analizi onoga duha koji je animirao čitav jedan naraštaj autora)." - časopis "Republika" (broj 10, listopad 2009).

Belirac је рекао...

Drago mi je da nam se u ovim komentarima priključio i Boris iz Zagreba. Šteta što s nama nije bio i u Vranju da pojačamo "međunarodnost" skupa, ali biće - vjerujem - u Osijeku!

ivan је рекао...

Dodao bih čitaocima da je za moj veliki preokret pored pomenutog PRAIZVEŠTAJ-a najzaslužnija reč SREBRNOSIVI, jedna od najlepših reči koje sam ikada odigrao (doduše sa dva kvizovca), odmah posle čuvene reči MALAKOPATIJA (bolest omekšavanja tkiva, bez kvizovaca) kojom sam odneo pobedu u jednoj sjajnoj partiji pre dve godine.

Slavko Bovan је рекао...

Zahvaljujem Ivanu na podsjećanju. Složio bih se da je ovo bila njegova odlična igra, a i sam sam zadovoljan partijom (iako sam izgubio ipak sam uživao).
Bravo za Ivana!

Slavko Bovan је рекао...

Da, pohvala i za "SREBRNOSIVI"!

ivan је рекао...

Hvala, živeli!

Slavko Bovan је рекао...

Da li "Pravda za kvizovku" ostaje slogan do narednih Susreta?

:)

ivan је рекао...

Ja se slažem. :)

Анониман је рекао...

Ovo je moj najveći uspeh otkada igram kvizovku, tako da sam prezadovoljan. Čestitke i ostalim takmičarima, bilo je sjajnih partija i o plasmanu su bukvalno odlučivale nijanse.
Lozničanin

Mišo је рекао...

biće ''sređeno!

Slavko Bovan је рекао...

Dakle, prijedlog je da se kvizovka igra u isto vrijeme kad i šah! (u petak uveče)

Mišo је рекао...

na vrijeme obezbijedimo dovoljno satova i eto igre!