среда, 8. јануар 2014.

NOSTALGIJA (104)

"Super Skandi", broj 45, 10.05.1982.
Super skandi / [Enigmatsko udruženje "Čvor"]. 1978, br. 1 - god. 5, br. 52 (1982)
Bjelovar : Enigmatsko udruženje "Čvor", 1978-1982.
format: 99 x 70. (Prilog: Josip Dubrović)

5 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Ovde je tehnicka omaska: zuta boja polja treba da se spusti jedaan red nanize, pa ce sva opisna polja biti bela, a polja za resavanje zuta.

Анониман је рекао...

Nikola, očigledno si u pravu. Primerak koji ja imam je u redu.
No, hteo sam reći nešto drugo: I danas srednja skandinavka svojim ogromnim dimenzijama deluje zastrašujuće, a kamoli u to vreme. Raširena zauzima ceo sto normalnih dimenzija. Teško je bilo opisivati i dvoslove, da se ne ponove, a tek jednoslove. Bilo je to zlatno vreme EU "Čvor", najvećeg tadašnjeg enigmatskog izdavača. Pored "Super skandija" sećam se i "Najskandija", "Skandi čvora", Mini čvora", "Čvor križaljke", "Čvor razbibrige", "Osmosmjerke"... S obzirom na tadašnje uslove i načinu rada, u odnosu na današnje vreme, to je bilo ravno podvigu.
Lozničanin

Miroslav Cvetković је рекао...

U broju 35 (jesen 1981.) objavio sam jednu "zastrašujuću". Jedan primerak sam poklonio zetu (muž moje sestre od tetke) koji je radio u Pasterovom zavodu u Parizu. Godinama nakon toga mi je pričao kakve sve reakcije (kod različitih ljudi) je izazivala ova džinovka skandinavka. Pre nekoliko godina, na nekoj svadbi se opet setio da mi ispriča (nakon 30 godina od objavljivanja) kako je njegov prijatelj (otav njegovog zeta) iz Tel Aviva reagovao videvši ovo "čudo" na zidu, i kako je njegov drugi prijatelj (srećnik ima četiri kćeri!), iz Maroka pomenuo Alaha ugledavši ovu "skandinavčicu".

Unknown је рекао...

Volio bih da na ovom mjestu vidim i neku naslovnicu Vjesnikove "Sfinge" koje se mnogo bolje sjećam nego ovog "Super Skandija", a koju sam rado kupovao i rješavao u počecima svoga zanimanja za enigmatiku.

Belirac је рекао...

A zamislite tek kako je bilo uredniku (tj. meni!) kad primijeti da je sastavljač u jednoj takvoj križaljci ponovio nekoliko dugačkih riječi...