среда, 20. август 2014.

NOVI IZAZOV BROJ 4

Valter Kvalić javlja da se od danas na kioscima u Hrvatskoj može nabaviti četvrti broj "Novog Izazova". Evo nekih stranica.

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Ovo mi je stiglo još jutros, ali tek sada objavljujem. Sebi dajem žiti karton na neažurnosti, ali olakšavajuća okolnost mi je to što ovih dana imam pristup internetu (kada ga imam) najduže 20 minuta dnevno.

Tonči Milat је рекао...

Kupio sam ga jučer na našem tvorničkom kiosku i prodavačica je komentirala kako je i ona bila prezadovoljna prvim brojem, ali onda nije dobila drugi i treći (ja sam bio bolje sreće, tako da imam punu kolekciju!). Također, jučer sam dovršio i zadnju križaljku koja mi je ostala iz prethodnog broja,tako da mi je sada "crvenko" potpuno riješen.

Nakon četiri broja mogu se i podvući dojmovi:

1) Ovo je najbolji časopis za plažu: ne samo da ima puno križaljki većeg formata savršenih kad se nakon plivanja uvučeš u hladovinu, nego je i napravljen od kvalitetnog, teškog papira, što znači da mi ga vjetar ne nosi, a ni to što po njemu padaju kapljice ga ne smeta puno (da, ovo je najbitnija stavka!). Nažalost, vrijeme zadnjih (tje)dana nije bilo baš idealno za plažu, ali oluje i poplave znače da sam više u stanu, pa sam i više rješavao.

2) Kvaliteta i raznolikost logičkih zagonetki je izuzetna: između dvije Logo knjižice, defnitivno najbolja tiskana dopuna (najnoviji Nurikabe je odličan, Stephanie me je preduhitrila za samuraj-sudoku).

3) U prošlom broju najboljom križaljkom mi se činila šifromanka s Perom Kvrgićem, mislim da nije imala slabe točke, lijepe riječi, višestruka upotreba nefrekventnih slova (mmm Schwartzwald!),sve 5.
4. Od skandinavki, najbolji je bio par s Blankom Vlašić i Sandrom Perković (par lijepih i svježih sintagmi, jedini teško rješiv pojam je bila neka internet stranica za igre, ali je držala na okupu stvarno lijepu kombinaciju, što je i jedini opravdan razlog da se takav pojam uvrsti). Zamjerka za tandem s američkim sportovima: slike su bile zamijenjene (pa sam morao slušati podbadanja kako Europljani nemaju pojma o američkim sportovima, ne baca se u bejzbolu jaje, je li! Nema veze, samo je jedan football, ono njihovo je handegg!).
4. Neočekivano, najvećim podbačajem su mi se činile prstenaste križaljke: monotoni pojmovi u jednoj, teška čvorišta u onoj drugoj s prečkama (ali stvarno teška-spasio me Draguć, što nije baš pojam na koji se svatko može osloniti).
5. Amerikanka je super (i ova križaljkaška i ova moja!). Kreativna tema, iskorištena do maksimuma (prezimena poznatih osoba koja su ujedno i imena drugih osoba, npr. Lebron Cook znači da je odgonetka James). Ponovno, imam zamjerku na pojedine mikrosegmente križaljke: jasno mi je da rotacijska simetrija ograničava broj mogućih kombinacija, ali u istom sektoru imati hrvatsku snowboaardašicu, manje poznatog nobelovca i nepoznat geografski pojam (posljednja dva se križaju!) je razočaravajuće čak i za križaljku koja svjesno pokušava biti teža: neka težina dođe iz kreativnog opisa, ne iz opskurnosti! (Opet nevjerojatan spas: s Morenom Makar sam bio na fakultetu!)
6. Plus ide i simetričnoj križaljci: redom lijepi i rješivi dugački pojmovi, ne znam kakvi su inače stavovi o troslovnim kraticama (općeniti mi je dojam da Novi izazov ne brine previše o troslovima, doslovno je tu što ispadne, ispadne), ali kako su uvijek stopostotno rješivi, manje bitno. I s ovim sam bio jako zadovoljan.

7. Od ostaloga, pananagramka je s devetoslovnim pojmovima, lijepa ali mislim da su mi bolje Šarićeve u Feniksu (zapravo, te su najbolje u Hrvatskoj-svaka je izbrušena do savršenstva).

8. Svima preporučujem da nabave svoj primjerak!

Ilija Đurković је рекао...

Ja sam nabavio samo prvi broj, i prezadovoljan sam sadržajem i kvalitetom!

Slavko Bovan је рекао...

Rado objavljujem ovakve postove, a još radije čitam osvrte na objavljeno.

Slavko Bovan је рекао...

Obratite pažnju na tekstić: ČESTI POJMOVI