понедељак, 25. август 2014.

PRIČA IZ KALIFATA (3)

e



Eroteka (147)
ZLOČESTI KALIF, došljak iz Južnog Kalifata, neomiljen vladar. Dok nije izabran za Kalifa bio omiljen, ali kada je iskoristio momenat kada se Iznogud obračunavao sa Zatupljivačem, a Faraon Milon imao pametnija posla baveći se štancovanjem papirusa, te se ustoličio na tronu, nastaju njegove patnje, a i patnje svih Kalifaćana. Čim je sjeo na prijesto njegova svita se osula. Oni koji su ga klicanjem postavili za Kalifa, momentalno pređoše u Milonov tabor. Zaboraviše da su donedavno Milona nazivali seperatistom. To je manje važno. Treba svrgnuti Herona tiranina! Kako zapitaše se oni. Genijalan plan ponudi im Milon: “Oooo Kalifaćani, oooo rajo… izaberite Iznoguda. Jeste on prijeke naravi, ali ako budete dobri biće vam bolje za 20-30 godine. Doduše, mnogi od vas neće dočekati boljitak, ali boljitka će biti. Iznogud je milostiv vladar. On će za glavu skratiti samo neke od vas i to samo onu nekolicinu, nekoliko hiljada vas koji su mu bilo kad kazali da nije najnajnajnajnaj. Ostala dvojica-trojica će uživati u blagostanju Iznogudovog kalifovanja.
Heron je žilav kalif. Ne predaje se lako. Počeli su da ga upoređuju sa Tolijusem Vječnim. Kažu da su isti. Kada se dočepaju trona ne možeš ih otjerati. Heron se ne osvrće ni na napade na Zatupljivača koji se nekoliko puta drznuo da mu kaže da nije u pravu. Heron uredno šalje objave Zatupljivaču iako zna da mu je opozicija, misleći “Bolje je imati konstruktivnu opoziciju nego svitu koja hoće da te smakne”. Heron se ponekad i opusti u društvu zemljaka. Zna on da će se to tumačiti kao protivkalifatska urota, ali Heron zna šta su radili njegovi preci. Naime, godinama su Kalifaćanima trn u oku došljaci iz Južnog Kalifata jer ih nadvisuju i stasom i glasom, a raspoređeni su po strateški važnim mjestima u društvenoj hijerarhiji Kalifata. (Sličan “problem” imaju i oni u Zapadnom Kalifatu”).
Kada Kalifaćani hoće da nekog došljaka iz Južnog Kalifata izguraju sa njegove funkcije, priđu mu u gomili s leđa, i guraju, guraju… Južnokalifaćani su iskusni i znaju šta treba činiti u tog momentu. Oni se okrenu licem prema guračima i kažu mantru: “Ne gurajte me, izvolite, možete me povući”. Uz mantru pokažu na tačku na svom tijelu koja je pogodna za povlačenje. Neki maštovitiji Južnokalifaćani obuhvate tačku cimanja s obje šake i uzviknu “Evooooo”. To zbuni gurače koji se po pravilu povlače.
Zna to Heron i spreman je da ove godine bude guranja, pa manevar za 180 stepeni i izgovaranje mantre.


ZATUPLJIVAČ. Potpuno nebitan lik, ali kako u pričama treba neko ko će sve da zamuti i na kraju bude kriv za sve on je u priči. Stalno nešto provocira govoreći da uživa, da je srećan, da se lijepo druži, a veliki minus mu je i to što je takođe došljak iz Južnog Kalifata. Ima neke značke iako ih ne sakuplja. Trpi napade sa svake strane, ali iako neshvaćen ima nekolicinu poklonika koji ga isturaju u prvi plan. Bolje je da se Zatupljivaču sve razbije o glavu nego njima.
Zatupljivač ima zidne novine na kojima objavljuje razne budalaštine, kao npr i priču koja slijedi.

ZLOČESTI KALIF, POŠTENI IZNOGUD I DOBRI FARAON
Iza sedam gora i sedam mora bio nekakav kalifat u kojem je ne vlasti bio tiranin – Zločesti Kalif Heron. On je bio takav zlikovac da je objavu koju je napisao prethodni Kalif drsko postavio na službene zidne novine Kalifata. To niko ne bi ni zapazio da se nisu pojavili Pošteni Iznogud i Dobri Faraon. Oni su ukazali na zločinačku drskost Herona. Zamislite drskosti – Staviti objavu na službene zidne novine. Ko to čita?! Preuzeše stvar u svoje ruke i objavu objaviše na svojim zidnim novinama. Prosti Kalifaćani ni da se brecnu.
Na kraju se dosjetiše – treba napasti Zatupljivača jer prikriva da Heron prikriva. I bi tako.
Čiča miča gotova priča.

2 коментара:

Zdenko је рекао...

ČILI TIRAN BOS ODOZDO, UZORAN LIK, FIN ŠEF EGIPTA

Ovo je samo anagram naslova bez ikakvih konotacija

Slavko Bovan је рекао...

Ako smijem kazati, anagram je u Zdenkovom stilu - doooobar!